Matcha (informatii utile)

matcha

Matcha este mult mai mult decat o simpla bautura; este o traditie profund inradacinata in cultura japoneza si o adevarata experienta pentru simturi. Aceasta pulbere vibranta de ceai verde este cunoscuta pentru culoarea sa intensa, gustul bogat si proprietatile sale benefice pentru sanatate. 

 

 

 

 Ce este Matcha: Beneficii si Mod de preparare

 

 

 

 

In acest articol, vom explora beneficiile acestei bauturi numite matcha, de la istoria sa bogata la modul de preparare si potentialele sale beneficii. Indiferent daca esti deja un pasionat al acestei bauturi sau esti curios sa o descoperi pentru prima data, te invit sa patrunzi in universul fascinant al acesteia si sa te bucuri de aceasta licoare verde. 


Ce este Matcha

Cu radacini in China antica si dezvoltare in cultura japoneza, Matcha a evoluat dintr-o bautura de ceai verde intr-o pudra cunoscuta mai ales in ceremoniile traditionale. De la introducerea in Japonia in secolul al XII-lea pana la dezvoltarea ceremoniala din secolul al XVI-lea si popularitatea mondiala de astazi, Matcha a fost o parte importanta a istoriei si culturii ceaiului. Matcha reprezinta o pudra de culoare verde intens obtinuta din aceiasi planta ca si ceaiului verde, Camellia sinensis. Inainte de culegerea frunzelor planta este acoperita si ferita de razele UV timp de aproximativ 30 de zile, proces care duce la cresterea concentratiei de antioxidanti, clorofila si aminoacizi, ulterior frunzele fiind maruntite in aparate speciale obtinandu-se pudra de matcha. Practic aceasta reprezinta ceai verde la puterea 10
Spre deosebire de ceaiul verde pudra de matcha contine cantitati mult mai mari din compusi precum: catechine, carotenoizi, L-teanina, vitamina K, substante cu rol antiinflamator si de asemenea un procent mai mare de fibre si aminoacizi. In ceea ce priveste cantitatea de antioxidanti pe care o contine, aceasta este de 2-3 ori mai mare fata de cea a ceaiului verde si reprezinta cam 30% din compozitie. 


Beneficii Matcha

1. Matcha este bogata in antioxidantii, iar acestia contribuie la protejarea celulelor de actiunea radicalilor liberi de oxigen, compusi care apar in diverse reactii chimice din organism si care atunci cand se afla in cantitate mare duc la aparitia leziunilor celulare, imbatranirii tesuturilor, leziunilor ADN cu aparitia mutatiilor celulare precursoare cancerelor. Avand o dieta bogata in antioxidanti se poate reduce considerabil efectul negativ al speciilor reactive de oxigen si astfel se protejeaza celulele atat de procesul de imbatranire cat si de aparitia diverselor leziuni.

2. Pe langa continutul foarte bogat in antioxidanti, cantitatea de cofeina din matcha este de asemenea considerabil mai mare decat a ceaiului verde, 1g de pudra avand intre 11-35 mg cofeina comparativ cu ceaiul care are 29 mg per cana. Tocmai prin continutul ei bogat in cofeina, matcha are efecte benefice asupra functiei cognitive, atentiei si intrucat matcha este bogata si in L-teanina, in urma consumului bauturilor pe baza de aceasta pudra nu apare acelasi efect de prabusire a nivelului de energie experimentat in mod obisnuit in cazul consumului de cafea. L teanina este un aminoacid neesential, adica poate fi sintetizat in organism si nu trebuie preluat din dieta, insa cu rol foarte important in organism, fiind un supliment in sine. Este util atat persoanelor care sufera de insomnie sau nu au un somn foarte odihnitor, cat si celor ce trec prin perioade de stres, avand efect relaxant si usor anxiolitic. El functioneaza prin cresterea nivelului de neurotransmitator GABA, ce are efect inhibitor/relaxant la nivelul sistemului nervos central

3. Consumul de matcha permite o adaptare buna a muschilor la efort si totodata duce la cresterea consumului de grasimi ca sursa de energie in timpul efortului. Intr-un studiu in care participantii au consumat fie o bautura placebo, fie una ce continea pudra de matcha s-a observat ca in cazul grupului matcha gradul de oboseala musculara (perceput/subiectiv) a fost mai redus, la fel ca si nivelul de cortizol (masurat din saliva), deci a stresului indus de efort. Explicatia se datoreaza antioxidantilor prezenti in cantitate mare in pudra de matcha, care impiedica aparitia disfunctiei mitocondriale ce ar putea fi data de stresul oxidativ. 

4. Prin continutul bogat in antioxidanti si fibre, matcha pare sa imbunatateasca de asemenea sanatatea microbiomului intestinal, crescand numarul de specii de bacterii bune.
Existenta unui efect antidepresiv nu a fost demonstrata la oameni, insa a fost pusa in evidenta la soareci. Acest efect apare prin stimularea circuitelor dopaminergice (dopamina fiind neurotransmitatorul responsabil de motivatie, de directionarea spre miscare, actiune), cel mai probabil prin prezenta cofeinei in pudra de matcha.

