Ingrijorari parintesti pentru pozitia rear-facing a scaunului auto (informatii utile)

ce este nisip kinetic


 

 Pozitia rear-facing a scaunului auto: siguranta si ingrijorari parintesti

 

 

Un scaun auto orientat rear-facing ofera o protectie mai buna copilului tau decat un scaun orientat spre fata. Aceasta pozitie reduce riscul de ranire in cazul unei coliziuni. Studiile arata clar ca scaunele auto orientate astfel sunt semnificativ mai sigure decat alternativele orientate spre fata. Copiii mici care calatoresc cu fata spre spate sunt de cinci ori mai in siguranta decat copiii in scaune auto orientate spre fata.


De ce sa alegi pozitia rear-facing a scaunului auto?

Datorita dovezilor, multi producatori recomanda ca toti copiii sa calatoreasca intr-un scaun auto orientat spre spate pana la cel putin 4-5 ani. Cei de la brandul Axkid recomanda o astfel de pozitionare in scaunul auto cat mai mult timp posibil, pana la 25 kg si 6 ani. Motivul este ca efectul de siguranta si protectie este de 90-95% intr-un scaun auto orientat spre spate, comparativ cu 60-70% intr-un scaun orientat spre fata.
Un scaun auto pentru copii orientat spre spate reduce riscul de ranire in cazul unei coliziuni frontale cu mai mult de 80% comparativ cu un scaun conventional orientat spre fata cu sistem de hamuri, deoarece forta impactului este distribuita uniform pe o suprafata mare. VTI – Institutul Suedez de Cercetare Rutiera si Transport (Raport 489A, 2003)

 

In ultimii zece ani, 8.100 de copii au decedat pe drumurile din intreaga Europa. Conform statisticilor Uniunii Europene, numarul deceselor este mai mic in tarile nordice, in timp ce rate mai ridicate ale deceselor pot fi observate in Europa de Est. Recomandarea suedeza este ca toti copiii sa stea in scaune auto orientate spre spate pana la cel putin patru ani. Cu toate acestea, aceasta recomandare este prea des ignorata. Conform ultimului sondaj realizat de Folksam, 70% dintre copiii suedezi sunt deja orientati cu fata inainte la varsta de patru ani. In restul Europei, copiii sunt adesea orientati cu fata inainte inca de la varsta de un an, lucru care se reflecta in numarul mare de accidente fatale.


Ingrijorarile parintilor fata de pozitia rear-facing a scaunului auto

Atunci cand vine vorba de siguranta in masina, parintii sunt mereu in cautarea celor mai bune practici pentru a-si proteja copiii. Una dintre recomandarile standard ale expertilor in siguranta copilului este utilizarea scaunelor auto rear-facing pentru copiii mici. Aceasta pozitie, desi dovedita a fi cea mai sigura, aduce cu ea un set de ingrijorari din partea parintilor. 
Asadar, aceste preocupari ale parintilor sunt intemeiate sau sunt doar frici neintemeiate?
Haideti sa abordam unele dintre cele mai comune preocupari si sa vedem cum pot fi acestea ameliorate.

● Prima ingrijorare: in aceasta pozitie a scaunului nu vad bine ce face copilul
Una dintre principalele ingrijorari ale parintilor este ca nu pot vedea copilul atunci cand acesta este in pozitie rear-facing. Solutia?
Oglinda retrovizoare speciala pentru scaunul copilului. Sunt foarte multe modele de oglinzi ce surprind un unghi mare, ceea ce ofera vizibilitate foarte buna asupra copilului. Aceasta oglinda se monteaza astfel incat parintele sa poata vedea chipul copilului prin oglinda retrovizoare principala a masinii, oferind liniste sufleteasca fara a compromite siguranta.

● A doua ingrijorare: copilul se plictiseste in aceasta pozitie
O alta ingrijorare frecventa este ca privind doar in spatele masinii, copilul se va plictisi. Este important de retinut ca aceasta este mai mult o perceptie adulta. Copiii mici, in special cei care nu au experimentat inca alte pozitii in masina, nu au un punct de referinta si, astfel, sunt mai putin susceptibili de a se simti frustrati sau plictisiti. Lumea pe care o vad, chiar si limitata la tetiera din fata lor, poate fi suficient de interesanta si stimulativa.

● A treia ingrijorare: copilul in aceasta pozitie vomita
Parintii se tem ca pozitia rear-facing poate cauza rau de miscare si, in consecinta, voma. Desi sunt cazuri rare in care copiii pot experimenta disconfort, majoritatea se adapteaza bine. Pentru acei copii care totusi manifesta simptome de rau de miscare, exista solutii simple, cum ar fi dropsurile, acadelele antivomitive, care pot fi folosite dupa consultarea unui medic pediatru, asigurandu-se ca nu este vorba de o problema mai grava.

