Leaganul si balansoarul bebelusului (informatii utile)

 
 

 

 



Care este varsta potrivita pentru a cumpara un balansoar pentru bebe




1. Momentul optim pentru achizitionarea unui balansoar sau leagan
Perioada post-partum presupune o perioada cu multe incercari pentru proaspata mamica, cu noi experiente, care uneori pot fi bulversante. Nu trebuie sa mai pomenim de situatia in care nasterea a survenit in urma unei operatii de cezariana iar mama trebuie sa treaca si printr-o perioada de convalescenta. De aceea, in aceasta perioada este recomandat sa se achizitioneze daca este posibil, orice dispozitiv ce poate inlesni si care va genera timp liber si linistit pentru mamica. Timp de petrecut in tihna, fie pentru prepararea mesei bebelusului sau de ce nu, pentru cateva pagini citite dintr-o carte de parenting. Studiile prezentate in Current biology au demonstrat ca miscarea prin balansare a celui mic reduce usor ritmul cardiac, il calmeaza si determina aparitia unor unde cerebrale care induc un somn linistitor si imbunatatesc memoria. Oferta in domeniul balansoarelor si leaganelor este extrem de generoasa si ai de unde alege cel putin un model de echipament de acest fel. Intrebarea pe care probabil ti-o adresezi este care model este potrivit pentru bebelusul meu?!


 
2. Ce calitati trebuie sa indeplineasca un balansoar
Ei bine, ne dorim sa venim in intampinarea ta, sa-ti oferim informatii folositoare, care sa te ajute sa alegi cat mai usor balansoarul care se potriveste perfect cu nevoile tale. In primul rand, trebuie sa ai in vedere siguranta copilului inainte de toate facilitatile pe care le ofera un balansoar si sa urmaresti ca acesta, sa permita reglarea pozitiei orizontale, astfel incat barbia bebelusului sa nu vina in piept in timpul somnului, ceea ce ar bloca traheea. Si intotdeauna balansoarul, sa fie prevazut cu un sistem de centuri, ce vor ajuta la o postura cat mai corecta a celui mic. De la bun inceput trebuie sa stii ca majoritatea modelelor de balansoar nu vor putea fi folosite foarte mult timp, deoarece sunt limitate de greutatea bebelusului. Unele balansoarelor pot fi folosite pana la atingerea unei mase corporale de 13 kilograme. De asemenea, trebuie sa intrebi sau sa verifici fizic caracteristicile materialelor folosite, care trebuie sa fie de cea mai buna calitate, aspect ce se va reflecta asupra fiabilitatii si durabilitatii produsului.Tesatura folosita trebuie sa fie din bumbac, astfel incat cel mic in timpul verii sa nu transpire excesiv si sa nu-si irite pielea sensibila. Este foarte important ca materialele textile folosite la conceperea produsului, sa fie realizate din tesaturi organice, blande la atingere, confortabile si cat mai sanatoase. Conteaza foarte mult ca materialul sa fie usor lavabil sau chiar impermeabil, astfel incat in urma accidentelor care pot surveni sa nu se instaleze mirosuri neplacute. Nu in ultimul rand, trebuie sa te gandesti si la portabilitatea balansoarului. Adica, fie optezi pentru unul fix, care de regula este mai mare si mai greu si care va ocupa mereu acelasi spatiul, fie optezi pentru unul portabil, care se pliaza, este mai usor si pe care il poti muta unde vrei in interior ori exterior sau chiar sa-l iei cu tine in calatorii. Si acum, dupa insusirea celor mai importante criterii pe care trebuie sa le indeplineasca un balansoar, trebuie sa te decizi daca optezi pentru un balansoar manual sau pentru unul electric.

 
3. Tipuri de balansoare si leagane

Balansoarul manual

Asa cum ii spune si numele este actionat manual, nu are nevoie nici de baterii si nici de conectare la priza. Este ceva mai ieftin atat ca pret de achizitie, cat si din punct de vedere al costurilor de exploatare. De regula, miscarea acestora este sub forma unui balans sus-jos, si este imprimata cadrului metalic, fie de un adult, fie de miscarile copilului. Are marele avantaj ca cel mic nu se obisnuieste sa adoarma leganat iar tu sa scapi de febra musculara a bratelor. Insa cu toate aceste beneficii, tot va fi nevoie sa intervii asupra balansoarului pentru a-i imprima miscarea de balans.

