Menopauza (informatii utile)

creatina

Menopauza este un proces biologic natural. Cu toate acestea, simptomele fizice, cum ar fi bufeurile, si simptomele emotionale ale menopauzei pot afecta somnul, nivelul de energie sau sanatatea emotionala. Exista multe tratamente eficiente disponibile, de la ajustari ale stilului de viata, la terapia hormonala.

 

 

 

 Menopauza: Ce este, Simptome si Mituri

 

 

 

In acest articol, ne-am propus sa te calauzim cu incredere si sanatate prin experienta numita menopauza, sa separam miturile comune de realitate si sa-ti furnizam informatii valoroase si sfaturi practice pentru a-ti gestiona cu succes aceasta perioada. Suntem aici pentru a te ajuta sa intelegi, sa gestionezi si sa abordezi menopauza intr-un mod pozitiv si sanatos.


Ce este Menopauza

Menopauza este momentul care marcheaza sfarsitul ciclurilor menstruale. Este diagnosticata dupa ce ai trecut prin 12 luni fara sa ai un ciclu menstrual. Menopauza poate surveni in decada a patra sau a cincea a vietii, dar varsta medie este de 51 de ani in Statele Unite.

Un studiu publicat in 2019 in revista "Revista Romana de Endocrinologie" a constatat ca varsta medie pentru intrarea la menopauza  a femeilor din  Romania este de 51 de ani. Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.000 de femei cu varste cuprinse intre 40 si 65 de ani.

Un alt studiu, publicat in 2020 in revista "Ginecologia" a constatat ca varsta medie pentru intrarea la menopauza in Romania este de 50,5 ani. Studiul a fost realizat pe un esation de 500 de femei cu varste cuprinse intre 45 si 55 de ani.

Menopauza naturala reprezinta incetarea permanenta a menstruatiei, care nu are loc ca urmare a niciunui tip de tratament medical. Procesul este gradual si se desfasoara in trei etape:

1. Perimenopauza sau "trecerea la menopauza": Perimenopauza poate incepe cu opt pana la zece ani inainte de menopauza, cand ovarele produc treptat mai putin estrogen. De obicei, incepe in jurul varstei de 40 de ani. Perimenopauza dureaza pana la menopauza, momentul in care ovarele inceteaza sa elibereze ovule. In ultimii doi ani de perimenopauza, scaderea estrogenului se accelereaza. In aceasta etapa, multe femei pot experimenta simptome ale menopauzei. Cu toate acestea, in timpul acestei perioade, inca mai poti avea cicluri menstruale si poti ramane insarcinata.

 

2. Menopauza: Menopauza este momentul in care nu mai ai perioade menstruale. In aceasta etapa, ovarele tale au incetat sa elibereze ovule si sa produca cea mai mare parte a estrogenului lor. Medicul tau endocrinolog te poate ajuta sa stabilesti diagnosticul de menopauza atunci cand ai trecut fara o perioada menstruala timp de 12 luni consecutive.

 

3. Postmenopauza: este perioada dupa care ati ramas fara menstruatie timp de 12 luni. In timpul acestei etape, simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile, se pot ameliora. Cu toate acestea, unele femei continua sa experimenteze simptome ale menopauzei timp de un deceniu sau mai mult dupa trecerea la menopauza. Din cauza nivelului mai scazut de estrogen, persoanele aflate in faza postmenopauza prezinta un risc crescut pentru mai multe afectiuni de sanatate, cum ar fi osteoporoza si bolile cardiovasculare.


Semnele Menopauzei: Simptome si Cauze

S-ar putea sa treci in a treia etapa de menopauza daca incepi sa experimentezi unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

Bufeuri (cunoscute si sub numele de simptome vasomotorii, o senzatie brusca de caldura care se raspandeste pe tot corpul tau).

Transpiratii nocturne si/sau frisoane reci.

Uscaciune vaginala care cauzeaza disconfort in timpul actului sexual.

● Urgenta urinara (nevoia imperioasa de a urina mai des).

Dificultati in dormit (insomnie).

Schimbari emotionale (iritabilitate, schimbari de dispozitie sau usoara depresie).

