Camera bebelusului (informatii utile)

Pregatirea camerei pentru sosirea bebelusului acasa, poate fi o actiune coplesitoare pentru marea majoritate a parintilor si asta chiar inainte de a incepe sa-ti creionezi in minte decorul camerei. Dar totul poate fi mult mai simplu atunci cand ai la indemana informatii esentiale care sa faca lumina in tabloul numit - Camera bebelusului.

 

 

 

 

Cum alegi obiectele pentru patutul bebelusului fara sa-i afecteze sanatatea osoasa

 

 

 

 

Pentru ca totul sa decurga perfect iar cel mic sa se dezvolte sanatos si armonios, situatia trebuie analizata pas cu pas, astfel incat sa poti face alegerile potrivite in ceea ce priveste articolele esentiale pentru camera bebelusului. Asadar, pentru a obtine informatii importante si calificate, care sa vina in sprijinul alegerilor tale, am apelat la Dr. Valentina Contanu, medic ortoped pediatru.

Hai sa afli din articolul nostru cum trebuie sa alegi salteluta potrivita si de ce este uneori nevoie sa alegi o pernuta impotriva plagiocefaliei!

 

Cum alegi salteaua din camera bebelusului

Salteluta pentru bebe nu trebuie sa fie moale, trebuie sa fie semi-dura, dintr-un material care respira bine, deoarece in perioada 0-3 luni bebelusul nu are capacitatea de a se misca singur de pe o parte pe cealalta si atunci salteluta trebuie sa ii permita o respiratie confortabila.
Este un element foarte important pentru bebelusi in primele luni de viata deoarece acestia nu dezvolta aceste miscari independente si exista riscul ca el sa ramana cu nasul in salteluta.  De asemenea, este foarte important ca suprafata sa fie foarte bine intinsa!


Pozitia corecta de somn a bebelusului in primele luni este atat pe spate cat si pe burtica, dar capul trebuie sa stea intr-o parte, in mod alternativ stanga-dreapta.


Aceasta pozitie asigura confort musculaturii cervicale, coloanei vertebrale si bazinului. Este foarte importanta alternarea pozitiei capului, pentru ca majoritatea bebelusilor vin din maternitate cu capul turtit pe o parte din cauza pozitiei intrauterine.

La nastere, majoritatea bebelusilor au asimetrie de cap, astfel, parintii trebuie sa aseze copilul mai mult pe partea opusa celei in care capul este turtit.




Dispozitive de fixare/asezare pentru bebelusi


Pentru a manageria corect situatia in care bebe are Plagiocefalie sau sindromul capului turtit (frecvent apare in zona occipitala) este sa folosesti o pernuta special creata pentru a remedia aplatizarea unei anumite zone a craniului.
Aceste pernute de regula cu forma rotunda sunt prevazute cu un orificiu la mijloc si ajuta foarte mult intr-o asemenea situatie, deoarece atunci cand se asaza capul pe aceasta pernuta nu mai exista presiune intre suprafata capului si suprafata patuluiPractic, craniul sta suspendat in acel dispozitiv din spuma, ceea ce ajuta la diminuarea asimetriilor.


Un alt dispozitiv de pozitionare este pernuta anti-reflux. Aceasta are o suprafata cu o inclinatie de 20-30 de grade si e bine sa fie folosita atunci cand bebelusul are reflux si regurgiteaza des.

Aceasta pernuta mentine copilul intr-o pozitie oblica, ceea ce va impiedica eliminarea continutului din stomac.

Totusi, in cazul refluxului gastro-esofagian la bebelusi, recomand, in completarea acestor dispozitive si sedintele de osteopatie. Osteopatia este o tehnica de kinetoterapie cu efecte imediate si sigure.
Sunt necesare doar cateva sedinte facute de kinetoterapeuti acreditati in osteopatie pentru a rezolva problema refluxului gastro-esofagian.

Cand punem perna bebelusului

Daca cel mic nu prezinta niciuna din problemele enuntate mai sus, atunci nu se recomanda folosirea pernei normale.

Atentie! Bebelusul pana la varsta de 3 luni nu are nevoie de perna!

Saculetul de dormit

Saculetul de dormit este extrem de util, deoarece in primele 3 luni bebelusul are anumite reflexe care il determina sa aiba miscari necontrolate si determina o expansiune a corpului la orice zgomot sau factor extern. Acesta este reflexul Monroe.

La fiecare extensie a corpului, bebelusii se pot speria si se pot trezi in reprize de plans greu de controlat. Astfel, sacul de dormit ajuta bebelusul sa se simta mai "adunat", mai confortabil, il ajuta sa se simta aproape ca in burtica mamei. Este cu atat mai recomandat in cazul bebelusilor nascuti prematur sau cu nasteri dificile. 



Speram ca informatiile doamnei doctor sa-ti fie de un real ajutor in amenajarea camerei bebelusului, astfel incat sa devina locul perfect, unde puiutul tau sa se dezvolte frumos si sanatos. Mai jos ti-am pregatit produse dedicate camerei celui mic, speram sa te inspire si sa poti face alegerile potrivite!

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Autor: Dr. Valentina Contanu, medic ortoped pediatru la Centrul CRON-Phoenix din Bucuresti

Data ultimei actualizari: 04-11-2022

Gama noastra de produse indicate pentru Camera bebelusului

Vezi Politica confidentialitate date personale