Copiii cu varste intre 2 si 10 ani sunt cei mai predispusi sa sufere de rau de miscare in masina. Cauza cea mai comuna a raului de masina este reprezentata de semnalele mixte de la nivelul creierului. Vederea si echilibrul intra in conflict si cauzeaza senzatia de rau. Primele semne ale raului de masina sunt cascatul, somnolenta si pierderea culorilor. Uite 6 lucruri de facut pentru a evita raul de masina la copii:
1. Somnul
Greata poate fi redusa daca copilul tau se afla intr-o pozitie inclinata, relaxata si isi inchide ochii. Somnul este adesea o modalitate rapida de a ameliora simptomele, deoarece copilul este mai putin sensibil la miscarea vehiculului.
2. Ia pauze dese in timpul calatoriei
Faceti pauze regulate, astfel incat copilul sa-si intinda picioarele si sa respire aer proaspat. Asta va ajuta mult.
3. Evita luarea unor mese consistente
Inainte si in timpul calatoriei, incearca sa eviti consumul de alimente in cantitati mari. Este mai bine sa se manance si sa se consume lichide mai des, dar in cantitati mai mici. 
4. Temperatura
Mentine vehiculul racoros, cu o temparatura care sa fie confortabila dar care sa nu dea somnolenta!
5. Sa conduci sigur si cu grija
Este important sa conduci cu consideratie; accelerarea brusca si franarea brusca vor agrava simptomele raului de masina.
6. Sa nu priveasca in jos
Daca copilul tau sufera de rau de miscare, atunci citirea unei carti sau privirea la un iPad va face ca simptomele sa se inrautateasca. Privitul pe fereastra si concentrarea pe obiecte mai indepartate de masina pot ameliora simptomele. Cand copilul tau se afla intr-un scaun auto orientat spre spate, este o idee buna sa instalezi o oglinda astfel incat si el sa se poata concentra pe orizontul din fata masinii. 

 

ppd

 

● A patra ingrijorare: piciorusele copilului nu stau confortabil

Ultima, dar nu cea din urma, ingrijorare este legata de faptul ca copiii nu-si pot tine picioarele intr-o pozitie confortabila. Contrar acestei perceptii, pozitia picioarelor incrucisate sau indoite, asemanatoare unei pozitii de yoga, este de fapt benefica pentru dezvoltarea soldurilor. Aceasta pozitie este mai sanatoasa pe termen lung decat "atarnarea" picioarelor, care poate pune presiune inutila pe articulatiile copilului.

Unii parinti se ingrijoreaza atunci cand vad ca picioarele unui copil orientat spre spate ating spatele scaunului vehiculului, temandu-se ca acest lucru ar putea duce la fracturarea picioarelor sau a soldurilor copilului in cazul unui accident. Cu toate acestea, studiile care implica copii reali in accidente reale arata ca leziunile la picioare si solduri sunt mult mai frecvente la copiii orientati cu fata inainte decat la cei orientati cu spatele.

Cand totusi apar leziuni la picioare la copiii orientati spre spate, acestea se intampla in caz de accidente cu impact lateral, unde un alt vehicul loveste piciorul copilului si il fractureaza. Copiii orientati spre spate nu sufera de leziuni la solduri sau picioare din cauza pozitiei „inghesuite”. In timpul unui accident, picioarele lor se ridica intr-o pozitie asemanatoare unei "bile de tun", iar aceasta nu reprezinta o cauza a ranirii. Prin urmare, oricat de „inghesuite” ar fi picioarele copilului in timp ce calatoreste cu fata spre spate, acest lucru nu reprezinta o preocupare legata de siguranta. Calatoria cu fata spre spate reduce riscul de fracturi la picioare si la gat, in timp ce orientarea cu fata inainte creste riscul ambelor tipuri de leziuni.

Conform site-ului Safe Kids, fracturile la picioare sunt a doua cea mai comuna leziune la copiii orientati cu fata inainte in accidente. Asta se intampla deoarece picioarele copilului sunt aruncate spre inainte in timpul accidentului si pot lovi scaunul din fata al vehiculului sau consola. Daca va faceti griji in legatura cu fracturile de picioare, trecerea la un scaun auto orientat cu fata inainte nu este cea mai buna solutie.


Concluzie:

In concluzie, este vital pentru parinti sa puna siguranta copiilor pe primul loc, urmand recomandarile bazate pe cercetare pentru utilizarea scaunelor auto. Orientarea rear-facing pentru cat mai mult timp posibil ofera cea mai buna protectie in cazul unui accident, si, cu adoptarea unor masuri preventive simple, orice potential disconfort sau ingrijorare poate fi eficient gestionat. 


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de scaune auto ce permit pozitia rear-facing, plus solutii pentru o calatorie confortabila. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● kaliedy.com/blogs/blog-page/what-parents-need-to-know-about-rear-facing-car-seats
  • ● www.transportstyrelsen.se/en/road/
  • ● safeintheseat.com/rear-facing-car-seat-myths
  • ● www.safekids.org/

 


Data ultimei actualizari: 08-03-2024

gama noastra de produse din categoria Ingrijorari parintesti pentru pozitia rear-facing a scaunului auto

Vezi Politica confidentialitate date personale