O data cu venirea pe lume a bebelusului apar si temerile, ingrijorarile parintilor legate de adaptarea cu micutul lor. Iar aducerea celui mic acasa devine un moment emotionant, deopotriva coplesitor si care impune timp pentru cunoasterea reciproca.
Ce modificari respiratorii pot aparea la bebe si ce semnifica regurgitarea si lacrimarea (primele 6 luni)
Adaptarea nou-nascutului la viata extrauterina incepe imediat dupa nastere, cand apare primul tipat, prima respiratie, ulterior in primele ore isi regleaza temperatura treptat, trecand de la o valoare de 37 grade C din timpul vietii din uter, la o temperatura de 22-23 de grade C din mediul ambient.
Primele momente impreuna cu bebe
Dupa nastere incepe sa se construiasca atasamentul, noi medicii, facilitand ca acest contact sa se produca cat mai precoce. Se incurajeaza inca din primele ore alimentatia la san, pentru a crea legatura fizica si emotionala care va pune bazele relatiei de atasament pentru toata viata.
Primele luni de viata reprezinta perioada in care rata de crestere a copiilor este foarte accelerata, copiii iau in greutate in medie 750 g/luna in fiecare din primele 4 luni, alimentandu-se de preferat cu lapte matern, la cerere in functie de nevoile copilului (emotionale sau de foame). In prima luna bebelusii dorm mult, alternand perioadele de alimentatie cu cele de somn de 2-3 ore. Este importanta urmarirea curbei de crestere, din prima luna de viata, cand maturizarea neuronala este accelerata, fiind de nepermis o stagnare in greutate in prima luna de viata. Consulturile si relatia cu pediatrul trebuie sa existe pentru a avea un spor bun ponderal in aceasta prima luna de viata.
Pe parcursul acestor prime 6 luni de viata si pe masura ce acest organism se dezvolta, apar diverse modificari (cutanate, respiratorii, manifestari digestive, manifestari motorii). In articolul de fata vom trece in revista principalele modificari respiratorii si nu numai, care pot aparea la bebe in primele 6 luni de viata extrauterina.
Copiii mici respira diferit fata de adulti. Ei au o frecventa respiratorie mai mare, de aproximativ 40-60 respiratii/min, respira mai amplu, folosesc respiratia de tip abdominal. Uneori parintii sesizeaza ca unii bebelusi pot respira mai frecvent, alterori mai rar, fac diverse zgomote in timp ce respira, chiar fac pauze in respiratie de cateva secunde si conduce la cresterea anxietatii parintilor de teama “mortii subite”. Crizele de apnee reprezinta pauze in respiratie de pana la 10 secunde insotite de invinetire in jurul gurii- reprezinta un real motiv de prezentare la medic, in special daca se produc repetat.
Principalele modificari respiratorii ale nou-nascutului
! “Fornaitul” in timpul inspirului – apare la multi bebelusi si este cel mai frecvent motiv de ingrijoare din partea parintilor. Adesea sugarii mici au episoade de reflux al continutului de acid gastric care ajunge pana in nazofaringe si irita mucoasa, in plus se asociaza cu o hipersalivatie. Aceste manifestari se amelioreaza cu varsta.
! Stridorul- unii bebelusi au laringele insuficient de rigid si se colabeaza determinand astfel un sunet in timpul inspirului. In general se vindeca spontan in primele luni. Necesita totusi o evaluare medicala, deoarece in anumite situatii medicul poate recomanda o evaluare cardiologica (ecocardiografie).
! Weezing sau respiratia suieratoare presupune un zgomot ascutit al respiratiei, atunci cand copilul expira (scoate aerul din plamani). In situatii severe este insotit si de un efort respirator intens. Daca apare brusc constituie motiv de ingrijorare, deoarece exista pericolul ca bebelusul sa fi aspirat. Necesita consult medical de urgenta.
! Stranutul
Nou-nascutii stranuta des fara a avea vreo semnificatie de boala. Uneori stranuta cand sunt dezbracati sau cand sunt variatii ale fluxului de aer din incapere, fara a constitui motiv de ingrijorare sau suspiciune de boala respiratorie.
Pe langa modificarile legate de Respiratie, mai mentionam in acest articol si Lacrimarea/ Obstructia de canal lacrimal si Regurgitarea
Lacrimarea/ Obstructia de canal lacrimal
Scurgerea peristenta a unei secretii la nivelul unui ochi, mai rar a ambilor, conduce medicul la diagnosticul de obstructie de canal lacrimal. Aceasta presupune oprirerea scurgerii lacrimilor si se asociaza frecvent cu inflamatie/infectie. Medicul poate indica parintelui cum sa efectueze masaj la nivelul fetei pentru a ajuta permeabilizarea canalului lacrimal.
Regurgitatii / Varsaturi
O situatie frecvent intalnita la toti nou-nascutii este regurgitarea postalimentara a unei cantitati mici de lapte dupa supt (la san sau la biberon), de obicei cand bebelusul schimba pozitia (fie il ridicam in brate, fie il punem in pat) sau il batem pe spate sa scoata aerul inghitit (sa eructeze). In cazul in care cantitatea de lapte este mai mare si se produce cu efort “varsa in jet” si in mod repetat, atunci se impune un consult medical. Patul copilului e bine sa fie usor ridicat, sub un unghi de aproximativ 30 de grade.
Speram ca informatiile noastre sa-ti fie de un real ajutor in identificarea principalelor modificari ce apar in viata unui nou-nascut. Insa pentru a te asigura ca cel mic este sanatos iti recomandam sa consulti intotdeauna un medic neonatolog (prima luna) sau un medic pediatru pentru cele mai bune sfaturi!
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● Dr. Chiriac Cristina Elena - medic primar neonatologie și specialist pediatrie