Miere (informatii utile)



Mierea este un produs obtinut de albine din nectarul florilor sau din propriile secretii. Desi contine in mare parte apa si zaharuri, mierea este bogata in diverse alte substante benefice pentru sanatate, precum enzime, vitamine, minerale, antioxidanti si compusi antibacterieni.

 

 

Ce este Mierea - beneficii si contraindicatii

 



Exista peste 300 de tipuri de miere in lume, fiecare avand un gust, o aroma si o compozitie chimica specifica, fiind clasificata in functie de originea florala, culoare, consistenta si gradul de cristalizare. Printre cele mai apreciate tipuri de miere se numara mierea de salcam, mierea de tei, mierea de mana, mierea de floarea-soarelui, mierea de lavanda, mierea de cimbru sau mierea de albine poliflora.


Ce este Mierea

Mierea este un aliment provenit din surse naturale si este constituit in principal din zaharuri si apa, impreuna cu alti constituenti minori, cum ar fi: enzime, aminoacizi, acizi organici, vitamine, minerale, flavonoide, compusi fenolici si substante aromatice. Zaharurile includ fructoza, glucoza, maltoza, trizaharide si zaharoza. Compozitia mierii variaza in functie de sursele florale, regiunile geografice, clima si speciile de albine implicate in producerea acesteia. De asemenea, mierea sufera modificari chimice in timpul depozitarii.

Bine de stiut!
O lingura (20 de grame) de miere contine: calorii: 61, grasime: 0 grame, proteine: 0 grame, carbohidrati: 17 grame, fibre: 0 grame, riboflavina: 1% din valoarea zilnica (DZ), Cupru: 1% din DZ.


Beneficii Miere

Aceasta substanta alimentara si medicinala deopotriva are o istorie milenara, fiind considerata un simbol al fertilitatii, abundentei si dulcetii vietii in multe culturi. Mierea este utilizata in diverse preparate culinare si poate fi folosita ca indulcitor natural pentru ceaiuri, cafea sau alte bauturi. De asemenea, mierea poate avea proprietati terapeutice contribuind in ameliorarea simptomelor provocate de infectiile bacteriene, precum: tuse, dureri de gat etc.

Mierea este compusa in principal din zahar dar ofera si cantitati mici de vitamine, minerale si compusi vegetali ce promoveaza sanatatea. 

 Mierea contine o serie de antioxidanti, inclusiv acizi fenolici si flavonoide care pot contribui la intarirea sistemului imunitar.

Mierea poate contribui la obtinerea unor efecte protectoare legate de gestionarea zaharului din sange, dar ar trebui totusi consumata cu moderatie, in special de persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Mierea poate contribui benefic asupra sanatatii sistemului cardiac.

√ Cand este aplicata pe piele, mierea poate fi eficienta datorita proprietatilor bactericide in ameliorarea leziunilor pielii.

Mierea poate fi folosita pentru a indulci cafeaua, iaurtul sau bauturile. Insa, nu uita ca mierea este un zahar si ca trebuie sa existe moderatie in consumul ei.


Precautii

Se recomanda evitarea consumului de miere la copiii cu varsta sub 1 an, deoarece acestia pot dezvolta o afectiune gastrointestinala rara, dar severa, numita botulismul sugarului, cauzata de expunerea la sporii bacteriei Clostridium botulinum care se pot multiplica in intestinele copiilor si produce o toxina periculoasa. De asemenea, exista posibilitatea ca unele persoane sa fie sensibile sau alergice la anumite componente din miere, in special la polen, ceea ce poate provoca reactii adverse grave si, uneori, fatale, desi aceasta situatie este destul de rara.


Mierea - reactii adverse

Alergia la miere - exista trei compusi din miere care pot declansa o reactie alergica, acestia fiind: polenul, veninul de albine si chiar mierea in sine. Astfel, o alergie la miere poate fi cauzata de acesti potentiali alergeni.

Simptomele unei alergii la miere pot include:
urticarie, umflatura, ochii umezi, mancarime in gat, curgerea nasului, stranut, dificultate la inghitire, dificultati de respiratie, ameteala, greata si varsaturi, durere abdominala, diaree.


Concluzie:

In concluzie, mierea este un dar al naturii care poate imbunatati starea noastra de bine, insa trebuie consumata responsabil si cu atentie la precautii. De asemenea, prin sustinerea apiculturii locale poti contribui la protejarea biodiversitatii si a mediului inconjurator.

Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Miere. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● healthline.com
  • ● mayoclinic.org
  • ● health.clevelandclinic.org
  • ● medicalnewstoday.com
  •  

 


Data ultimei actualizari: 05-05-2023

Gam noastra de produse cu Miere

Vezi Politica confidentialitate date personale