Piele uscata, ochi uscati sau gura uscata.

Sensibilitate la nivelul sanilor.

Agravarea sindromului premenstrual (SPM).


Cat timp dureaza simptomele menopauzei

Simptomele menopauzei pot persista pana la 10 ani, dar in majoritatea cazurilor, femeilor experimenteaza simptome ale menopauzei timp de mai putin de cinci ani.


Ce sunt bufeurile si cat timp le poti avea

Bufeurile sunt unul dintre cele mai frecvente simptome ale menopauzei. Acestea constau intr-o senzatie scurta de caldura. Pe langa caldura, buferurile pot fi insotite de: o inrosire a fetei, transpiratie, o senzatie de frig dupa caldura.  Iar intensitatea, frecventa si durata bufeurilor pot varia de la o persoana la alta. De obicei, buferurile devin mai putin severe pe masura ce timpul trece.


De ce apare menopauza

Atunci cand menopauza apare in mod natural, este o componenta normala a procesului de imbatranire. Menopauza este definita ca o perioada completa fara sangerare menstruala, fara interventie medicala sau chirurgicala care sa opreasca sangerarea, cum ar fi anticonceptionalele hormonale, terapia cu radiatii sau indepartarea chirurgicala a ovarelor.
Pe masura ce imbatranesti, ciclul tau de reproducere incepe sa incetineasca si sa se pregateasca de incheiere. Acest ciclu a functionat neintrerupt de la pubertate. Pe masura ce menopauza se apropie, ovarele tale produc tot mai putin estrogen. Odata cu aceasta scadere, ciclul tau menstrual (perioada) incepe sa se modifice. Poate deveni neregulat si, in cele din urma, se va opri.
In acelasi timp, pot aparea schimbari fizice pe masura ce corpul tau se adapteaza la nivelurile diferite de hormoni. Simptomele pe care le resimti in fiecare etapa a menopauzei (perimenopauza, menopauza si postmenopauza) sunt parte a procesului de adaptare al organismului la aceste schimbari.


Ce schimbari hormonale apar in timpul menopauzei

Schimbarile traditionale care sunt asociate cu "menopauza" apar atunci cand ovarele nu mai produc niveluri ridicate de hormoni. Ovarele sunt glandele reproductive care stocheaza si elibereaza ovule. Ele produc, de asemenea, hormonii estrogen si progesteron. Impreuna, estrogenul si progesteronul controleaza menstruatia. Estrogenul influenteaza, de asemenea, modul in care corpul tau utilizeaza calciul si mentine nivelurile de colesterol din sange.
Pe masura ce menopauza se apropie, ovarele tale nu mai elibereaza ovule, si vei avea ultimul tau ciclu menstrual.


Cum vei sti daca esti in menopauza

Vei sti ca ai ajuns la menopauza cand au trecut 12 luni consecutive fara perioada menstruala. Iti recomandam sa-ti consulti medicul ginecolog daca ai orice tip de sangerare vaginala dupa menopauza.


Diagnostic - Menopauza

Exista mai multe modalitati prin care medicul endocrinolog poate diagnostica menopauza. Cea mai comuna abordare este cea de discutare a ciclului menstrual al ultimului an. Daca ai trecut printr-un an complet (12 luni consecutive) fara menstruatie, ai intrat in menopauza si poti fi postmenopauzala.


Management si Tratament 

Menopauza este un proces natural prin care trece corpul tau. In unele cazuri, nu este nevoie de niciun tratament pentru menopauza. Atunci cand discuti despre tratamentul menopauzei cu medicul tau, este vorba despre tratarea simptomelor menopauzei care iti afecteaza calitatea vietii. Exista multe tipuri diferite de tratamente pentru simptomele menopauzei.

Principalele tipuri de tratament pentru menopauza sunt:
1. Terapia hormonala.
2. Tratamente non-hormonale.

