Iritatie cutanata (informatii utile)

 
 

 

 



Iritatia cutanata- manifestare, cauze si ingrijire




1. Ce este iritatia cutanata

De-a lungul vietii cu siguranta te-ai confruntat cel putin o data, cu o iritatie a pielii. Aceasta situatie se manifesta adeseori prin nevoia de scarpinare a pielii, ca raspuns a unei false reactii de calmare. Unele au caracter permanent, altele sunt temporare. Unele prezinta o varietate mare de manifestarii si sunt dureroase, altele se prezinta sub o forma usoara, fara senzatii neplacute.


 
2. Cauza iritatiilor pielii

In fapt, o iritatie cutanata (urticaria, eczema) se manifesta prin modificarea rapida a texturii si culorii pielii ca drept raspuns la un stimul agresor. Pielea este cel mai mare organ al omului si functioneaza ca un scut impotriva factorilor externi, care de cele mai multe ori il agreseaza. Mai precis, factorii care pot declansa o asemenea afectiune pot fi de natura interna si anume: stresul, alimentatia necorespunzatoare, alergii, medicamentatie si de natura externa precum: detergentul folosit la spalarea hainelor, atingerea plantelor cu caracter iritant, intepaturi de tantari sau paianjeni etc. Toti acesti agenti iritanti determina inflamarea pielii, creaza senzatia de scarpinare iar in unele cazuri culmineaza cu formarea de papule, pustule si chiar infectii.


 

Cum iti dai seama daca este o alergie sau o iritatie cutanata

 
 
3 Iritatie cutanata sau alergie

Este important sa se faca deosebirea intre iritatiile cutanate frecvente si reactiile cutanate provocate de un factor alergen. Eruptiile de la nivel cutanat ce au ca sursa un factor alergen se manifesta ca un raspuns imunologic prin eczeme insotite uneori de secretii si prurit intens, fara a fi un raspuns la un factor la care pielea a fost expusa in mod direct, asa cum se intampla in cazul iritatiilor cutanate frecvente. In cazul in care se stabilieste ca este vorba de un factor alergen, atunci este recomandat sa se ia legatura cat mai repede cu un medic alergolog pentru a se stabili in urma testelor natura agentului alergen. Daca se manifesta o iritatie usoara a pielii ce nu impune un consult de specialitate, atunci poti ajuta pielea iritata folosind creme cu rol de calmare pe baza de: galbenele, aloe vera, alantoina sau propolis.Desi, in majoritatea cazurilor actionam imediat prin scarpinarea locului afectat, cel mai bun lucru pe care-l putem face este sa apelam la un produs specializat in calmarea iritatiilor pielii iar in cazurile mai grave sa cerem sfatul unui medic. Foarte important: Aceste informatii sunt orientative, pentru recomandari de specialitate consultati medicul dermatolog.


Acum ca ai aflat si care este diferenta intre o alergie si o iritatie, ti-am pregatit mai jos o serie de produse care sa te ajute in ameliorarea iritatiilor pielii. Spor la cumparaturi si alegeri potrivite!

 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

 

 

 

  • ● https://www.nhs.uk/conditions/itchy-skin/
  • ● https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty-photos/common-skin-rashes.aspx/
  • ● https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/6173-contact-dermatitis/

 


Data ultimei actualizari: 14-06-2022

Produse indicate pentru Iritatie cutanata

Vezi Politica confidentialitate date personale