Cum alegi patutul potrivit pentru bebelusul tau
1. Unde este indicat sa asezi patutul bebelusului
Alegerea patutului pentru bebelus este o proba de incercare pentru majoritatea viitorilor parinti. Sunt foarte multe intrebari care se nasc si carora trebuie sa le gasesti un raspuns inaintea sosirii celui mic acasa. Patutul va fi ca un templu al somnului pentru cel mic, deoarece aici in primele luni de viata isi va petrece aproximativ 18 de ore pe zi dormind, si de aceea trebuie sa fie cat mai confortabil si cat mai sigur pentru el.
♦ Este recomandabil ca inainte sa te duci la cumparaturi, sa-ti faci temele si sa iei in calcul cateva aspecte esentiale. In primul rand trebuie sa-ti stabilesti un buget pe care vrei sa-l aloci pentru achizitionarea patutului. Dupa aceea, trebuie sa iei decizia unde va sta acest obiect de mobilier, care de cele mai multe ori este mare: in camera speciala a copilului sau in dormitorul parintilor. Asadar, este nevoie sa faci ceva masuratori pentru a stii care patut se incadreaza in spatiul ales de tine. Iar daca tii foarte mult la designul interior al casei, atunci este nevoie de un patut care sa se incadreze in stilul casei. Iar in acest sens, fie cauti pe internet un produs de mobilier care sa corespunda cerintelor tale, fie trebuie sa faci unul pe comanda. Chiar daca ti se pare ca ai gasit locul perfect pentru patut, trebuie sa ai in vedere ca nu trebuie sa fie langa: fereastra, perdele, cabluri, cuiere sau orice altceva care l-ar putea tenta si care i-ar putea pune viata in pericol. Daca iti doresti montarea unui sistem de supraveghere sau lampa de veghe, este nevoie de o grija sporita pentru mascarea cablurilor, pentru a nu fi evidente si la indemana celui mic. .
2. Cum alegi patutul potrivit pentru bebelusul tau
♦ Gasirea patutului potrivit nu este o chestiune prea simpla, necesita multa alergatura si multa informare. Dar cand scopul este somnului puiutului tau, parca nimic nu este prea greu sau complicat. Inainte de cumpararea propriu-zisa a patutului, acesta trebuie sa respecte cateva criterii esentiale si anume: siguranta bebelusului, confortul, versatilitatea si nu in ultimul rand partea estetica. Tipuri de patuturi pentru bebelusi In general, majoritatea patuturilor sunt realizate din lemn, material textil, mai rar din metal si au ca formula: 2 tablii, o rama (reglabila sau fixa), 2 lateralele cu bare (reglabile sau fixe). Acesta este modelul clasic, insa mai exista si patutul care se transforma peste timp, in functie de nevoile copilului, intr-un pat pentru o singura persoana sau cel multifunctional care mai are incorporat si alte parti de mobilier. Sunt multe variante si forme de patuturi, unele la care nici macar nu te-ai fi gandit vreodata. Evident ca alegerea tine foarte mult de buget si de spatiul destinat patutului. Daca spatiul pe care il ai disponibil este redus, nu-ti face probleme, deoarece exista si patuturi pliabile, pe care le asezi acolo unde este nevoie si pe care usor le poti mutat dintr-un loc in altul. De exemplu, noaptea il poti aseza rapid langa pat fara sa fie nevoie sa-l iei pe cel mic alaturi de tine. Ce este interesant si util la aceste patuturi pliabile este ca unele dintre ele, indeplinesc ulterior si functia de tarc pentru cel mic. Aceste tipuri de patuturi pliabile sunt construite pe un schelet metalic ce este imbracat si decorat cu elemente din plastic si material tip poliester. Daca beneficiezi de mai mult spatiu deschis intre camere, exista si varianta de patut din lemn cu rotile, care va permite mutarea rapida a acestuia din camera copilului direct langa patul parintilor sau de ce nu, pentru o mutare de zi in living. Trebuie sa stii, ca unele patuturi au chiar functia de leganat, astfel incat somnul celui mic sa fie cat mai placut, iar tu sa ai mai mult timp liber pentru alte activitati.
