Cum trebuie sa faci in caz de muscatura de capusa
1. Ce sunt capusele
Capusele sunt insecte parazite hematofage (se hranesc cu sangele gazdelor) si populeaza o singura gazda timp de cateva zile, daca nu sunt indepartate. Cele mai multe cazuri de muscaturi apar primavara si se pot extinde pana tarziu in toamna. Muscaturile lor sunt indolore si de aceea prezenta lor nu este simtita.
O parte dintre capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate pentru om. Altele insa, reprezinta principalul vector de transmitere pentru boala Lyme (click aici) sau al unui tip particular de meningoencefalita.
2. De ce si unde se localizeaza capusele pe corpul uman
Aceste mici insecte parazite, care se hranesc cu sange si prefera temperatura corporala, se ataseaza foarte usor de orice tip de piele, mai ales de cea a bebelusilor care este mult mai subtire si mai moale decat cea a adultilor. Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (C.D.C.), odata ce o capusa ajunge pe corpul uman, exista probabilitatea ca aceasta sa migreze in urmatoarele zone: axile, zona capilara, spatele genunchilor, in zona genitala, etc
Cu toate acestea, capusele nu migreaza intotdeauna. De aceea este foarte important ca dupa o iesire prin parc, padure, sa inspectezi cu atentie toate aceste zone mentionate.
3. Simptomele unei reactii alergice la muscatura de capusa
De cele mai multe ori muscaturile de capuse sunt inofensive si pot sa nu produca simptome. Dar daca esti alergic la aceste insecte, este posibil sa se evidentieze urmatoarele manifestari:
- ● durere sau umflare la locul muscaturii;
- ● o eruptie cutanata;
- ● o senzatie de arsura la locul muscaturii;
- ● vezicule;
- ● dificultate in respiratie;
Capusele insa pot transmite si boli cu potential sever pentru oameni. Cele mai multe semne sau simptome ale unei boli transmise de capuse vor incepe in cateva zile pana la cateva saptamani dupa muscatura capusei. Cea mai cunoscuta afectiune transmisa prin muscatura de capusa este boala Lyme.
In timpul manevrei de eliminare a capusei, trebuie evitata pe cat posibil strivirea corpului acesteia!
4. Ce este de facut in caz de muscatura de capusa
Cel mai important lucru de facut atunci cand gasesti o capusa este sa o elimini cat mai repede cu putinta. Acest lucru poate ajuta la prevenirea unei boli transmise de aceasta. Nu o elimina insa daca ai vreo reactie alergica, deoarece in acest caz se poate elibera mai mult agent alergen si poti provoca o reactie mult mai grava, iti recomandam sa ceri ajutor specializat de urgenta!
Pentru eliminarea propriu-zisa este necesar sa te speli pe maini temeinic cu apa si sapun iar apoi cu ajutorul unui dispozitiv special creat pentru eliminarea capuselor, s-o indepartezi conform instructiunilor, de la nivelul pielii. Ulterior zona trebuie dezinfectata cu alcool.
De retinut! In timpul manevrei de eliminare a capusei, trebuie evitata pe cat posibil strivirea corpului capusei, deoarece facand acest lucru, agentii patogeni precum cei ai boreliozei (boala Lyme) si arbovirusurilor (virusul FSME–Meningoencefalita) pot fi eliberati la nivelul leziunii produse.
Dupa indepartarea capusei este indicat s-o scufunzi in alcool si apoi s-o inchizi intr-un borcan cu capac sau intr-o punga inchisa cu fermoar si s-o prezinti medicului infectionist. Doar un cadru medical specializat poate stabili daca sa trimita capusa la un laborator pentru analize pentru a determina daca poarta agenti patogeni sau nu.
Tratamentul impotriva muscaturii de capusa va depinde de existenta unei reactii alergice la muscatura de capusa sau daca sunt prezente simptome ale unei boli transmise de aceasta.
5. Preventia impotriva muscaturilor de capuse
Prevenirea muscaturilor de capuse este cea mai buna modalitate de a evita transmiterea unei boli prin intermediul acesteia.
Iata cateva sfaturi de prevenire:
- ● Poarta pantaloni si bluze cu maneci lungi atunci cand te plimbi prin parc sau prin zone cu iarba inalta;
- ● Foloseste spray-urile sau produse cu efect repelent. Aceste produse insa, trebuie utilizate cu grija in cazul copiilor (iar concentratiile substantelor active trebuie sa fie relativ scazute). Nu se recomanda pulverizarea lor pe mainile copiilor (adesea acestia introduc mana in gura si de aceea exista riscul de a se intoxica cu anumite substante! Pentru copii poti incerca mai degraba bratarile anti-capuse!
- ● Curatarea permanenta a habitatului acolo unde este posibil prin taierea ierbii, pulverizarea de insecticide, greblarea frunzelor uscate, indepartarea eventualelor plante care pot atrage capusele;
- ● Evitarea zonelor cu cazuri cunoscute si raportate de muscaturi de capuse sau de boli transmise de acestea;
Iti recomandam sa te adresezi medicului infectionist cat mai curand posibil, dupa orice muscatura de capusa, indiferent daca prezinti sau nu un simptom evident!
Mai jos ti-am pregatit o serie de ustensile si produse repelente care sa te ajute in aceasta situatie.
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● https://www.borreliacentrum.ro/informatii-utile/despre-capuse-si-indepartarea-lor//
- ● https://www.healthline.com/health/tick-bites#prevention/