Merisoare (informatii utile)

merisoare

In ritmul alert al vietii tale, te-ai gandit vreodata cat de mult conteaza micile momente de liniste si echilibru? Sau cat de valoroase pot fi darurile simple pe care natura ti le ofera? 

 

 

 

Merisoarele: Beneficii si Efecte Adverse

 

 

 

Merisoarele, acele mici fructe vibrante, sunt un exemplu perfect pentru noi toti. Ele nu doar te rasfata cu gustul lor unic, dar iti aduc si numeroase beneficii pentru sanatate, unele pe care poate probabil nu le-ai descoperit inca. Esti pregatit sa te indragostesti de aceste minuni ale naturii si sa le integrezi in rutina ta zilnica? Haide sa exploram impreuna toate beneficiile pe care merisoarele le pot aduce in viata ta.


Ce sunt Merisoarele

Merisoarele sunt o sursa buna de vitamine si minerale, precum si de compusi vegetali unici care pot ajuta la prevenirea infectiilor urinare, si la sustinerea sanatatii sistemului cardiac. Merisoarele fac parte din familia de Ericacee si sunt inrudite cu afinele, murele si afinii rosii. Specia cea mai frecvent cultivata este merisorul nord-american (Vaccinium macrocarpon), dar evident mai exista si alte specii de merisor in natura. Datorita gustului lor foarte astringent si acru, merisoarele sunt rareori consumate crude.
De fapt, sunt cel mai adesea consumate sub forma de suc, care este de obicei indulcit si amestecat cu alte sucuri de fructe. Alte produse pe baza de merisoare includ: sosuri, merisoare uscate si pulberi, merisoare confiate si indulcite cu suc de mere si extracte folosite in suplimentele alimentare.
Merisoarele sunt bogate in diverse vitamine si compusi vegetali sanatosi, dintre care unii s-au dovedit a fi eficienti impotriva infectiilor urinare.


Merisoare - Informatii nutritionale

Merisoarele proaspete contin aproape 90% apa, dar restul este in mare parte format din carbohidrati si fibre.

Principalii nutrienti dintr-o cana obisnuita (100 de grame) de merisoare crude, fara zahar adaugat, sunt:
Calorii: 46 kcal, Apa: 87%, Proteine: 0,4 grame, Carbohidrati: 12,2 grame, Zahar: 4 grame, Fibre: 4,6 grame, Grasimi: 0,1 grame, Carbohidrati si Fibre

Merisoarele sunt in principal compuse din carbohidrati si fibre. Acestea sunt in principal zaharuri simple, cum ar fi sucroza, glucoza si fructoza. Restul este format din fibre insolubile — cum ar fi pectina, celuloza si hemiceluloza — care trec aproape intacte prin sistemul tau digestiv. Merisoarele contin si fibre solubile. Din acest motiv, consumul excesiv de merisoare poate cauza simptome digestive, cum ar fi diareea. Pe de alta parte, sucul de merisoare nu contine practic nicio fibra si este de obicei diluat cu alte sucuri de fructe — si indulcit cu zahar adaugat, aspect important de retinut atunci cand faci alegeri. 

Vitamine si Minerale

Merisoarele sunt o sursa bogata de mai multe vitamine si minerale, in special vitamina C. Vitamina C. Cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, vitamina C este unul dintre principalii antioxidanti din merisoare. Este esentiala pentru mentinerea pielii, muschilor si oaselor tale.
Mangan - Prezent in majoritatea alimentelor, manganul este esential pentru crestere, metabolism si sistemul antioxidant al organismului.
Vitamina E - O clasa de antioxidanti esentiali solubili in grasimi.
Vitamina K1- Cunoscuta si sub numele de filochinona, vitamina K1 este esentiala ca si contributie pentru coagularea sangelui.
Cupru - Un aport insuficient de cupru poate avea efecte adverse asupra sanatatii inimii.

Continut de microelemente si vitamine: 4,4 miligrame (mg) de calciu,  0,12 mg de fier, 3,3 mg de magneziu, 6 mg de fosfor, 44 mg de potasiu, 1,1 mg de sodiu, 0,05 mg de zinc, 7,7 mg de vitamina C, 0,5 micrograme (mcg) de folat DFE, 35 de unitati internationale (iu) de vitamina A, 0,72 mg de vitamina E, 2,75 mcg de vitamina K

Merisoarele contin, de asemenea si o gama de vitamine B esentiale, inclusiv: vitamina B-1 (tiamina), vitamina B-2 (riboflavina), vitamina B-3 (niacina), vitamina B-6


Merisoare - compusi vegetali activi

Merisoarele sunt foarte bogate in compusi vegetali bioactivi si antioxidanti — in special flavonoli polifenoli.
Multi dintre acesti compusi vegetali sunt concentrati in piele — si sunt mult redusi in sucul de merisoare.

