Alegerea unui scaun auto de grupa 0 sau 0+ (scoica auto) este foarte importanta, deoarece pe pe de-o parte te va ajuta sa preiei bebelusul de la maternitate in cele mai bune conditii, iar pe de cealalta parte vei fi sigur ca va beneficia in timpul transportului cu un autoturism, de un sistem de siguranta special creat pentru el. Scoica auto este proiectata si certificata pentru a fi adaptata nevoilor celui mic, intrucat un bebelus abia venit pe lume nu are inca muschii gatului suficient dezvoltati iar coloana are forma convexa. Capsorul unui nou-nascut cantareste aproximativ 25% din greutatea totala a corpului la nastere, iar aceasta greutate ar trebui sa fie sustinuta de gat, dar cum muschii gatului nu sunt dezvoltati suficient, nu pot sustine nicicum o asemenea greutate si de aceea, alegerea unui scaun auto ce asigura pozitia de nou-nascut doar prin intermediul unui insert ar trebui evitata. Scoica auto datorita faptului ca este usor transportabila iti va permite sa iei copilul direct din patul de maternitate si sa-l deplasezi catre autoturism intr-o pozitie ergonomica si confortabila, fara sa existe vreo presiune exercitata asupra corpului. Pe cand intr-un scaun auto, copilul va fi transportat in brate pana la autoturism, iar mai apoi va fi necesar sa fie asezat cu grija in scaunul auto, evitandu-se orice interventie brusca asupra corpului copilului.
2. Cum se monteaza corect cu ajutorul centurilor de siguranta
Montarea corecta a unei scoici auto in interiorul unui autoturism se face asezand scoica cu spatele la sensul de mers, pozitionand zona cervicala (tetiera scoicii auto) la o inclinatie de 40-45 de grade, dupa care centura de siguranta se trece peste zona picioarelor copilului, prin locurile special indicate, urmand a fi prinsa in catarama autovehiculului, iar mai apoi este trecuta prin spatele scoicii auto, respectand din nou locul special indicat pentru acestea. Dupa aceea, urmeaza o strangere si o tensionare ferma a centurii de siguranta, pana cand scoica auto nu se va mai misca de pe sezutul banchetei. Atentie! Nu toate autoturismele permit montarea unei scoici auto in centurile de siguranta! De aceea, iti recomandam sa verifici cartea autovehiculului pentru a afla informatii despre sistemul de prindere permis!
3. Cum se monteaza corect prin intermediul sistemului de fixare Isofix
Atunci cand prinderea se face in sistemul Isofix, este necesar ca intr-o prima faza sa te asiguri ca baza Isofix pe care va fi montata scoica auto, este compatibila cu autoturismul si ca nimic nu va impiedica operatiunea de montare. Mai apoi, dupa ce baza este prinsa in autovehicul si te asiguri ca martorii vizuali de culoare verde sunt activi si ca piciorul de sprijin al scoicii auto este intins se poate monta scoica (tot timpul cu spatele la sensul de mers) prin asezarea acesteia pe baza isofix si urmarirea indicatorului vizual ce iti va arata ca scoica auto a fost fixata pe baza.
Un bebe in prima luna de viata nu poate sta in scoica mai mult de 25 de minute in timpul deplasarii cu autoturismul!
4. Timpul recomandat de stationare in scoica pe parcursul deplasarii autoturismului
Un nou-nascut ce va fi transportat cu un autoturism, nu trebuie sa stea in scoica auto fara pauza de oprire, mai mult de 20-25 de minute in primele 4 saptamani de viata, si nu mai mult de 120 de minute cumulat pe parcursul a 24 de ore, deoarece capsorul (cantarind 25% din greutatea corpului la nastere) bebelusului pune presiune pe caile respiratorii si astfel, cantitatea de aer ajunsa la creier este una foarte scazuta. Insa dupa varsta de 4 saptamani, durata de folosire fara pauza a unei scoici auto ajunge sa creasca la aproximativ 40 de minute.
5. Adaptabilitatea scoicii auto
Majoritatea scoicilor auto pentru copii se potrivesc pe unul sau pe mai multe cadre ale unor carucioare. Insa si in acest caz, limita de folosire a scoicii ramane valabila iar recomandarile specialistilor pentru un nou-nascut se indreapta mai mult pentru transportul in landoul caruciorului.
Acum ca ai aflat cum se monteaza corect scoica in interiorul autoturismului, te invitam sa faci o incursiune printre modele noastre de scaun auto grupa 0, pentru a gasi varianta care se potriveste perfect cu nevoile celui mic dar si cu autoturismul tau. Spor la cumparaturi si alegeri potrivite!
Andrei Ulmeanu- consilier puericultura mare Bebe Tei, acreditat Child seat safety (IOSH), membru CPD ( Continuing Professional Development)
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
● Text: Andrei Ulmeanu- specialist Puericultura mare