Masturbarea: intelegerea beneficiilor si depasirea tabuurilor
Intr-o societate ce abunda in tabuuri si idei preconcepute, discutiile deschise despre sexualitate, in special despre masturbare, se confrunta adesea cu o rezistenta publica. Cu toate acestea, dincolo de barierele culturale si rezervele societatii, cercetarile stiintifice releva un adevar important: masturbarea transcende simpla cautare a placerii personale, aducand beneficii semnificative pentru sanatate. Acest articol isi propune sa arate cum autoexplorarea sexuala poate avea un impact pozitiv asupra unor aspecte vitale precum calitatea somnului, imbunatatirea starii de spirit si reducerea stresului. Demistificand si intelegand acest segment al existentei umane, dorim sa impartasim cu tine o viziune actualizata si sanatoasa despre un subiect adesea trecut sub tacere.
Ce este Masturbarea?
Sa fim sinceri de la inceput, credem ca 95% dintre barbati si 72% dintre femeile care citesc acest articol sunt aici pentru a se simti mai bine in legatura cu ceea ce fac deja in intimitate (speram).
Asadar, sa raspundem la intrebarea: ce este masturbarea?
Masturbarea reprezinta un proces de auto-stimulare a organelor genitale sau a altor zone sensibile ale corpului pentru excitarea sexuala sau placere. Este un comportament comun intalnit la ambele sexe, indiferent de varsta.
Masturbarea joaca un rol important in dezvoltarea sexuala sanatoasa. Este o modalitate normala si naturala de a explora corpul, de a simti placere si de a ajunge la punctul de eliberare sexuala (orgasm). Masturbarea poate implica folosirea mainilor, degetelor, jucariilor sexuale sau alte obiecte sigure. Poti atinge, apasa, freca sau masa organele genitale. Poti insera degetele sau o jucarie sexuala, cum ar fi un vibrator, in vagin sau anus. De asemenea, poti utiliza o jucarie sexuala sau un alt obiect sigur, pentru a stimula penisul, vulva sau clitorisul.
De asemenea, este posibil sa gasesti placere explorand si stimuland si alte zone sensibile, precum sfarcurile sau testiculele, folosind lubrifianti pentru a diminua frictiunea in timpul stimularii manuale. Te poti delecta citind sau urmarind continut explicit sau lasandu-te purtat de fantezii sexuale in timpul masturbarii, ceea ce frecvent culmineaza cu orgasmul. Fiecare persoana abordeaza masturbarea in mod unic. Este o alegere intima si exista nenumarate metode prin care poate fi practicata. Masturbarea poate fi realizata individual sau in compania unui partener. Este important de retinut ca masturbarea este un comportament normal, indiferent de prezenta activitatii sexuale cu alti parteneri. S-ar putea crede ca masturbarea este specifica doar persoanelor singure, insa este o practica comuna atat pentru acestea, cat si pentru cei aflati in relatii.
O cercetare efectuata pe un esantion de adulti din SUA a constatat ca intre 27% si 40% dintre femei si intre 41% si 65% dintre barbati au indicat ca s-au masturbat in cursul ultimei luni. In contradictie cu anumite conceptii gresite, masturbarea nu prezinta efecte secundare fizice nocive. Totusi, practicarea acesteia in mod excesiv sau compulsiv poate fi considerata prejudiciabila sau poate avea implicatii asupra altor aspecte ale sanatatii mentale. In esenta, masturbarea este o activitate placuta, naturala si benefica pentru sanatate.
Beneficiile Masturbarii
Masturbarea reprezinta o practica sexuala benefica pentru sanatate. Aceasta poate avea efecte pozitive asupra starii de sanatate fizica si mentala.
Desi cercetarile specifice privind avantajele masturbarii sunt limitate, exista studii ample referitoare la actul sexual si la stimulare in general. Dovezile si concluziile existente indica faptul ca stimularea sexuala, inclusiv cea obtinuta prin masturbare, poate contribui la:
● Alinarea stresul acumulat;
● Un somn mai bun;
● Imbunatatirea starii de spirit;
● Prevenirea anxietatii si depresiei;
● Relaxare;
● Obtinerea senzatiei de placere si bucurie;
● Alinarea crampelor;
● Eliberarea tensiunii sexuale;
● Imbunatatirea stimei de sine;
● O viata sexuala mai buna;
● O intelegere mai buna despre ceea ce iti doresti si ce ai nevoie;
Un studiu din 2015, axat pe femeile casatorite, a evidentiat ca cele care practicau masturbarea au relatat o frecventa mai mare a orgasmelor, o autoapreciere sporita, un libido intensificat si un grad mai inalt de satisfactie in relatia de cuplu si in viata sexuala. De asemenea, practicarea masturbarii in cadrul cuplului poate servi explorarii diverselor preferinte sexuale, dar si ca metoda de contraceptie. Pe langa aceste avantaje, masturbarea ofera si un nivel de protectie in fata bolilor cu transmitere sexuala (BTS), in comparatie cu activitatea sexuala in cuplu.