5. Ceaiul verde si matcha sunt dovedite a sustine imunitatea prin stimularea activitatatii unor celule imune raspunzatoare de prima linie de aparare a organismului impotriva infectiilor, iar studiile arata ca persoanele ce lucreaza in mediul sanitar si consuma preparate pe baza de ceai verde au un risc mult mai mic de a prezenta infectii respiratorii. Totodata ceaiul verde si matcha par sa aiba contribuie cu efecte de reparare a ADN-ului prin stimularea unei enzime numita OGG1 care realizeaza exact acest lucru. Efectul apare la doar o ora de la consumul unei cani de ceai si este cu atat mai puternic cu cat consumul este constant. 

6.
Alte doua substante cu efect antiinflamator si antioxidant prezente in matcha sunt rutinul si acizii fenolici. Acestea contribuie in metabolismul carbohidratilor si au rol de reglare a glicemiei si efecte neuroprotective.

Matcha este asadar o pudra extrem de speciala cu multiple beneficii contributive: metabolice, de protectie neuronala, de sustinere a imunitatii, de protectie si reparare a AND-ului, cu o concentratie de antioxidanti foarte mare per gram de produs, consumul constant fiind extrem de benefic pentru sanatate. In acelasi timp nu este recomandat consumul in exces intrucat este o pudra bogata in cofeina. 


matcha


Mod de preparare Matcha

Pregatirea ceaiului Matcha este o arta in sine si necesita atentie la detalii pentru a obtine o bautura perfecta. Iata de ce ai nevoie si cum se prepara ceaiul Matcha:

Ingrediente:
   ● 1 sau 2 lingurite de pudra de Matcha
   ● 70-100 ml de apa fierbinte (aproximativ 80°C)
   ● un bol pentru Matcha
   ● o maturica speciala pentru amestecat Matcha (numita "chasen")

Instructiuni:

   1  Pregatirea ustensilelor: Asigurati-va ca bolul pentru Matcha, maturica si lingura de masurat sunt curate si uscate.
   2  Fierberea apei: Incalziti apa, dar nu o lasati sa fiarba. Temperatura ideala este de aproximativ 80°C, ceea ce inseamna ca apa s-a racit putin dupa ce a fiert. Apa prea fierbinte poate compromite gustul bauturii de Matcha. 
    3 Cernerea pudrei de Matcha: Pudra de Matcha poate forma aglomerari, asa ca este bine sa o cerneti in bol folosind o sita fina sau o lingura de ceai pentru a evita bucatele.
    4 Masurarea pudrei de Matcha: Adaugati 1 sau 2 lingurite de pudra de Matcha in bol, in functie de preferinta dvs. pentru intensitatea gustului.
    5 Adaugarea apei: Turnati apa fierbinte in bol peste Matcha. Este important sa adaugati mai intai putina apa si apoi sa amestecati pentru a forma o pasta grosiera. Apoi, adaugati restul apei.
    6 Amestecarea bauturii de Matcha: Folositi maturica (chasen) pentru a amesteca Matcha-ul. Faceti miscari in forma de "M" sau de "W" cu maturica intr-un ritm rapid. Asigurati-va ca amestecati bine pentru a evita grumitele si pentru a obtine o spuma fina pe suprafata ceaiului.
   7 Servirea: Dupa ce ati amestecat bine Matcha-ul, bucurati-va de bautura voastra direct din bolul pentru Matcha. Savurati cu inghitituri mici si contemplative.
   8 Curatarea ustensilelor: Dupa ce ati terminat, curatati cu atentie maturica si bolul pentru Matcha. Este important sa le pastrati curate pentru a mentine autenticitatea gustului Matcha.

Iata cum se prepara ceaiul Matcha, o experienta atat de plina de ritual si gusturi subtile. Savurati Matcha si bucurati-va de momentul vostru de rasfat cu aceasta bautura speciala.


Concluzie:

Matcha este mult mai mult decat o bautura. Este o fereastra catre traditia japoneza, o experienta gustativa si o sursa potentiala de beneficii pentru sanatate. Cu o istorie bogata si o versatilitate incredibila, matcha aduce o nota vibranta in viata ta de zi cu zi. De la revitalizarea ta dimineata, la momentele de relaxare de dupa-amiaza, matcha te insoteste cu savoarea sa unica si energizanta. Asa ca, indiferent daca il savurezi in fiecare zi sau ocazional, matcha este o alegere excelenta pentru cei care doresc sa exploreze lumea minunata a bauturilor si a culturii japoneze. 

Articol realizat in colaborarea cu Raluca Georgiana Dinu - medic rezident Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Matcha. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10320999/
  • ● www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9921318/
  • ● https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33375458//
  • ● www.youtube.com/watch?v=ntfcfJ28eiU&t=4870s&ab_channel=AndrewHuberman/
  • ● www.youtube.com/watch?v=eE1WOyMFERg&ab_channel=NutritionFacts.org/
  • ● www.youtube.com/watch?v=4rwK8Z9b2dY&t=131s&ab_channel=Healthline
  •  

Data ultimei actualizari: 22-02-2024

Gama noastra de produse cu continut de Matcha

Vezi Politica confidentialitate date personale