Lentile de contact (informatii utile)

Ce sunt lentilele de contact: beneficii si intretinere


 

 Lentilele de contact: alegerea potrivita si intretinerea lor

 

 

Fie ca este vorba de corectarea deficientelor de vedere sau de o schimbare cosmetica subtila, lentilele de contact ofera o solutie versatila care se adapteaza atat nevoilor individuale, cat si trendurilor in continua schimbare. In acest articol, vom dezvolta tema lentilelor de contact, de la cum ne pot transforma perceptia asupra propriei imagini, la modul in care ne pot imbunatati calitatea vietii prin corectarea vederii. Indiferent daca esti un utilizator experimentat sau doar curios despre ce pot oferi lentilele de contact, te invitam sa afli mai multe informatii despre cate tipuri de lentile de contact exista si mai ales cum trebuie sa le intretii pentru a evita complicatiile oftalmologice.


Ce sunt lentilele de contact

Lentilele de contact sunt lentile subtiri care se asaza pe suprafata corneei (stratul exterior clar al ochiului). Acestea corecteaza erorile de refractie pentru a face vederea mai clara — la fel ca si ochelarii.

Aproximativ 45 de milioane de americani poarta lentile de contact. Daca le folosesti in mod corect, pot fi o alternativa sigura si eficienta la ochelari. Daca ai o eroare de refractie, cum ar fi miopia sau hipermetropia, medicul tau oftalmolog iti poate prescrie lentile de contact pentru a te ajuta sa vezi clar. La fel ca si ochelarii, lentilele de contact corecteaza problemele de vedere cauzate de erorile de refractie. O eroare de refractie este atunci cand ochiul nu refracta corect lumina in interiorul ochiului, rezultand o imagine neclara.

Lentilele de contact pot imbunatati vederea persoanelor cu aceste erori de refractie: miopie (vedere slaba la distanta), hipermetropie (vedere slaba la apropiere), astigmatism (vedere distorsionata), presbiopie (modificari ale vederii de aproape care apar in mod normal odata cu inaintarea in varsta). Iar lentilele decorative indeplinesc doar un rol cosmetic neavand nicio functie de corectie a problemelor de vedere.

 

Pentru a mentine sanatatea ochilor si a asigura o purtare confortabila a lentilelor de contact, este esential sa urmezi cateva practici de baza in ingrijirea acestora.

● Spalati-va si uscati-va mainile inainte de a atinge lentilele de contact, pentru a preveni transferul de bacterii si alte particule.
● Utilizati intotdeauna solutie speciala pentru lentilele de contact pentru a le curata, clati si pastra — niciodata nu folositi apa sau saliva, deoarece acestea pot contine microorganisme care pot provoca infectii oculare.
● Evitati sa "completati" solutia din cutia lentilelor (amestecand solutie veche cu noua) — folositi intotdeauna solutie proaspata de fiecare data, pentru a elimina acumularea de depozite si microorganisme.
● Inlocuiti cutia pentru lentile cel putin o data la fiecare 3 luni, pentru a reduce riscul de contaminare si infectie.


Tipuri de lentile de contact

Lentile de contact

Lentilele de contact sunt realizate din mai multe tipuri de plastic. Cele doua tipuri cele mai comune de lentile de contact sunt cele dure si cele moi.

Lentile de contact Dure
Cel mai comun tip de lentila de contact de tip dur este lentila rigida permeabila la gaze (RGP). Aceste lentile sunt, de obicei, facute din plastic combinat cu alte materiale. Isi mentin forma ferma, permitand in acelasi timp oxigenului sa circule prin lentila pana la ochi.
Lentilele RGP sunt deosebit de utile pentru persoanele cu astigmatism si o conditie numita keratoconus. Acest lucru se datoreaza faptului ca ofera o vedere mai clara decat lentilele moi cand corneea este curba in mod neuniform. Persoanele care au alergii sau tind sa acumuleze depuneri de proteine pe lentilele lor pot prefera, de asemenea, lentilele RGP.

Lentile de contact Moi
Majoritatea oamenilor aleg sa poarte lentile de contact moi. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt, in general, mai confortabile si exista multe optiuni.

