Periajul dintilor la copii (informatii utile)

periajul bebeluslui


 

 Cum se face periajul dintilor la copii

 

 

Periajul dintilor este un pilon esential al sanatatii orale, incepand chiar din primele luni de viata ale unui copil. Introducerea unei rutine de igiena dentara adecvata pentru cei mici poate parea o provocare, insa este esentiala pentru a pune bazele unui zambet sanatos pe termen lung.

Acest articol isi propune sa exploreze nu doar importanta periajului dintilor la copii, dar si sa ofere sfaturi practice si strategii eficiente pentru parinti. De la alegerea primei periute de dinti si pana la transformarea periajului intr-o activitate distractiva si educativa, vom acoperi aspectele esentiale care contribuie la dezvoltarea obiceiurilor pozitive legate de ingrijirea orala. Indiferent daca te confrunti cu rezistenta micutului tau la momentul periajului sau pur si simplu cauti metode pentru a imbunatati aceasta rutina zilnica, acest ghid este aici pentru a te ajuta sa navighezi prin provocarile si bucuriile ingrijirii orale la copii.


Rutina periajului pe dinti

Inainte de a-l invata pe cel mic despre rutina ingrijirii dintilor este important sa te informezi mai intai tu ca parinte, si abia dupa aceea sa faci cele mai potrivite alegeri, in consens cu nevoile celui mic. Atunci cand apare primul dintisor, incepe de fapt si perioada de obisnuire a celui mic cu pasta de dinti, periuta si procesul de curatare a dintilor. Este important sa se inceapa acest ritual de ingrijire a cavitatii bucale cat mai devreme, deoarece procesul de obisnuire si de convertire intr-o activitate reflexa este unul de lunga durata iar altfel poate supune dintii de lapte la atacul cariilor, asta daca se intarzie prea mult.

 

In urma unui studiu realizat pe copii cu varsta de 12 ani s-a observat urmatorul comportament. Copiii si-au periat dintii timp de, o medie, 200 de secunde ± 80,48 secunde (media ± deviatia standard). Totusi, mai mult de 55% au omis cel putin un sextant (impartirea dentitiei se face in 6 sextante: doua sextante anterioare si patru posterioare) cand periau suprafetele interioare, iar 16% le-au omis pe toate. Doar 7,5% dintre copii au periat atat suprafetele interioare, cat si pe cele exterioare folosind miscarile intentionate (miscari verticale pe suprafetele interioare si miscari circulare pe cele exterioare) pentru cel putin 90% din timpul respectiv de periaj. In schimb, periajul orizontal a fost foarte comun pe suprafetele laterale. Studiu realizat pe copii de 10-12 ani - Toothbrushing behavior in children – an observational study of toothbrushing performance in 12 year olds


Care este pasta de dinti potrivita pentru copilul tau

Pasta de dinti joaca un rol important in tot acest proces iar variantele disponibile pentru copii se impart in doua mari categorii: pasta de dinti cu fluor si pasta de dinti fara fluor. Fluorul este o componenta esentiala a pastei de dinti, deoarece protejeaza smaltul, previne aparitia cariilor, reduce numarul de bacterii din gura si incetineste demineralizarea smaltului. Aspectul care face diferenta in consumul de fluor, tine foarte mult de cantitate si de eliminarea riscului de inghitire. O pasta de dinti pentru copii trebuie in primul rand sa fie aprobata de Asociatia Medicilor Dentisiti din Romania si sa aiba un continut de fluor cuprins intre 500-1450ppm. Cantitatea de pasta de dinti pe care un copil cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani poate s-o foloseasca la un periaj, nu trebuie sa depaseasca dimensiunea unui bob de orez, iar pentru cei cu varsta de pana la 6 ani trebuie sa se foloseasca o cantitate de pasta de dinti similara cu un bob de mazare. In cazul bebelusilor de pana la 2 ani, care nu au format reflexul de a scuipa, se recomanda folosirea unei paste de dinti fara fluor, pentru a nu exista pericolul de ingestie.

● Fluorul inghitit are efecte negative atat asupra sistemului digestiv (diaree) cat si asupra dintilor, unde intervine negativ in structura smaltului, prin colorarea sau decolorare acestuia.

● Este important ca in perioada in care cel mic nu si-a format reflexul de a scuipa corect pasta de dinti sa consume si lapte, deoarece fluorul se leaga foarte bine de calciul din lapte si astfel poate fi eliminat.

● Evident, ca daca nu se doreste folosirea unei paste de dinti cu fluor, exista si varianta de pasta de dinti fara fluor, care asigura un periaj la fel de sanatos, poate fi inghitita dar care nu are capacitatea de a proteja smaltul dintilor.

● Insa in ultima vreme, a aparut si pasta de dinti fara fluor dar imbogatita cu hidroxiapatita. Acest ingredient este de fapt un mineral (Fosfat de calciu) care ajuta atat la intarirea smaltului cat si la prevenirea formarii petelor pe dintisori. Acest tip de pasta de dinti poate fi alternata cu o pasta de dinti cu fluor pentru rezultate bune si pentru evitarea demineralizarii dintisorilor de lapte.

● Un alt ingredient, tot mai des folosit in compozitia pastei de dinti este Xylitolul, datorita efectului sau inhibitor in proliferarea bacteriilor din cavitatea bucala, cauzatoare de aparitia cariilor.