Balansoar electric
In schimb, balansoarul electric este ceva mai costisitor dar vine cu foarte multe functii suplimentare. Si in afara costului de achizitie, trebuie sa mai stii ca exista si un cost de exploatare, avand in vedere faptul, ca exista nevoia constanta de alimentare cu baterii sau energie electrica (sunt modele care permit ambele moduri de alimentare). Chiar daca sunt costuri mai ridicate, avantajul balansoarelor electrice este net superior celor manuale sau leaganelor electrice. Aceste echipamente permit obtinerea unui leganat fin, echilibrat, constant, ceea ce permite prelungirea de multe ori a sesiunilor de somn a celor mici. Ceea ce se traduce printr-un somn profund si odihnitor pentru cel mic si mai mult timp liber pentru parinti. Majoritatea balansoarelor au cel putin trei viteze de miscare si functii de leganare care sunt capabile sa imite miscarile fine ale leganatului mamei. De asemenea, in aceasta categorie sunt o multitudine de variante care permit atat miscarea fata-spate, sus-jos cat si miscari laterale ale balansoarului, astfel incat cel mic sa fie cat mai linistit. Marea majoritate a balansoarelor sunt prevazute si cu functii suplimentare care indeplinesc rolul de a-i calma pe cei mici. Fie sunt prevazute cu instalatii sonore ce emit melodii linistitoare, zgomot alb sau chiar bataile inimii (sunete cunoscute celui mic din perioada intrauterina), fie cu arcade decorate cu jucarii atractive cu rol in dezvoltarea acuitatii vizuale, ulterior a motricitatii si apoi a coordonarii. De asemenea, sunt modele care sunt prevazute cu plasa pentru tantari sau copertine de soare. Mai mult, unele dintre ele sunt prevazute si cu capacitatea de rotire a sezutului la 360°, pentru a fi in permanenta in atentia parintilor. In plus, varfurile de categorie prezinta si detector de miscare, ceea ce insemna ca atunci cand cel mic incepe sa se foiasca, incepe automat leganarea fina a bebelusului. Unele balansoare electrice permit folosirea incepand cu masa corporala de 3 kilograme iar varfurile de gama vizeaza si 60 de kilograme. In afara balansoarelor moderne, mai sunt si balansoarele clasice de la care deriva de altfel si denumirea. Sunt cele din lemn, cu forme de animalute dragute si care pot fi de tip scaun-balansoar sau tipul modelului clasic.

Balansoarele clasice din lemn
Sunt destinate bebelusilor dupa 18 luni, sau dupa ce invata sa stea in sezut. Leaganul pentru bebelus In aceeasi categorie a sistemelor de linistit micii eroi, vei gasi si leaganele, care sunt deopotriva, fie pe baterii ori alimentare electrica la priza, fie sunt manuale.

Leaganele clasice
Spre deosebire de balansoare, indeplinesc in marea lor majoritate doar functia de leganare fata-spate iar cadrul metalic este dispus in asa fel incat sa sustina un scaun special creat pentru a-l aseza pe cel mic. Multe leagane, la fel ca si balansoarele au functii sonore si arcade cu jucarii, toate aceste accesorii indeplinind roluri similare. De asemenea si leaganele pot fi fixe sau pliabile, gata sa fie luate in calatorii. Daca ai decis sa achizitionezi un leagan electric este important sa urmaresti ca modelul ales sa respecte criteriile ce au fost mentionate la categoria balansoarelor, cu referire la siguranta si calitatea materialeleor. In ultimul timp, notiunea de leagan electric a ajuns sa se impleteasca perfect cu notiunea de balansoar electric si astfel au aparut pe piata si produse 2 in 1, adica indeplinesc atat functia de leagan, cat si cea de balansoar. Leaganele electrice pentru bebelusi pot fi folosite pana la atingerea masei corporale de aproximativ 9 kilograme

 

 


Leaganele electrice pentru bebelusi pot fi folosite pana la atingerea masei corporale de aproximativ 9 kilograme
 
 
4. Indicatii importante de respectat
Indiferent ce tip de balansoar sau de leagan se decide a se cumpara, este necesar sa se respecte detaliile legate de varsta, greutatea specificata de producator pentru utilizarea produsului si de purtarea obligatorie a echipamentului de siguranta (centuri) pe tot parcursul folosirii. De asemenea, un balansoar (leagan) nu trebuie montat niciodata la inaltime, ci doar pe podea si nu se mai foloseste daca s-a defectat.

 
5. Momentul optim pentru achizitionarea unui balansoar sau leagan
Daca se intentioneaza achizitia unui balansoar sau a unui leagan, atunci trebuie sa se actioneze cat mai repede, deoarece momentul optim de obisnuire a celui mic cu acest nou echipament de leganat, trebuie sa inceapa cat mai devreme, deoarece bebelusul in primele saptamani de viata nu are simturile atat de dezvoltate si nu va sesiza nicio schimbare. In plus, trebuie sa beneficiezi de aceasta facilitate cat mai mult timp, avand in vedere faptul ca timpul de folosire al unor balansoare si leagane este limitat de varsta si de greutate. Nu trebuie considerat un moft achizitionarea unui asemenea echipament electric, ba dimpotriva este chiar o necesitate pentru proaspata mamica, ajutand foarte mult la o gestionarea eficienta a timpului. Mai jos, te lasam sa descoperi oferta noastra si ne-am bucura daca informatiilor oferite, te vor ajuta sa alegi mai usor balansoarul sau a leaganul potrivit pentru familia ta.

 

 

 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ● https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190124110844.htm/

 


Data ultimei actualizari: 05-05-2022

Vezi selectia de produse din categoria Leaganul si balansoarul bebelusului

Vezi Politica confidentialitate date personale