Cum este terapia hormonala pentru menopauza

In timpul menopauzei, corpul tau trece printr-o schimbare majora a nivelului de hormoni - scaderea cantitatii de hormoni pe care ii produce. Ovarele tale produc estrogen si progesteron. Atunci cand ovarele tale nu mai produc suficient estrogen si progesteron, terapia hormonala poate compensa pierderea de hormoni. Terapia hormonala creste nivelurile tale de hormoni si poate ajuta la ameliorarea simptomelor precum buferurile si uscaciunea vaginala. De asemenea, poate ajuta la prevenirea osteoporozei.

Exista doua tipuri principale de terapie hormonala:
Terapia cu estrogen (ET): In acest tratament, iei doar estrogen. 
Terapia hormonala cu estrogen - progesteron/progestin (EPT)

Riscuri asociate terapiei hormonale

Riscurile potentiale pentru sanatate ale terapiei hormonale pot include: cancerul endometrial (creste doar daca folosesti terapia cu estrogen si inca ai uter), pietre la vezica biliara si probleme ale vezicii biliare, tromboze venoase profunde, embolii pulmonare, accident vascular cerebral.
Aceste riscuri sunt mai mici daca incepi terapia hormonala in decurs de 10 ani de la menopauza. Dupa acea perioada, riscul tau pentru boli cardiovasculare este mai mare.

Care sunt terapiile non-hormonale pentru menopauza

Desi terapia hormonala este o metoda foarte eficienta pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, nu este tratamentul perfect pentru toata lumea. Tratamentele non-hormonale includ modificari ale dietei si stilului de viata. Principalele tratamente non-hormonale pe care medicul specialist ti le-ar putea recomanda includ: modificarea dietei alimentare, evitarea factorilor declansatori ai buferurilor, exercitiile fizice, participarea la grupuri de sprijin, medicamente prescrise.


Poti ramane insarcinata in timpul menopauzei

Capacitatea de a ramane insarcinata dispare odata ce intri in postmenopauza. Cu toate acestea, este posibil sa ramai insarcinata in timpul tranzitiei spre menopauza, in perimenopauza. Daca nu doresti o sarcina, trebuie sa continui sa folosesti metode de contraceptie pana cand esti sigura ca ai trecut de menopauza. 


Riscuri pentru sanatate

In ceea ce priveste riscurile pentru sanatatea pe termen lung asociate menopauzei, exista mai multe afectiuni la care ai putea fi expusa. Probabilitatea de a dezvolta oricare dintre aceste conditii depinde de o serie de factori: precum istoricul familial, starea ta de sanatate anteriora menopauzei si factorii legati de stilul de viata.

Sunt doua afectiuni care pot afecta sanatatea dupa menopauza: osteoporoza si boala coronariana.

1. Osteoporoza

Osteoporoza este o afectiune a oaselor fragile, determinata de reducerea densitatii osoase, ceea ce le face vulnerabile la fracturi. Estrogenul are un rol esential in mentinerea sanatatii oaselor, regland procesul de descompunere a acestora.

In perioada de la menopauza pana la varsta de 60 de ani, oamenii pot pierde in medie 25% din densitatea osoasa din cauza scaderii nivelului de estrogen. Aceasta pierdere progresiva a densitatii osoase creste riscul de fracturi. Evaluarea densitatii minerale osoase, cunoscuta sub numele de densitometrie osoasa, poate oferi informatii rapide cu privire la continutul de calciu in diferite zone ale oaselor. Aceasta analiza este utilizata pentru detectarea osteoporozei si a stadiului sau incipient, osteopenia, care poate preceda aparitia osteoporozei. Este indicat ca in aceasta perioada sa consulti un medic pentru a afla densitatea osoasa. Preventia este foarte importanta!

2. Boala coronariana

Boala coronariana este o afectiune in care vasele sanguine care alimenteaza inima cu sange bogat in oxigen se ingusteaza sau se blocheaza, ceea ce poate duce la angina pectorala sau la un atac de cord. Estrogenul are un efect protector asupra inimii, asa ca, odata cu scaderea nivelului de estrogen in timpul menopauzei, riscul pentru boala coronariana poate creste. Pentru orice simptom pe care nu il consideri obisnuit este indicat sa consulti un medic.


Mituri despre Menopauza

Este un subiect care a fost de-a lungul timpului inconjurat de o serie de idei preconcepute, unele chiar contradictorii, care au contribuit la crearea unei imagini confuze si adesea infricosatoare a menopauzei. 