1. Quercetin - Cel mai abundent polifenol antioxidant din merisoare. De fapt, merisoarele sunt printre principalele surse de fructe cu continut de quercetin.
2. Myricetin - Un polifenol antioxidant major in merisoare, myricetinul poate contribui cu o serie de efecte benefice asupra sanatatii.
3. Peonidin - Alaturi de cianidin, peonidinul este responsabil pentru culoarea rosie intensa a merisoarelor si pentru unele dintre efectele lor asupra sanatatii. Merisoarele sunt printre cele mai bogate surse alimentare de peonidin.
4. Acid ursolic - Concentrat in pielita fructului, acidul ursolic este un compus triterpenic. Este un ingredient in multe medicamente traditionale pe baza de plante si contribuie cu efecte antiinflamatorii puternice.
5. Proantocianidine de tip A - Cunoscute si sub numele de taninuri condensate, acesti polifenoli se crede ca pot contribui eficient impotriva infectiilor urinare.


Merisoare Beneficii:

1. Prevenirea Infectiilor Tractului Urinar
Infectiile urinare sunt printre cele mai frecvente infectii bacteriene — in special printre femei. Acestea sunt cel mai adesea cauzate de bacteria intestinala Escherichia coli (E. coli), care se ataseaza de suprafata interioara a vezicii urinare si a tractului urinar. Merisoarele contin fitonutrienti unici cunoscuti sub numele de proantocianidine de tip A sau taninuri condensate. Proantocianidinele de tip A previn atasarea E. coli de captuseala vezicii si a tractului urinar, facand din merisoare o posibila masura preventiva impotriva infectiilor urinare. De fapt, merisoarele sunt printre principalele surse de fructe cu proantocianidine — in special de tip A. Mai multe studii umane indica faptul ca un consum de suc de merisoare sau administrarea de suplimente alimentare cu extract de merisoare pot contribui la reducerea riscului de infectii urinare atat la copii, cat si la adulti. (Cranberries and Urinary Tract Infections: How Can the Same Evidence Lead to Conflicting Advice)

Daca suspectezi ca ai o infectie urinara, vorbeste cu medicul tau de familie tau pentru a stabili tratamentul corect. Retine ca merisoarele nu sunt eficiente pentru tratarea infectiilor urinare, ci doar pot functiona ca un adjuvant in aceasta situatie!

Alte Beneficii Potentiale
2.  Merisoarele contin diversi antioxidanti care pot fi benefici pentru sustinerea sistemului cardiac
Produsele pe baza de merisoare mai pot contribui la:
3.  cresterea nivelurilor de HDL (colesterol bun).
4.  reglarea nivelurilor de LDL (colesterol rau) la persoanele cu diabet.
5.  ameliorarea rigiditatii vaselor de sange.
6.  scaderea nivelurilor de homocisteina din sange, reducand astfel riscul de inflamatie.

Este important de retinut ca desi au fost facute studii clinice pe oameni, nu toate studiile au obtinut rezultate similare!


Siguranta si Efecte Secundare

Merisoarele sunt un aliment natural cu potentiale beneficii pentru sanatate, dar asta nu inseamna ca sunt o alegere buna pentru toata lumea. Unele dovezi sugereaza ca s-ar putea sa nu fie benefic pentru toti sa le consume. Unele consideratii pe care o persoana ar trebui sa le aiba in vedere includ urmatoarele: 

1. Pietrele la rinichi se formeaza atunci cand anumite minerale din urina ating concentratii ridicate. Consumul ridicat de merisoare poate creste riscul de pietre la rinichi la persoanele predispuse. 
2. Sarcina: Este neclar si se cunoaste foarte putin daca un consum moderat de merisoare poate avea un efect negativ asupra sarcinii. Este cel mai bine ca o persoana insarcinata sa discute despre consumul de mirisoare cu medicul curant.
3. Infectii urinare: Desi merisoarele pot fi benefice in situatia unei infectii urinare, orice persoana ar trebui sa obtina un diagnostic formal si sa urmeze planurile de tratament recomandate de medicul specialist.
4. Medicamente care subtiaza sangele: Dovezi contradictorii sugereaza ca un consum de merisoare poate potenta efectul de subtiere al sangelui determinat de medicamentele prescrise.
5. Alaptare: Nu este clar daca, consumul de merisoare in timpul alaptarii are vreun efect asupra bebelusului.
6. Probleme stomacale: Dovezile obtinute sugereaza ca un consum exagerat de merisoare sau produse care le contin poate duce la tulburari stomacale si diaree. Acest lucru este valabil in special la copiii mici.


Concluzie:

Merisoarele sunt o sursa excelenta de nutrienti si antioxidanti esentiali organismului uman. Ele pot avea mai multe beneficii pentru sanatate, inclusiv ajutorul in sanatatea orala, sau prevenirea infectiilor urinare. Majoritatea oamenilor pot adauga in siguranta merisoarele in dieta lor alimentara, fara niciun fel de problema, dar femeile care sunt insarcinate sau care iau medicamente anticoagulante ar trebui sa discute cu medicul curant inainte de a creste aportul acestor fructe.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Merisoare. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.healthline.com/nutrition/foods/cranberries#bottom-line
  • ● www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863270/
  • ● www.medicalnewstoday.com/articles/269142#Summary


Data ultimei actualizari: 20-10-2023

Gama noastra de produse cu Merisoare

Vezi Politica confidentialitate date personale