Olita bebelusului (informatii utile)

 
 

 

 
 



Cum si cand alegi olita potrivita pentru bebe
 
 


 

1. Semnele care ar putea anunta ca este pregatit sa faca la olita

Momentul potrivit pentru a incepe asezatul pe olita este de cele mai mult ori semnalat de cel mic. Asadar, o atentie sporita la urmatoarele aspecte:
copilul inclina sa-si imite parintii si arata ca vrea sa stea si el pe vasul de toaleta;
daca i se arata olita, pare interesat de ea;
incepe sa isi anunte intentia de a folosi olita.
prefera chiloteii in locul scutecului.
Mai mult ca sigur, intr-o prima faza, la olita cel mic doar va mictiona. De asemenea, sunt sanse sa se plictiseasca si sa ceara din nou scutecul. Oricate ar fi incercarile, va veni intr-un final si momentul cand va fi suficient de pregatit sa renunte la scutece.

 


2. Cum il pregatesti pentru olita

Pentru inceput spune-i care este rolul olitei, „fa-i cunostinta cu ea“! Propune-i pentru inceput sa stea pe ea dimineata, cand se trezeste fara nicio obligatie, ci doar ca o obisnuinta. Plaseaza olita in baie, spatiul unde il speli si locul unde vede ca restul familiei merge la toaleta. Unii specialisti recomanda invatarea cu olita in timpul verii, cand copilul sta mai mult fara scutec. Iar foarte multi parinti spun ca, dupa ce copiii au invatat sa faca la olita, au pastrat pentru o perioada scutecul din timpul noptii.
 
 

3. Ghidul parintelui rabdator

Majoritatea copiilor dezvolta abilitatile fizice si mentale necesare pentru aceasta noua „experienta“ intre 18 si 24 de luni, in vreme ce o parte nu sunt pregatiti decat pana aproape de varsta de 4 ani. In cazul in care trece printr-o perioada mai solicitanta emotional, preferabil este sa astepti pana se va echilibra din acest punct de vedere. Evita sa il certi daca nu face din prima la olita (s-ar putea, pentru o vreme, doar sa vrea sa stea pe olita fara sa faca nimic). Daca cere singur olita, incurajeaza-l si apreciaza faptul ca isi doreste asta. Imbraca-l potrivit, astfel incat sa ii fie usor sa se aseze pe olita cand simte nevoia! Nu il lasa mai mult de 10 minute sa stea pe olita (daca se simte obligat – „pentru ca asa e normal la varsta lui, sa faca la olita, si nu in scutec, si pentru ca e rusinos“ -, nici nu o sa faca nimic). Sunt doar cateva sfaturi importante in aceasta noua incursiune a relatiei bebe-olita-parinte, care de altfel te vor ajuta sa treci mai usor peste aceasta etapa, fara sa apara frustrarile.


Daca cere singur olita, incurajeaza-l si apreciaza faptul ca isi doreste asta!
 
 
4. Cum alegi olita potrivita

In mod normal, exista trei variante: colacelul (reductorul) de pus pe capacul vasului de toaleta, olita clasica (fara accesorii, simpla, care poate fi mutata dintr-un loc in altul, spalata dupa fiecare utilizare) si olita mai moderna, dotata cu diverse accesorii sau care se poate folosi si ca scaunel, si ca vas de toaleta (se poate transforma in reductor). Oricare ar fi tipul de olita ales, este important ca, atunci cand copilul sta asezat pe ea, sa se simta confortabil si in siguranta. In cazul colacelului, de exemplu, va fi nevoie si de un piedestal care sa il ajute sa se urce pe vas. Olita pliabila sau portabila este o varianta de luat in calcul atunci cand sunteti plecati in calatorii, la plimbare sau pentru situatia in care nu aveti acces la o toaleta igienica. Copilul va avea la dispozitie, oriunde ar merge, propria olita. Se pliaza, astfel incat sa incapa in geanta sau cosul carutului, iar pungile de unica folosinta sunt usor de manevrat – se fixeaza usor si se strang usor.
 
 
Mai jos ti-am pregatit o selectie dedicata de olite, astfel incat alegerea sa fie una cat mai usoara. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!
 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ●Cum il invatam cu olita-Copiisiparinti.ro

 


Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse din categoria Olita bebelusului

Vezi Politica confidentialitate date personale