1. Menopauza incepe la 50 de ani
Varsta medie pentru menopauza este de 51 de ani, dar aceasta poate incepe oricand de la sfarsitul perioadei de 30 de ani si pana la inceputul varstei de 60 de ani. Vei fi oficial in menopauza cand nu ai mai avut menstruatie timp de 12 luni consecutive. 

2. Cresterea in greutate este inevitabila in menopauza
Cresterea in greutate nedorita este obisnuita in menopauza, dar nu este inevitabila. Pe masura ce intri in perioada de perimenopauza si menopauza, nivelurile de estrogen scad in mod natural si pot crea un dezechilibru hormonal. Corpul tau reactioneaza, incercand sa se protejeze prin stocarea grasimilor - in special in jurul taliei, soldurilor si coapselor. Deoarece tesutul adipos actioneaza si ca sursa de estrogen, corpul tau il retine si mai mult pe masura ce nivelurile de estrogen continua sa fluctueze. 
Cu aceste schimbari care au loc in corpul tau, vei putea experimenta o greutate sanatoasa prin ajustarea dietei si stabilirea unor obiceiuri pentru exercitiile fizice.

3. Menopauza determina scaderea densitatii osoase
Menopauza si pierderea excesiva a masei osoase nu trebuie sa mearga mana in mana. Potrivit expertului in oase de la Women's Health Network, Susan E. Brown, PhD, "In medie, o femeie pierde 10% din masa sa osoasa in timpul tranzitiei catre menopauza - o parte cu totul normala a procesului de descompunere si construire a oaselor. Dupa ce se atinge varful masei osoase la varsta de 30 de ani, in mod natural, ulterior discutam mai mult despre descompunere decat despre construire. In timp ce majoritatea femeilor au suficienta masa osoasa pentru a face fata acestei pierderi, factori de risc suplimentari cum ar fi dieta alimentara defectuoasa, istoricul familial si stilul de viata pot duce la pierderea excesiva a masei osoase de pana la 20% ".

4. Menopauza distruge viata sexuala
Femeile pot avea o viata sexuala excelenta la orice varsta, de la 20 de ani la 90 de ani! Acest lucru este o mare alinare pentru femeile carora li s-a spus - chiar si de catre medicii lor - ca scaderea dorintei sexuale si a placerii este o parte "normala" a imbatranirii. 
Dar scaderea dorintei sexuale este unul dintre semnele dezechilibrului hormonal. Alte simptome fizice si emotionale care contribuie la libido sunt uscaciunea vaginala, iritabilitatea si oboseala. De exemplu, aproximativ 50% dintre femeile aflate la menopauza vor experimenta uscaciunea vaginala, ceea ce poate face sexul inconfortabil. Si daca sexul doare, este posibil sa observati o scadere a dorintei sexuale. Cu toate acestea, nu trebuie sa-ti faci griji in legatura cu acest aspect, deoarece te poti bucura de o viata sexuala la fel de placuta prin utilizarea lubrifiantilor intimi, produse special concepute pentru a imbunatati lubrifierea si experienta sexuala.

5. Dupa menopauza, corpul nu mai produce hormoni
Indiferent cat de mult ai trecut de perioada de menopauza, corpul uman continua sa produca hormoni! Hormonii sexuali - estrogen si progesteron - scad odata cu incheierea anilor de reproducere, deoarece nu mai sunt atat de necesari, dar ei sunt produsi in continuare insa in cantitati mai mici.

6. Cu cat prima menstruatie vine mai tarziu, cu atat vei incepe menopauza mai tarziu
In realitate, adevarul este chiar invers. Daca ai inceput menstruatia mai tarziu decat media, este posibil sa incepi perioada de menopauza mai devreme. Desi este dificil sa se prezica varsta la care vei incepe menopauza, exista cateva indicii care te pot ajuta sa estimezi cand vei incepe:
•    Varsta la care a inceput menopauza mamei voastre este cel mai bun indicator al momentului in care veti incepe si voi.
•    Fumatul poate insemna inceperea mai timpurie a menopauzei.
•    Consumul de alcool poate insemna inceperea mai tarzie a menopauzei.
•    Mai multe sarcini sugereaza inceperea mai tarzie a menopauzei.
La un moment dat, toate femeile vor trece prin menopauza si nu exista nimic ce se poate face sau ar trebui sa faci pentru a amana aceasta perioada plina de schimbari.

