Masajul bebelusului (informatii utile)

 
 

 

 



Importanta masajului la bebelus




1. Rolul masajului la bebelusi

Este de necontestat faptul ca masajul joaca un rol esential in dezvoltarea bebelusului atat fizica cat si psihica. Masajul trebuie sa fie relaxant si conceput astfel incat sa devina un ritual de cunoastere, de miscare si de socializare. Miscarile folosite in cadrul masajul il vor ajuta pe cel mic in dezvoltarea musculaturii, ii vor stimula circulatia periferica si terminatiile nervoase, ii va tonifica inima si plamanii si va ajuta foarte mult si la stimularea digestiei. Este foarte important sa nu se foloseasca miscari bruste sau aplicate cu presiune. Masajul trebuie sa fie unul cat mai bland iar bebelusul trebuie sa aiba un tonus bun. Iar daca se observa ca cel mic devine capricios in timpul operatiunii, imediat trebuie oprit masajul, astfel incat cel mic sa nu asocieze momentul cu ceva neplacut! Relatia psiho-activa ce se construieste in momentul realizarii masajul, va avea efect atat asupra celui mic cat si asupra mamei, care va capata incredere in ceea ce priveste ingrijirea copilului. Iar in unele cazuri va ajuta chiar la diminuarea posibilitatii de manifestare a depresiei postpartum. Legatura si apropierea celui mic de mama, genereaza eliberarea de oxitocina, substanta numita si hormonul fericirii.


 
2. Cand si cu ce se face masaj bebelusului
 
Ca si rutina, masajul nu este musai sa fie facut numai dupa baita, el se poate realiza si inaintea baitei si dimineata, important este ca cel mic sa aiba dispozitie pentru acest "moment de relaxare". La initierea procesului de masaj este important sa existe un mediu cu temperatura ambianta de cca 23-24°C, mainile sa fie calde, netezite cu crema, fara inele pe degete, cu unghiile taiate si la indemana cu o crema hidratanta sau un ulei de masaj special creat pentru cei mici. Masajul bebelusului nu se face obligatoriu doar cu un ulei, foarte bine poate fi folosita si o crema hidratanta special creata pentru pielea sensibila a bebelusilor.

 
3. Cum se face masajul bebelusului

Masajul propriu-zis se incepe cu talpa piciorusului dinspre calcai spre degete prin miscari circulare, iar degetele de la baza catre varf. Pe partea interioara a piciorului se vor face neteziri cu ambele maini fara sa aplici vreo presiune. In zona abdomenului se executa miscari circulare cu palma deschisa, in sensul acelor de ceasornic. Iar acest lucru se va reflecta prin ameliorarea disconfortului creat de prezenta gazelor in stomac si intestine. Apoi se maseaza mainile, incepand cu fiecare degetel in parte, apoi cu miscari blande, de jos in sus, pana la axile. Umerii se maseaza si ei tot cu miscari circulare si tot cu grija. Se asaza apoi bebelusul pe burtica si se maseaza spatele, de jos in sus, dinspre interior catre exterior. Nu se exercita nicio presiune asupra coloanei vertebrale, deoarece sistemul osos este slab dezvoltat.

Punctul culminant al exercitiului consta in masajul facial, unde se incepe cu fruntea, executand miscari usoare, dinspre baza nasului spre tample, apoi se porneste de jos, de la nivelul barbie pana spre urechi.

 




Masajul bebelusului este un moment de cunoastere, de miscare dar si de socializare  
 

Momentele de masaj ale celui mic sunt momente unice si vei vedea ca nu de putine ori la final, s-ar putea sa primesti si multumirea celui mic, un zambet si niste gropite in obraji. Pentru a-ti inlesni alegerea unui produs de masaj pentru cel mic, mai jos am pregatit o selectie. Speram sa te inspire si sa-ti fie de folos!


 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

 

  • ● https://www.parents.com/baby/care/crying/11-tips-for-massaging-baby//
  • ●https://www.babycenter.in/x25009863/is-it-best-to-massage-my-baby-before-or-after-a-bath/
  • ●https://www.tresillian.org.au/advice-tips/bath-massage/
  • ●https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/massage/baby-massage/

 


Data ultimei actualizari: 14-06-2022

Produse indicate pentru Masajul bebelusului

Vezi Politica confidentialitate date personale