Efectele secundare ale masturbarii
Masturbarea in sine, nu prezinta efecte negative asupra sanatatii. Totusi, datorita normelor culturale, spirituale sau religioase, anumite persoane pot experimenta sentimente de vinovatie legate de acest act. Important de subliniat este ca masturbarea nu constituie o greseala sau o imoralitate, chiar daca exista narative sociale care o descriu ca fiind indezirabila sau rusinoasa. In cazul in care te confrunti cu astfel de sentimente, este recomandat sa discuti cu o persoana de incredere sau cu un specialist despre cauzele acestor emotii si modalitatile prin care le poti depasi.
Profesionistii in sanatate sexuala ofera terapii dedicate procesului de depasire a sentimentului de rusine sau vinovatiei legate de practica masturbarii.
Dependenta de masturbare
Unii oameni pot dezvolta o dependenta fata de masturbare sau ceea ce unii numesc „dependenta de sex”. Cu toate acestea, acest termen nu este recunoscut in „Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mintale” (DSM-5) si nu este considerat de unii ca fiind o adevarata dependenta.
Poti in schimb sa incepi sa-ti adresezi intrebari in legatura cu masturbarea, daca petreci prea mult timp masturbandu-te, iar acest aspect te determina sa:
● sari peste treburile sau activitatile zilnice;
● lipsesti de la munca sau scoala;
● anulezi planurile cu prietenii sau familia;
● ratezi evenimente sociale importante;
Practica excesiva a masturbarii poate deveni problematica atunci cand incepe sa interfereze negativ cu relatiile personale, activitatile zilnice sau obligatiile profesionale si academice. Impactul negativ asupra relatiilor de prietenie si romantice poate aparea prin dedicarea unui timp redus celor apropiati sau prin neglijarea nevoilor lor. In cazul in care exista ingrijorari legate de frecventa masturbarii, este recomandat sa se consulte un specialist medical sau un consilier pentru a explora strategii de gestionare. Reducerea masturbarii poate fi determinata si prin angajarea in activitati alternative, care sa distraga atentia sau sa ofere satisfactie similara. In momentele in care apare impulsul de a te masturba, poti lua in considerare alternative precum exercitiile fizice, scrierea personala, socializarea cu prietenii sau plimbarile in natura.
Mituri despre masturbare
Exista mai multe mituri comune despre masturbare care nu au fost dovedite prin cercetarea stiintifica. De exemplu, masturbarea nu cauzeaza: infertilitate, deshidratare, dezechilibre hormonale, schimbari in dimensiunea sau forma penisului, scaderea numarului de spermatozoizi, pierderea vederii, acnee, disfunctie erectila, libidou scazut
Unele persoane pot, de asemenea, sa creada ca masturbarea poate afecta negativ relatiile romantice sau poate indica faptul ca un partener experimenteaza insatisfactie sexuala. Cu toate acestea, desi masturbarea excesiva poate avea efecte negative, multi oameni constata ca masturbarea singuri sau cu partenerul lor poate de fapt sa imbunatateasca viata lor sexuala. In plus, masturbarea poate fi asociata cu mai multe beneficii pentru sanatate si este considerata una dintre cele mai sigure forme de activitate sexuala, deoarece nu prezinta riscul de sarcina sau ITS.
Concluzie:
Masturbarea constituie o metoda sanatoasa, naturala si sigura de a practica ingrijirea de sine. Aceasta activitate poate oferi numeroase beneficii pentru minte si corp, fara a prezenta, in general, efecte secundare daunatoare. Este liber sa te bucuri de placerea proprie, fara sentimente de vinovatie sau rusine. Discuta cu un terapeut sau cu o persoana de incredere despre orice sentiment negativ care te incearca in acest sens.
Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse dedicate temei articolului. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● www.medicalnewstoday.com/articles/320265
- ● www.verywellmind.com/does-masturbation-affect-mental-health-5076051
- ● www.webmd.com/sex-relationships/masturbation-guide