7. Menopauza provoaca doar simptome fizice
Simptomele menopauzei pot fi legate de gandire si emotii. Schimbarile bruste ale hormonilor pot duce la modificari ale dispozitiei, memoriei si concentrarii. Estrogenul si progesteronul sunt hormonii cheie care au un impact asupra neurotransmitatorilor nostri. De exemplu, estrogenul actioneaza prin inhibarea descompunerii serotoninei, ceea ce confera starea de bine. De asemenea, creste acetilcolina, care este neurotransmitatorul legat de memorie. Progesteronul are un efect asupra receptorilor Gaba din creier, care sunt neurotransmitatorii inhibitori si care ajuta la relaxare.
In ansamblu, menopauza poate fi o perioada de mare stres, influentand, de asemenea, emotiile. De fapt, perimenopauza si menopauza sunt uneori numite "partea opusa a pubertatii", cu schimbari emotionale similare.

8. Nu exista diferenta intre menopauza naturala si menopauza chirurgicala
Menopauza naturala si menopauza chirurgicala sunt foarte diferite. Menopauza naturala este o schimbare graduala a hormonilor sexuali, dar cu menopauza chirurgicala, care urmeaza dupa o histerectomie totala, veti experimenta o schimbare imediata si semnificativa a echilibrului. Indepartarea uterului si a colului uterin, impreuna cu ovarele si trompele uterine, afecteaza drastic productia de hormoni.
Cu o histerectomie partiala - cand este indepartat doar uterul - schimbarile devin mai putin previzibile. Unele femei sufera imediat de simptome menopauzale severe, in timp ce altele nu vor experimenta multe. Adevarul este ca fiecare femeie experimenteaza menopauza in mod diferit.

9. Singura modalitate de a trece prin menopauza este sa iei hormoni

Intotdeauna vei avea optiuni atunci cand vine vorba de corpul si sanatatea ta in menopauza. Insa in asemenea situatie cel mai bine este sa iei legatura cu medicul specialist pentru pentru cele mai bune recomandari.


Concluzie:

Menopauza reprezinta o etapa naturala in viata femeilor, marcand incheierea ciclului menstrual. Simptomele asociate menopauzei sunt variate si difera de la o persoana la alta, incluzand bufeurile, modificari ale ciclului menstrual, disconfort vaginal, insomnie si altele. Abordarea tratamentului menopauzei se concentreaza pe gestionarea acestor simptome si poate implica utilizarea terapiei hormonale sau a altor optiuni non-hormonale, precum ajustari ale dietei alimentare, exercitii fizice si medicamente. Este esential sa consulti un profesionist medical pentru a dezvolta un plan personalizat de gestionare a menopauzei care sa tina cont de nevoile tale individuale si pentru a monitoriza potentialele riscuri pentru sanatate pe termen lung, precum osteoporoza si bolile de inima, luand masuri preventive adecvate.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse utile in perioada de menopauza. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● womenshealthnetwork.com/menopause-and-perimenopause/menopause-myths
  • ● my.clevelandclinic.org/health/diseases/21841-menopause
  • ● www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397

Data ultimei actualizari: 19-10-2023

Gama noastra de produse utile in Menopauza

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dr. Libido, 60 capsule, Dr Super Age

Dr. Libido, 60 capsule, Dr Super Age

DR SUPER AGE
265,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dr. Energy, 60 capsule, Dr. Super Age

Dr. Energy, 60 capsule, Dr. Super Age

(1)
DR SUPER AGE
183,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Dr. Meno, 60 capsule, Dr. Super Age

Dr. Meno, 60 capsule, Dr. Super Age

(1)
DR SUPER AGE
183,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Collagene Expert Manhae, 30 capsule, Vitavea Sante