Iata cateva tipuri de lentile moi:
● Lentile de uz zilnic. Le porti in timp ce esti treaz si le scoti cand te duci la somn. Multe sunt de unica folosinta, ceea ce inseamna ca porti un nou set de lentile in fiecare zi. Sau s-ar putea sa alegi lentile care dureaza mai mult si trebuie inlocuite doar o data pe saptamana, la fiecare doua saptamani sau in fiecare luna. Unii oftalmologi recomanda lentile de uz zilnic de unica folosinta daca le folosesti doar ocazional.
● Lentile de uz prelungit. Le poti purta in timp ce dormi, dar trebuie scoase pentru curatare cel putin o data pe saptamana. Mai putini medici oftalmologi recomanda aceste lentile deoarece cresc sansa de a dobandi o infectie oculara grava.
● Lentile torice. Acestea pot corecta vederea pentru persoanele cu astigmatism, desi nu la fel de bine ca lentilele dure. Lentilele torice pot fi pentru uz zilnic sau prelungit. Dar adesea costa mai mult decat alte tipuri de lentile moi.
• Lentile Colorate (Tintate). Lentilele de contact care corecteaza vederea pot fi tintate pentru a schimba culoarea ochilor tai. Le poti obtine ca lentile de uz zilnic, de uz prelungit si torice.
• Lentile Decorative (Cosmetice). Aceste lentile schimba aspectul ochiului tau, dar nu corecteaza vederea. Include lentile colorate si lentile cu tematica de personaje. De asemenea, sunt folosite pentru a ascunde anumite probleme oculare fie prezente de la nastere, fie cauzate de accidentari. Desi nu corecteaza vederea, este indicat si un consult oftalmologic pentru lentilele decorative. Pentru a evita infectiile oculare periculoase, aceste lentile trebuie tratate ca lentilele de contact pe baza de prescriptie. Asta inseamna curatarea lor regulata si amanuntita, conform indicatiilor.
Trebuie sa stii ca si in cazul lentilelor cosmetice s-au inregistrat pasi remarcabili in tehnologie astfel incat purtarea lor sa fie confortabila. In acest sens a aparut tehnologia de stratificare a lentilelor, care incapsuleaza designul color intre doua straturi de material. Aceasta abordare asigura o durabilitate crescuta a culorilor si previne interactiunea directa a pigmentului cu corneea. Prin aceasta, se ofera utilizatorilor o experienta sigura si confortabila de purtare. Implementarea sistemului de rotatie a lacrimilor reprezinta o alta piatra de temelie a acestei tehnologii, optimizand hidratarea oculara naturala. Acest mecanism faciliteaza fluxul lacrimal prin partea posterioara a lentilei, contribuind la o purtare placuta si indelungata.

 

Lentile de contact

 


Care sunt beneficiile lentilelor de contact?

Unele persoane prefera sa poarte lentile de contact in locul ochelarilor de vedere datorita beneficiilor pe care acestea le aduc:

Lentilele raman la locul lor si imbunatatesc vederea periferica (laterala), asa ca pot fi mai usor de purtat cand esti activ sau cand practici sporturi.
● Ele nu se aburesc asa cum o fac ochelarii, deci pot fi, de asemenea, mai convenabile pentru persoanele care lucreaza sau petrec mult timp in aer liber in vreme rece — sau in interior in locuri foarte reci, cum ar fi o camera frigorifica.
● Daca porti lentile de contact, poti purta ochelari de soare fara prescriptie pentru a-ti proteja ochii de razele UV. De asemenea, poti purta lentile de contact cu protectie UV integrata in lentile. Care sunt riscurile lentilelor de contact?

Lentilele de contact nu sunt lipsite de riscuri. Daca nu le folosesti in mod corect, poti sa te confrunti cu afectiuni grave ale ochilor, inclusiv ulcere corneene (rani) si infectii. Puteti obtine o infectie grava a ochiului daca nu curatati, dezinfectati si depozitati corect lentilele de contact.


 

Ingrijirea corecta a lentilelor de contact

Trebuie sa cureti si sa dezinfectezi orice lentila de contact pe care o scoti din ochi inainte de a o pune inapoi. Exista multe tipuri de sisteme de curatare. Alegerea depinde de tipul de lentila pe care il folosesti, daca ai alergii sau daca ochii tai tind sa formeze depuneri de proteine. Este important sa iei masuri speciale pentru a curata si depozita corect lentilele pentru a evita infectiile periculoase ale ochilor.

Iata ce ai de facut:

● Respecta programul dat de medicul oftalmolog pentru purtarea si inlocuirea lentilelor.

