Jocuri pentru dezvoltarea copilului (informatii utile)

 
 

 

 



Rolul jocului in dezvoltarea copilului



1. Rolul jocului in dezvoltarea fizica si mentala a copilului

Nevoia de joc face parte, conform lui Solomon Marcus, matematician, filosof si eseist, din randul celor 10 nevoi umane. Cele zece nevoi umane stabilite de Solomon Marcus sunt: nevoia de a da un sens vietii, nevoia de improspatare, nevoia de intrebare/ mirare/ bucurie/ extaz, nevoia de indoiala si de suspiciune, nevoia de greseala si de esec, nevoia de identitate, nevoia de omenesc si de omenie, nevoia de joc, nevoia de cultura, nevoia de transcendenta.
Toate aceste notiuni sunt raportate la omul adult, dar iata cum, indiferent de varsta, jocul continua sa ocupe un loc esential in dezvoltarea noastra.


 
Sa luam ca exemplu cel mai banal joc, unul dintre primele jocuri ale copilariei, atat de iubit de cei mici: jocul de-a v-ati ascunselea. Prin aceasta cautare, copilul invata, descopera, se bucura. Este pentru el, o mica aventura intr-un spatiu pe care il stie sau nu; incearca sa il vada cu alti ochi, ca pe o posibilitate a unui ascunzis, dandu-i alte sensuri, atunci cand este familiarizat cu locul respectiv si il descopera atunci cand nu il cunoaste.
Insa, mai presus de orice descoperire sau invatare, copilul se bucura de-a lungul acestei explorari. Emotia este la fel de puternica si de partea cealalta, a celui cautat. Curiozitatea, imaginatia, ingeniozitatea lucreaza si in favoarea lui: cu cat este mai bun locul pentru ascunzis, cu atat va fi mai greu de gasit. Factorul surpriza, de asemenea, intensifica jocul si il face mai palpitant. Si un alt exemplu, dintr-o varsta si mai frageda, pana intr-un an: jocul de-a „cucu bau“. Prin acest joc, atat de banal, ce contine doua etape esentiale – teama disparitiei, a ramanerii singur, si bucuria regasirii, a revederii – copilul descopera ca plecarile mamei/ tatalui sunt urmate de o revenire, inlaturand astfel posibilitatea abandonului. Incet, incet se pregateste pentru perioada in care mama va pleca la serviciu si va lipsi prin urmare mai mult timp de langa el.

Jocurile mai presupun, insa, si o raportare la reguli; organizarea, lucrul in echipa, respectarea unor principii sunt cateva dintre avantajele acestui mod de a petrece timpul. Dezvoltarea motorie, senzoriala, intelectuala, sociala si a limbajului sunt alte beneficii. Jocul este o activitate care ii stimuleaza pe copii in multiple feluri, este important sa le oferim cat mai des posibilitatea de a se juca, de a ne alatura si noi distractiei lor din cand in cand, de a-i lasa sa se amuze si fara a li se impune reguli (stiind ca face parte din joc). Activitatile care le va permite sa se miste, sa gandeasca, sa aiba rabdare, sa isi imagineze, sa-si dezvolte dexteritatea (jocul Jenga), sa invate noi concepete matematice de baza si sa-si gestioneze resursele (Monopoly), sa creeze, toate sunt esentiale pentru dezvoltarea oricarui copil.

 

Jocurile de grup contribuie la dezvoltarea aptitudinilor organizatorice si de coordonare




 
Un copil care va beneficia de jocuri alaturi de familie si prieteni, va sti ca si adult sa abordeze mult mai corect problemele cu care se va confrunta in societate. Asadar jocul pentru copil nu este doar o metoda de parcurgere a timpului liber, ci o sursa educationala ce il va modela frumos ca si individ.
Mai jos am pregatit o selectie de jocuri pentru intreaga familie!

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ● Cum ii ajuta jocul pe copii-Copiisiparinti.ro

 


Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse din categoria Jocuri pentru dezvoltarea copilului

Vezi Politica confidentialitate date personale