Ovulatia este un moment important in fiecare luna, astfel ca este necesar sa stii exact cand se intampla, care sunt simptomele si cum stabilesti cat mai precis acel moment. Ovulatia este un moment special, care-ti defineste feminitatea, fiind esentiala pentru a putea concepe o noua viata.
Cum stii ca esti la ovulatie si cum calculezi momentul
Este un proces de o complexitate fascinanta, prin care ovarele elibereaza un ovul. Cel mai frecvent, se intampla la mijlocul perioadei dintre doua menstre succesive, dar este perfect normal ca acest moment sa varieze. De aceea astazi te invitam sa citesti un articol despre Cum stii ca esti la ovulatie si cum calculezi momentul.
Ovulatia si ciclul menstrual
O dovada a complexitatii este ca ovulatia incepe in hipotalamus (o structura a creierului), ale carui mecanisme specifice dau semnalul de start, care activeaza glanda pituitara. Aceasta secreta hormonii foliculostimulanti si luteinizanti (specifici organismului feminin), care controleaza procesele evolutive de la nivelul ovarului, astfel ca, intre a sasea si a 14-a zi a ciclului menstrual, foliculii ovarieni sunt activati. Se va maturiza doar unul dintre ei si va elibera un ovul viabil. Aceasta este ovulatia. Procesul se reia lunar, de la prima menstra pana la menopauza, cu pauze in timpul sarcinii si atunci cand bebelusul este alaptat exclusiv la san.
Dupa ovulatie, secretia de progesteron creste si are ca efect pregatirea mucoasei uterine pentru implantarea ovului, daca acesta este fecundat, si are loc conceptia, inceputul sarcinii. Daca fecundarea nu are loc, ovulul este eliminat impreuna cu mucoasa uterina si apare o noua menstruatie.
Ciclul menstrual este intervalul dintre momentele de debut a doua menstruatii succesive si poate varia intre 21 si 34 de zile. Acestea sunt intervalele minime si maxime normale.
Calculatorul ovulatiei
Doar circa 10% dintre femei au un ciclu menstrual de 28 de zile, luna de luna. Pentru acestea, ziua ovulatiei este a 14-a zi a ciclului menstrual. Pentru restul femeilor, perioada dintre doua menstre succesive variaza, in plus sau in minus cu cateva zile, astfel ca ovulatia se va produce in momente diferite, de la o luna la alta.
Pentru majoritatea femeilor, ovulatia se produce cu exact 14 zile inainte de data urmatoarei menstre. Cum data acesteia nu poate fi cunoscuta cu exactitate, calculatorul ovulatiei stabileste ceea ce se numeste o „fereastra de fertilitate”. Este intervalul dintre a 11-a si a 21-a zi a ciclului menstrual, socotit din prima zi a menstruatiei, cand ovulul poate fi fecundat. Fereastra de fertilitate ia in calcul perioada in care ovului este viabil si care poate fi intre 12 si 24 de ore, dar si durata de viata a spermatozoizilor, dupa ejaculare, care este intre trei si cinci zile.
Daca urmaresti sa ramai insarcinata, cel mai potrivit moment pentru a concepe este cu una sau două zile inainte de ovulatie si in ziua ovulatiei, pentru ca solutia optima este sa existe spermatozoizi in trompele uterine, la momentul ovulatiei.
Simptomele ovulatiei
Exista semne care-ti pot indica faptul ca esti in ziua de dinainte de ovulatie sau chiar in momentul cand are loc eliberarea ovului. Nu toate femeile au aceste simptome, iar daca acestea exista, sunt difuze si pot varia de la o luna la alta. Cele mai frecvente sunt:
● sanii decongestionanti, supli;
● o usoara balonare si/sau greata trecatoare;
● o usoara durere pelvina sau abdominala;
● sangerare foarte usoara;
● modificareai pozitiei si fermitatii colului uterin;
● sensibilitatea olfactiva crescuta;
● apetit sexual crescut.
Exista si dureri de ovulatie (mittelschmerz - in germana, „durerea la mijlocul ciclului”), percepute ca o crampa abdominala de mica intensitate. Durerea se resimte in abdomenul inferior si pelvis si este provocata de ruptura folicului matur care elibereaza ovulul, uneori fiind asociata cu sangerarea asociata ovulatiei.
Durerea la ovulatie, mai ales daca dureaza si este intensa, poate fi semnul unei posibile afectiuni a ovarelor, situatie in care se recomanda un control la medicul ginecolog.
Daca ai dureri, disconfort sau secretii vaginale modificate, vizita la medicul ginecolog te va ajuta, oferindu-ti recomandari potrivite problemei tale.
Cum stii cand esti la ovulatie
Pe langa calcularea ferestrei fertile, in functie de durata ciclului menstrual si de perceptia semnelor asociate ovulatiei, mai sunt cateva solutii care anunta ovulatia. Este, insa, bine de stiut ca acestea apar cand ovulatia a avut loc. Luand in calcul ca viabilitatea ovulului este extrem de scurta, eficienta metodelor este redusa, daca scopul urmarit este obtinerea unei sarcini.
● Masurarea temperaturii corpului, dimineata, inainte de a cobori din pat, este o metoda care confirma ovulatia. Eliberarea ovulului creste temperatura corpului cu aproximativ 0.5 grade Celsius si uneori ramane asa pana inainte de urmatoarea menstruatie. Metoda nu este mereu utila pentru a programa un raport sexual, deoarece, in momentul in care temperatura corpului a crescut, ovulatia s-a produs deja.
● Testele de ovulatie sunt folositoare mai ales femeilor cu ciclu menstrual neregulat sau cu disfunctii ovariene. Testul identifica in urina cresterea concentratiei hormonilor luteinizanti, care apar cu 16-32 ore inainte de ovulatie, si este util mai ales pentru a monitoriza momentul ovulatiei, pe parcursul mai multor luni.
● Examinarea mucusului cervical reprezinta o alta metoda de a identifica momentul ovulatiei. Consistenta si aspectul acestuia variaza, pe parcursul ciclului menstrual. Dupa menstruatie, mucusul cervical este dens si cleios, pentru ca, in preajma ovulatiei, sa devina clar si lucios, asemanator cu albusul.
Dr. Nicoleta Gana - medic specialist obstetrica-ginecologie
,,O serie de investigatii simple pot stabili cu acuratete care este momentul ovulatiei. In cazul in care sarcina spontana se lasa asteptata, testele si investigatiile adecvate pot stabili cauza si o pot trata”
Articolul este dedicat viitoarelor mamici, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● www.my.clevelandclinic.org
- ● www.nhs.uk
- ● www.healthline.com
- ● www.webmd.com