Motricitatea fina la bebelusi (informatii utile)

 
 

 

 



Dezvoltarea motricitatii fine la bebelusi cu ajutorul jocului




1. Ce este motricitatea fina la bebelus

Motricitatea fina implica anumite grupe musculare mai mici, respectiv cele de la nivelul mainii si incheieturii acesteia, cu scopul de a ajunge la obiecte mici, de a le prinde si de a le manipula. Sunt abilitati extrem de complexe, care se bazeaza pe cele motorii grosiere si care implica o coordonare intre creier si muschi. Asadar, motricitatea fina se dezvola cu ajutorul obiectelor sau jucariilor care prezinta butoane, tastatura sau care implica apucarea cu mana, tragerea si prinderea de tip penseta cu degetelele. Incetul cu incetul, vei observa ca gesturile bebelusului vor fi din ce in ce mai precise.

De la stadiul de nou-nascut, pana la varsta de 9 luni, bebelusul va parcurge etape esentiale in dezvoltarea sa, implicit printr-o conturare continua a motricitatii fine. Este important de cunoscut faptul ca reflexul de apucare al nou-nascutului (reflex numit si reflexul Darwinian) dispare in intervalul 2-3-4 luni, din momentul in care incepe sa isi descopere mainile (le priveste, intelege ca le poate misca). Daca i se pune un deget in palma, reactia lui va fi sa stranga puternic mana in jurul lui, in asta consta reflexul de apucare. Pe masura ce creste si isi constientizeaza mainile, motricitatea fina incepe si ea sa se dezvolte. Descoperirea, la 9 luni, a degetului mare si a degetului aratator ii vor deschide noi „posibilitati“.

 

Pe masura ce creste si isi constientizeaza mainile, motricitatea fina incepe si ea sa se dezvolte

 


 
2. Dezvoltarea motricitatii fine

Astfel, daca la 3 luni, bebelusul tine in manute pentru cateva secunde o jucarioara de sugari sau pare interesat de obiecte colorate, plasate in fata ochilor, pe care vrea sa le apuce (miscari rapide ale mainilor si picioarelor, respiratie precipitata), pe parcurs, va intinde mainile spre ele.
Pentru inceput, deoarece nu apreciaza distantele, poate fi interesat de obiecte care nu sunt in raza lui de „actiune“. Incepand cu 3 luni, isi studiaza mainile (culcat pe spate), la 4 luni, se joaca cu ele si isi trage hainutele pe fata, dupa aceasta etapa, obiectele sunt prinse/ apucate de ultimele 4 degete, duce totul la gura si, culcat pe spate, isi poate apuca piciorusul sau se poate juca cu urechile.
Spre 6 luni, prinde intre palma si cele 4 degete. Tot acum, lasa jos jucaria pe care o tine daca i se prezinta alta, iar peste o luna, va incerca sa le tina pe amandoua (datorita abilitatii de a trece un obiect dintr-o mana in cealalta).
Intre 7 si 9 luni, dezvoltarea motricitatii fine presupune, in linii mari, urmatoarele transformari in evolutia bebelusului: examineaza obiectele pe care le tine (le strange/ scutura/ loveste), trece un obiect dintr-o mana in alta, isi imbunatateste capacitatea de a-si folosi degetul mare, aratatorul si degetul mijlociu, isi baga aratatorul in interiorul obiectelor care-l intereseaza, apuca alimente mici pe care le mananca singur, incearca sa apuce lingurita, isi tine singur biberonul.
 
Prin dezvoltarea motricitatii bebelusului, de fapt il pregatesti pentru activitati curente si simple, precum inchisul fermoarului si ulterior pentru unele mai complexe precum scrisul.
 
Mai jos am pregatit o selectie de jucarii dedicate pentru bebelusi si destinate pentru dezvoltarea motricitatii fine a acestora!



 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ●Motricitatea fina la bebelus, cum se dezvolta-Copiisiparinti.ro

 


Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse care dezvolta Motricitatea fina la bebelusi

Vezi Politica confidentialitate date personale