Lipsa vitaminei D la copii (informatii utile)

 
 

 

 
 
 
 


Unde poate duce lipsa vitaminei D la copii



1. Efectele carentei de vitamina D

O lipsa de vitamina D, aparuta in perioada de crestere, duce la o insuficienta mineralizare a oaselor. Din acest motiv pot aparea deformari ale oaselor in zone ca, nivelul gambelor, cutia toracica sau cutia craniana. „Recomandarea actuala este ca, inca de la sapte zile de viata, toti copiii sa primeasca un supliment de vitamina D. Doza recomandata este cuprinsa intre 400-800 de unitati internationale pe zi. Este grija mamei ca in fiecare zi sa administreze copilului acest supliment (dintr-o sursa naturala sau de sinteza)“ – spune Dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru si consultant in lactatie.

O lipsa de vitamina D, aparuta in perioada de crestere, duce la o insuficienta mineralizare a oaselor (nu se depune suficient calciu in oase). La nastere, oasele copiilor sunt mai flexibile, mai moi, insa, pe masura ce cresc, se depune mai mult calciu in oase, si atunci ele se intaresc.
Daca, insa, in perioada in care copilul se dezvolta, exista o lipsa de vitamina D, el incepand sa isi foloseasca oasele (cand se ridica, merge de-a busilea, sta in picioare, merge), acestea se pot deforma.
Deformarea are loc, in principal, la nivelul gambelor, deoarece greutatea corpului apasa pe aceasta zona, dar si la nivelul cutiei toracice si a cutiei craniene.
Prezenta acestor semne poate duce la aparitia suspiciunii ca acel copil sufera de o deficienta de vitamina D.

 

 

Doza de vitamina D profilactica se creste si se adapteaza in functie de nevoile fiecarui copil in parte!

 

 


2. Cum stii daca este vorba sau nu de o deficienta de vitamina D

In urma unei analize de sange (25-OH-vitamina D), se va descoperi daca este vorba sau nu despre o deficienta. Existenta semnelor clinice de rahitism (deformari ale oaselor) plus deficitul din analize de vitamina D duc spre diagnosticul de rahitism, prin urmare, copilului i se recomanda o doza mai mare de vitamina D decat doza profilactica. Ideal este sa nu se ajunga la deficit, la rahitism, preferabil este sa se faca profilaxia zi de zi, timp de doi ani, iar apoi, obligatoriu, in lunile cu „r“.
Important! Doza de vitamina D profilactica se creste si se adapteaza in functie de fiecare caz in parte: unii copii au probleme digestive (nu absorb bine vitamina D), altii, din diferite motive, nu pot fi expusi la soare, iar cei cu o piele mai inchisa la culoare o sintetizeaza intr-un procent mai mic.
Este important de retinut faptul ca exista si supradozaj de vitamina D, de aceea recomandarea cantitati trebuie sa vina obligatoriu din partea medicului pediatru.
 

 
Mai jos, ti-am pregatit o selectie de produse care contin vitamina D. Inainte de folosirea oricarui supliment de vitamina D pentru copii, este important sa discuti cu medicul pediatru pentru stabilirea dozei recomandate. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ● Unde poate duce lipsa vitaminei D la bebelusi-Copiisiparinti.ro

 


Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse recomandate pentru Lipsa vitaminei D la copii

Vezi Politica confidentialitate date personale