● Un alt aspect important, care nu trebuie neglijat atunci cand se alege o pasta de dinti este agentul abraziv. Cea mai buna varianta pentru copii este argila, este sanatoasa, naturala si nu irita gingiile celor mici.

● Igiena gingiilor la bebelusi trebuie sa inceapa devreme, astfel incat sa se creeze un mediu propice pentru aparitia dintisorilor. Iar acest lucru il poti face cu ajutorul servetelele umede cu xylitol. Servetele sunt concepute cu o formula delicata si o textura unica astfel incat sa se asigure o curatarea delicata a gingiilor. De altfel ele pot fi utilizate si pentru igienizarea dintisorilor, atunci cand utilizarea periutei nu este o opțiune.

Tabel-Concentratia si cantitatea de pasta de dinti cu Fluor raportata la uzanta si varsta copilului

Vârsta Fluor mg/zi Greutate copil Cantitate pastă de dinți mg/zi
7-12 luni 0.5 9 kg 0.135
1-3 ani 0.7 13 kg 1.2
4-8 ani 1 22 kg 2.07

Care este periuta de dinti potrivita pentru copilul tau

Pentru ca periajul sa poata fi executat este nevoie si de o periuta de dinti. Astazi piata produselor stomatologice este extrem de bogata si ofera variante care mai de care mai interesante. De la periute electrice frumos colorate cu eroi de desene animate pana la periutele clasice sub forma unor figurine indragite de copii. Insa o periuta potrivita pentru cel mic trebuie sa fie construita din peri naturali, astfel incat sa nu agreseze gingia, sa nu-si piarda perii care ar putea fi inghititi, sa fie eficienta la indepartarea placii bacteriene si in curatarea spatiilor interdentare.

Atentie, periuta de dintii care va fi aleasa trebuie sa fie potrivita varstei bebelusului (copilului) si aprobata de Asociatia Medicilor Stomatologi din Romania. In plus nu trebuie uitata nici importanta schimbarii periutei de dinti la un interval de timp de aproximativ 3-4 luni de zile. Acum, daca vei observa ca filamentele periutei s-au depreciat, aceasta poate fi schimbata la un interval mai scurt.

 

 

 

 

 

 


Cum poti transforma spalatul pe dinti intr-o regula a casei

Periutele cu forme atragatoare si pasta de dinti cu arome de fructe iti pot veni in ajutor in formarea acestei rutine zilnice pe care cel mic trebuie sa si-o insuseasca.
La inceput totul trebuie sa se desfasoare ca o joaca. Nu incerca sa-l obligi intrucat nu se va construi o deprindere sanatoasa, ci doar o obligatie. Puterea exemplului este cheia in acest joc. Cel mic trebuie luat la baie ori de cate ori se poate in momentul in care un membru al familiei se spala pe dinti. Cu timpul va intelege ca acest proces este important pentru toti membri familiei, inclusiv pentru el. Lasa-l la inceput pe cel mic sa exploreze aceasta noua experienta, sa se joace cu periuta, cu pasta de dinti. Chiar daca nu executa un periaj corect, in prima faza nu este nevoie sa intervii, dar incet-incet poti sa-i arati cu manuta lui ce ar trebui sa faca. De asemenea exersarea scuiparii pastei de dinti va tine tot de puterea exemplului. La inceput va incerca sa imite, probabil mai putin bine dar cu timpul, exersand va reusi sa nu mai inghita deloc pasta de dinti. Uneori se intampla, ca cel mic sa nu vrea sa mai merga la baie pentru a se spala pe dinti, desi in "lupta" fusese aruncat tot arsenalul necesar, astfel incat periatul dintilor sa nu fi fost o corvoada. In acest tablou situatia nu trebuie privita ca o problema, nu-l brusca si nu-l obliga, da-i pace un timp si vei vedea ca dupa o perioada va reveni singur la baie si va cere sa se spele pe dinti. Insa in toata aceasta poveste a spalatului pe dintii, exemplul celor din jur este determinant si pentru ca aceasta rutina sa se implementeze corect si la timp, trebuie sa observe ca toata familia face acest lucru in mod constant si de cel putin doua ori pe zi. Igiena cavitatii bucale este un proces esential pentru tot parcursul vietii iar rolul parintilor este hotarator in formarea celor mici. Iar dupa invatarea unui periaj corect, trebuie trecut catre etapa dobandirii obiceiului de a merge la medicul pedodont sau stomatolog.

 

 

 

 

 

 


Concluzie:

In concluzie, invatarea periajului corect al dintilor de la o varsta frageda este esentiala pentru mentinerea sanatatii orale pe tot parcursul vietii. Prin adoptarea unor practici corecte si prin implicarea activa a parintilor in rutina zilnica de igiena orala a copiilor, putem preveni aparitia cariilor si a altor probleme dentare. Este important sa transformam periajul dintr-o corvoada intr-o activitate distractiva si educativa, incurajand astfel copiii sa adopte obiceiuri sanatoase care sa le protejeze zambetul pentru ani buni de acum incolo.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse destinate periajului dintilor la copii . Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● nhs.uk/conditions/baby/babys-development/teething/looking-after-your-babys-teeth/
  • ● healthline.com/health/baby/brushing-baby-teeth
  • ● abqpediatricdentistry.com/when-to-start-brushing-baby-teeth/

 


Data ultimei actualizari: 21-03-2024

Produse indicate pentru Periajul dintilor la copii

Vezi Politica confidentialitate date personale