Collagene Expert Manhae, 30 capsule, Vitavea Sante

(1)
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Menopause Gummies Manhae, 60 jeleuri, Vitavea Sante

Menopause Gummies Manhae, 60 jeleuri, Vitavea Sante

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Menopause Expert Bio Manhae, 60 capsule  vegetale, Vitavea Sante

Menopause Expert Bio Manhae, 60 capsule vegetale, Vitavea Sante

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Menopause Manhae, 30 capsule moi, Vitavea Sante

Menopause Manhae, 30 capsule moi, Vitavea Sante

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Femena Meno, 30 capsule vegetale, Alevia

Femena Meno, 30 capsule vegetale, Alevia

ALEVIA
41,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Shecure, 120 tablete, Ayurmed

Shecure, 120 tablete, Ayurmed

AYURMED
47,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 20%
Menoelle Plus, 30 comprimate, PhytoLifePharma

Menoelle Plus, 30 comprimate, PhytoLifePharma

PHYTOLIFEPHARMA
122,00 LEI 97,60 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Favifeminin, 40 capsule, Favisan

Favifeminin, 40 capsule, Favisan

FAVISAN
13,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Menovert, 30 capsule, Sun Wave Pharma

Menovert, 30 capsule, Sun Wave Pharma

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Black Cohosh, 540 mg, 60 capsule, Solaray

Black Cohosh, 540 mg, 60 capsule, Solaray

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Mladite de Zmeur, 60 capsule, Pro Natura

Mladite de Zmeur, 60 capsule, Pro Natura

(2)
PRO NATURA
10,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
MenopauZen, 60 capsule, Herbagetica

MenopauZen, 60 capsule, Herbagetica

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Resilovit Pill, 28 capsule, Gonadosan

Resilovit Pill, 28 capsule, Gonadosan

(1)
GONADOSAN
87,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Vitex Agnus-Castus, 30 capsule vegetale, Zenyth

Vitex Agnus-Castus, 30 capsule vegetale, Zenyth

ZENYTH
19,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Black Cohosh, 30 capsule vegetale, Zenyth

Black Cohosh, 30 capsule vegetale, Zenyth

ZENYTH
19,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Evening Primrose, 1000mg, 30 capsule, Alevia

Evening Primrose, 1000mg, 30 capsule, Alevia

ALEVIA
30,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Libifeme Meno 50+, 30 comprimate, Agetis

Libifeme Meno 50+, 30 comprimate, Agetis

AGETIS
94,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Femovita forte, 60 capsule, NaturPharma

Femovita forte, 60 capsule, NaturPharma

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Formula fitoestrogen pentru femei, 120 capsule, GNC

Formula fitoestrogen pentru femei, 120 capsule, GNC

GNC
279,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Mastrelle Meno I, 30 capsule, Fiterman

Mastrelle Meno I, 30 capsule, Fiterman

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Luminita noptii, 1000 mg, 60 capsule, Cosmopharm

Luminita noptii, 1000 mg, 60 capsule, Cosmopharm

(1)
COSMOPHARM
55,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Polygemma 9, Femei 50+, 50 ml, PlantExtrakt

Polygemma 9, Femei 50+, 50 ml, PlantExtrakt

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Test de menopauza, 1 test banda, Barza

Test de menopauza, 1 test banda, Barza

BARZA
14,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
- 20%
Menopearl, 28 Comprimate Filmate, AD pharma

Menopearl, 28 Comprimate Filmate, AD pharma

PROFERTIL
185,50 LEI 148,40 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Aktiv-Meno Soia-Isoflavone, 30 comprimate, Doppelherz

Aktiv-Meno Soia-Isoflavone, 30 comprimate, Doppelherz

DOPPELHERZ
40,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Tonic feminin cu soia, omega 3, ceai verde si biotina, 30 tablete, BioSunLine

Tonic feminin cu soia, omega 3, ceai verde si biotina, 30 tablete,...

(2)
BIOSUNLINE
23,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Ulei de Luminita Noptii, 500mg, 30 capsule, Solgar

Ulei de Luminita Noptii, 500mg, 30 capsule, Solgar

SOLGAR
55,50 LEI

Vezi Politica confidentialitate date personale