Copiii cu varsta sub 10 ani prezinta un risc ridicat de leziuni ale pielii si ochilor din cauza razelor U.V. si a luminii albastre,
deoarece "lentila" din interiorul ochiului unui copil este mai puțin capabilă să filtreze aceste raze.
Cum alegi ochelarii de soare pentru copil
Stiai ca pana la 80% din expunerea la razele daunatoare ale soarelui are loc pana la implinirea varstei de 18 ani? Iar in afara de impactul negativ pe care soarele il are asupra pielii, trebuie sa stii ca si ochii au de suferit de pe urma radiatiile U.V.
De ce are nevoie copilul tau de ochelari de soare
Pentru ca pielea de pe pleoape si din jurul ochilor la copii este mult mai delicata si mai vulnerabila decat pielea adultilor.
In plus, expunerea retinei la razele U.V. este asociata cu aparitia problemelor oculare, precum: cataracta, fotokeratita si degenerescenta maculara.
Din cauza faptului ca un copil petrece in medie mai mult timp afara, comparativ cu un adult, si expunerea la ultraviolete este mult mai mare si atunci razele U.V. patrund adanc prin retina ochiului producand o serie de afectiuni oculare, de aceea este nevoie de protectie prin intermediul ochelarilor de soare. Copilul tau trebui sa poarte ochelari de soare cu protectie U.V. incepand cu varsta de 2-3 ani.
Asadar, protejati atat pielea din jurul ochilor, cat si retina, cumparand ochelari de soare de calitate pentru copilul tau.
Criterii importante in alegerea ochelarilor de soare pentru copil
√ sa te asiguri ca pe eticheta lor este specificat faptul ca ofera protectie de 100% pentru razele UVA si UVB;
√ sa fie usori, maleabili, flexibili;
√ sa nu se sparga, chiar daca sunt rasuciti sau indoiti;
√ rama sa aiba o forma anatomica ce inconjoara zona ochiului pentru a minimiza expunerea la lumina periferica si sa ajunga cat mai mult spre zona sprancenelor.
√ ramele sa fie cat mai rezistente, din materiale aproape indestructibile, asa cum sunt cele din TPE (elastomerii termoplastici);
√ sa fie cu lentila din policarbonat de cea mai buna calitate pentru o protectie sporita. Deasemenea lentila poate fi si polarizata, deoarece elimina reflexiile orbitoare, ofera un contrast mai bun si culori mai aproape de cele naturale;
√ iti recomandam ca lentila ochelarilor de soare pentru copii care nu este polarizata sa aiba nuanta de gri, intrucat aceasta distorsioneaza mai putin culorile;
√ ochelarii sa nu contina parti metalice care pot rani copilul;
√ exclusa achizitionarea de ochelari de soare pentru copii, din magazinele care nu sunt specializate.
√ ar fi indicat sa prezinte si un saculet sau un etui pentru protectia ochelarilor atunci cand nu sunt folositi
Atentie!
Lentile premium din categoria 3 - cea mai eficienta categorie pentru copii si bebelusi (impact redus la variatiile de luminozitate, previne instalarea fotosensibilitatii - nu se recomanda clasa 4, deoarece impactul variatiilor de lumina e prea mare pentru ochiul in formare si se poate instala fotosensibilitatea)
Cum il convingi pe cel mic sa poarte ochelari
Este important ca membrii familiei sa fie cel mai bun exemplu. Daca parintii poarta ochelari de soare si isi pun o palarie atunci cand ies vara afara, este mai mult decat probabil ca si copiii vor imita acest comportament.
De asemenea este important sa-l lasi pe cel mic sa contribuie la alegerea ochelarilor, astfel incat sa para ca este si alegerea lui. Lasa-l sa probeze mai multe variante de ochelari, deoarece ii va placea mult aceasta activitate!
Ochelarii de soare pot fi purtati atat in sezonul estival, indiferent daca este soare sau nebulozitate, cat si iarna pe munte, intrucat razele reflectate de albul zapezii pot determina arsuri oculare grave, atat corneene cat si retiniene, cat si la nivelul tegumentului periocular.
Pentru bebelusii mai mici de 6 luni atunci cand se impune o deplasare urgenta dupa ora 10 dimineata, iti recomandam si umbrelele de soare cu protectie U.V. adapatabile la carucior.
Iar in acest caz, ai grija ca sensul de deplasare sa fie fie mereu cu soarele in fata caruciorului, astfel incat razele solare sa nu se proiecteze pe fata copilului.
Altfel bebelusii, nu ar trebui sa fie expusi soarelui in intervalul orar 10-16.
Iar atunci cand sunteti afara la plimbare, nu uita nici de palaria cu boruri mai mari sau de sapca si evident, nici de lotiunea cu protectie solara cu S.P.F. cat mai mare.
Cat timp pot fi purtati ochelarii de soare intr-o zi
Aici raspunsul este supusul divergentelor de opinie ale specialistilor oftalmologi. Pe de-o parte, sunt cei contra ochelarilor de soare, care spun ca ochelarii de soare sunt raspunzatori de instalarea fotofobiei, iar pe de cealalta parte sunt cei care recomanda aceste accesorii de soare ca pe un instrument de protectie impotriva razelor UV. Insa o concluzie putem trage, si anume, ca in orice situatie, moderatie este cea mai buna masura care se poate impune. Asadar, daca este nevoie ca cel mic sa iasa afara in intervalul orar in care soarele este puternic, atunci o purtare de 2-3 ore pe zi a ochelarilor de soare, cu siguranta nu va implica nicio problema.
Moderatia in purtarea ochelarilor de soare la copii este o masura sanatoasa iar purtarea lor propriu-zisa va ajuta la prevenirea afectiunilor oculare.
Si pentru ca orice copil are nevoie de o pereche de ochelari de soare pentru a-si proteja ochi de razele U.V., te invitam acum la o sesiune de shopping impreuna cu cel mic pentru alegerea ochelarilor de soare favoriti. Mai jos, poti gasi selectia noastra de ochelari de soare pentru copii. Pentru griji mai putine si alegeri inspirate!
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ●https://www.todaysparent.com/family/how-to-choose-sunglasses-for-kids/
- ●https://aadermatology.com/5-tips-buying-right-sunglasses-kids/
- ●https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10985-sun-exposure-and-skin-cancer/