Atentie, in cazul patutului mobil, este obligatoriu ca rotilele sa fie prevazute cu un sistem de blocare, altfel cel mic se poate lovi in urma miscarilor neprevazute de tine.
Cand este indicat ca cel mic sa renunte la a mai dormi in patut
3. Criterii importante in alegerea patutului
♦ Inainte de achizitionarea patutului este musai sa vezi obiectul de mobilier gata montat, deoarece in acest fel ii vei putea verifica stabilitatea, calitatatea lemnului (materialului), daca sistemul de montaj este sigur. De asemenea, trebuie sa verifici si distanta barelor laterale, care nu trebuie sa depaseasca 6 cm, altfel cel mic isi poate prinde piciorusul intre ele. Toate marginile, colturile patutului trebuie sa fie rotunjite, pentru a nu leza in niciun fel bebelusul. Pentru ca cei mici sunt tentati odata cu aparitia dintisorilor sa roada parti din patut, este imperios necesar sa cunosti si compozitia vopselei folosite la decorarea patutului. Aceasta nu trebuie sa contina plumb, indicata ar fi o lacuire ecologica sau folosirea unei vopsele pe baza de apa (vopsea non-toxica). Cere informatii vis-à-vis de versatilitatea patutului in functie de varsta, despre rezistenta si modalitatea de imbinarea a elementelor. Nu te sfii sa intrebi, ba din contra, este chiar recomandabil sa ceri sfatul consilierilor specializati. Cu cat ai mai multe informatii, cu atat ai mai multe raspunsuri la intrebarile tale. Trebuie doar sa existe o gandire in perspectiva si sa te gandesti la toate etapele celui mic, astfel incat el sa fie protejat si sa beneficieze de confortul unui somn odihnitor pentru toata perioada cat va sta in patut. Daca ai ales modelul care se potriveste cu nevoile celui mic, iar tie iti pare ca deja face parte integranta din decorul casei, atunci totul este perfect. Montajul nu trebuie sa fie o problema, deoarece patuturile din ziua de astazi au sisteme de montaj usor de realizat si cu un minim de unelte. Asadar, dupa o pozitionare fixa (mobila) dar optima si departe de o sursa de caldura, poti adauga sistemul de monitorizare si lampa de veghe. De asemenea, trebuie sa ai in vedere si achizitionarea unei saltele potrivite (ghid despre cum sa alegi salteluta potrivita pentru cel mic, link aici: https://comenzi.bebetei.ro/indicatii/salteaua-bebelusului), a lenjeriilor de patut si a unor protectii laterale. Si pentru ca bebelusul sa se linisteasca iar somnul sa vina in acorduri fine de muzica relaxanta este indicat sa-i instalezi si un carusel muzical. Ulterior pe masura ce puiutul tau creste, partile culisante sau mobile vor fi ajustate catre urmatoarele niveluri, astfel incat bebelusul sa fie protejat in eventualele incercari de "evadare". Asta inseamna, ca la inceput inaltimea dintre saltea si marginea balustrilor trebuie sa fie undeva in jur de 30cm, iar ulterior dupa ce a mai crescut, sa ajunga in pozitia maxima de cca. 60cm.
4. Cand se renunta la patut
♦ Cu timpul, cand cel mic atinge greutatea de 14 kilograme sau 90 de cm inaltime, este indicat sa se renunte la patut in favoarea unui pat de copil sau sa devina “colocatar” in patul parintilor. Daca se opteaza pentru achizitionarea unui pat de copil, ai grija ca va trebui sa asculti si de parerea lui, intrucat sunt multi eroi de desene animate, printese si multe alte personaje pe care ii va dori alaturi, pentru a-i veghea somnul. Iti spunem de pe acum, alegerea va fi dificila! In definitiv, sa stii ca nu conteaza daca cel mic va dormi intr-un baldachin, in pat cu tine sau intr-o copaie, ceea ce va conta va fi dragostea ta, pentru ca numai dragostea il va face sa creasca armonios si cu un suflet frumos.
Ti-am pregatit mai jos o selectie de patuturi, astfel incat sa te inspire si sa faci alegerea potrivita familiei tale!