Intoleranta la lactoza este o afectiune digestiva frecventa, caracterizata prin incapacitatea organismului de a descompune lactoza, un tip de zahar prezent in produsele lactate. Aceasta se datoreaza unei deficienta a enzimei lactaza, care este responsabila pentru descompunerea lactozei in intestine.
Ce este intoleranta la lactoza
In cazul intolerantei la lactoza simptomele pot varia de la usoare la severe si pot include balonare, diaree, crampe abdominale si gaze. Desi nu exista un tratament pentru intoleranta la lactoza, simptomele pot fi gestionate prin modificari ale dietei si, in unele cazuri, prin suplimente de lactaza. Acest articol va explora in detaliu ce este intoleranta la lactoza, simptomele acesteia, tipurile de intoleranta la lactoza si cum poate fi gestionata.
Ce este lactoza
Lactoza este glucidul cel mai abundent din produsele lactate fiind alcatuit dintr-o molecula de glucoza si una de galactoza.
La nivelul tubului digestiv lactoza ca si orice alt di si polizaharid nu poate fi utilizat ca atare si trebuie fragmentat in moleculele din care este alcatuit.
Acest proces se realizeaza prin actiunea unei enzime numita lactaza, iar gena ce codifica sinteza acestei enzime se gaseste doar la nivelul enterocitelor (celulele ce formeaza mucoasa intestinala).
Este important de stiut ca pe masura ce se inainteaza in varsta cantitatea de lactaza produsa de organism este din ce in ce mai mica astfel incat adulti deseori dobandesc intoleranta la lactoza.
Ce se intampla atunci cand avem intoleranta la lactoza
In cazul intolerantei la alctoza enzima lactaza lipseste, astfel incat lactoza nu poate fi digerata in intestinal subtire si circula mai departe de-a lungul tractului digestiv. La nivelul intestinului gros va fi fermentata de bacterii, acestea producand produsi gazosi (metan, hidrogen, dioxid de carbon, deci balonare si flatulenta si totodata acizi grasi cu lant scurt, precum hidroxibutirat, care sunt osmotic activi, adica atrag apa dinspre celule spre interiorul intestinului ducand la aparitia diareei. Alte simptome asociate cu intoleranta la lactoza sunt: greata, eructatiile, senzatia de arsura epigastrica si reflux, durerile abdominale, crampele, iar in cazul copiilor cel mai frecvent se intalnesc pierderea in greutate sau deficitul de crestere si diareea. In unele cazuri simptomele digestive pot fi insotite de manifestari atipice: dureri de cap, dificultati de concentrare, dureri articulare si eruptii pe piele.
Exista mai multe tipuri de intoleranta la lactoza:
1. Congenitala - apare din cauza unei anomali genetice autozomal recesiva, foarte rara, caz in care sugarul are nevoie de formule speciale, procesate, in care este indepartata lactoza si inlocuita cu alt carbohidrat.
2. Intoleranta primara - data de o scadere a secretiei de lactaza. O data cu inaintarea in varsta sinteza de lactaza scade, intrucat se realizeaza diversificarea si alimentatia nu se mai bazeaza doar pe lapte. Se poate de asemenea sa se devina temporar intolerant la lactoza atunci cand nu se consuma o buna perioada de timp lactate si dupa aceea se reintroduc in dieta alimentara. Cand se intrerupe consumul, organismul va reduce semnificativ secretia de lactaza intrucat ar fi o risipa producerea enzimei pentru ceva ce nu se consuma. Ulterior cand se reintroduce lactatele, lactoza nu va putea fi digerata si vor aparea simptomele specifice care sunt insa temporare pana ce corpul se reobisnuieste cu sinteza enzimei.
3. Intoleranta secundara - poate sa apara in orice tip de afectare a tubului digestiv: boala inflamatorie intestinala, boala celiaca, fibroza chistica, diverse infectii sau viroze care afecteaza mucoasa si microvilii, suprapopularea bacteriana intestinala, tratamente, precum chimioterapia, radioterapia si interventii chirurgicale.
O a patra categorie ar fi cea intalnita la copiii prematuri ale caror enterocite nu au dobandit inca toata capacitatea de sinteza enzimatica (ce se realizeaza mult in trimestrul 3 de sarcina). Acest tip de intoleranta dispare insa ulterior cand prematurul creste.
Este important sa se faca diferenta intre intoleranta la lactoza si alergia la laptele de vaca. In timp ce intoleranta este o afectiune digestiva data de imposibilitatea metabolizarii partiale sau complete a unui glucid (lactoza), simptomele nefiind insotite de o afectare grava a starii de sanatate, alergia este o reactie imuna la proteine din lapte (caseina si zer), pe care organismul le vede ca fiind alergeni periculosi. In decurs de cateva minute de la consum apar: urticarie, eczema, mancarimi, intepaturi in jurul gurii, umflarea fetei, limbii, tulburari de respiratie pana la soc anafilactic. O alta diferenta intre cele doua afectiuni o reprezinta timpul scurs pana la aparitia simptomelor. Pentru intoleranta, lactoza trebuie sa ajunga nedigerata la nivelul colonului unde sa aiba loc procesul de fermentatie, deci simptomele apar la 30 min pana la cateva ore de la consum, in timp ce in cazul alergiei manifestarile sunt imediate.
Ce se poate face in caz de intoleranta la lactoza
In primul rand trebuie revizuit regimul alimentar si scoase din dieta produsele lactate, insa acest lucru aduce cu sine pierderea unei surse importante de proteine animale, calciu si vitamina D, astfel incat ar fi bine sa se adapteze dieta si sa fie suplimentata pentru a nu ajunge la deficiente de vitamine, minerale. Trebuie sa iei in calcul falptul ca exista pe piata o serie de bauturi vegetale care substituie cu succes laptele animal, precum bautura vegetala din migdale, din ovaz sau mazare iar lista poate continua. De asemenea posibilitatea suplimentarii cu enzima lactaza. Orice varianta se alege este foarte important sa fi informat cu privire la schimbarile din dieta si sa te asiguri ca oferi corpului toti nutrientii de care ai nevoie pentru a functiona cat mai bine.
Concluzie
Intoleranta la lactoza este o afectiune comuna care poate provoca o serie de simptome neplacute. Cu toate acestea, cu o intelegere corecta a conditiei si cu o gestionare adecvata a dietei, persoanele cu intoleranta la lactoza pot duce o viata sanatoasa si confortabila. Daca suspectezi ca ai intoleranta la lactoza, cel mai bine este sa consulti un medic sau un dietetician specialist.
Articol realizat in colaborarea cu Raluca Georgiana Dinu - medic rezident Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/lactose-intolerance
- ● www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/lactose-intolerance/definition-facts
- ● my.clevelandclinic.org/health/diseases/7317-lactose-intolerance
- ● www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/cows-milk-allergy
- ● www.mayoclinic.org/diseases-conditions/milk-allergy/symptoms-causes/syc-20375101