● Urmeaza instructiunile de la medic, de la producatorul lentilelor de contact si de la producatorul solutiei de curatare pentru a curata si depozita lentilele. Daca depozitezi lentilele in etui pentru o perioada lunga de timp, citeste instructiunile pentru a vedea daca trebuie sa le redezinfectezi inainte de a le purta. Nu purta niciodata lentilele de contact daca au fost depozitate pentru 30 de zile sau mai mult fara redezinfectare.

● Pastreaza programarile pentru examinarile oculare. Lentilele de contact se pot deforma in timp, iar corneea isi poate schimba forma. Pentru a te asigura ca lentilele se potrivesc corect si prescriptia este potrivita pentru tine, consulta regulat medicul oftalmolog.

● Nu face dus, nu inota, nu folosi un jacuzzi sau orice activitate in care apa intra in ochi atunci cand porti lentile de contact. Apa si lentilele de contact nu se amesteca.

● Nu dormi purtand lentile de uz zilnic.

● Spala-te pe maini cu apa si sapun si usuca-le cu un prosop fara scame inainte de a atinge lentilele de contact.

● Utilizeaza o metoda de curatare  de tip „frecare si clatire” indiferent de tipul de solutie de curatare a lentilei pe care o cumperi. Freaca lentilele de contact cu degetele curate, apoi clateste lentilele cu solutie inainte de a le pune la inmuiat. Foloseste aceasta metoda chiar daca solutia pe care o folosesti este de tip „fara frecare”.

● Niciodata nu pune lentilele in gura pentru a le umezi. Saliva nu este o solutie sterila.

● Nu clati sau depozita lentilele in apa (de la robinet sau apa sterila).

● Nu folosi niciodata o solutie salina facuta in casa.

● Nu folosi solutie salina sau picaturi de reumectare pentru a dezinfecta lentilele. Acestea nu sunt dezinfectante.

● Foloseste solutie noua de fiecare data cand cureti si dezinfectezi lentilele de contact. Niciodata nu reutiliza sau nu completa cu solutie veche.

● Nu turna solutia pentru lentilele de contact intr-un alt recipient. Solutia nu va mai fi sterila.

● Asigura-te ca varful sticlei cu solutie nu atinge nicio suprafata. Pastreaza sticla bine inchisa cand nu o folosesti.


Criterii esentiale in alegerea lentilelor de contact

Milioane de oameni aleg sa poarte lentile de contact. Totusi, acestea nu sunt potrivite pentru toata lumea. S-ar putea ca acestea sa nu fie potrivite pentru tine din urmatoarele motive:
● Ai frecvent infectii oculare.
● Ai alergii severe sau ochi uscati care sunt greu de tratat.
● Lucrezi sau locuiesti intr-un mediu foarte prafuit.
● Nu esti capabil(a) sa ingrijesti corespunzator lentilele de contact.

Corneea si filmul lacrimal trebuie sa fie sanatoase pentru ca tu sa te simti confortabil si sa vezi clar cu lentile de contact. Pentru a purta in siguranta lentile de contact, trebuie sa te angajezi sa le ingrijesti corespunzator si sa le inlocuiesti cand este necesar. Medicul oftalmolog este singurul care iti poate recomanda lentile de contact pentru vedere ca parte a unui examen oftalmologic cu dilatare. Examenul este simplu si nedureros. Medicul iti va cere sa citesti litere de aproape si de la departare. Apoi, iti va administra cateva picaturi de ochi pentru a dilata (largi) pupila si pentru a verifica alte probleme oculare. Daca vei purta lentile de contact pentru imbunatatirea vederii, trebuie sa faci un examen oftalmologic cel putin o data pe an.


Concluzie:

Pentru a purta in siguranta lentile de contact, trebuie sa te angajezi sa le ingrijesti corespunzator si sa le inlocuiesti cand este necesar. Discuta cu oftalmologul tau sau cu alt profesionist in ingrijirea ochilor pentru a discuta nevoile tale vizuale si asteptarile. Ei te pot ajuta sa decizi daca lentilele de contact fie pentru vedere, fie cosmetice sunt o optiune buna pentru tine.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de lentile de contact si cele necesare intretinerii lor. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/healthy-vision/contact-lenses
  • ● www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/contact-lens-102

 


Data ultimei actualizari: 20-03-2024

Gama noastra de produse din categoria Lentile de contact

Vezi Politica confidentialitate date personale