Polen albine (informatii utile)

ce este nisip kinetic

Pentru majoritatea oamenilor, polenul de albine pare a fi un supliment alimentar sigur. Cu toate ca exista multe afirmatii despre beneficiile sale pentru sanatate, marea parte a cercetarilor au fost efectuate in laborator.

 

 

 

Polenul de albine: Beneficii si Contraindicatii

 

 

 

Cu toate acestea, inainte de a explora aceste presupuse virtuti ale polenului de albine, este important sa aruncam o privire obiectiva asupra cercetarilor din domeniu. O serie de studii au investigat compozitia si efectele acestui produs natural, iar concluziile sunt extrem de variate. De exemplu, polenul de albine este considerat atat de benefic incat Consiliul Federal German al Sanatatii il recunoaste ca medicament. Se spune despre acest superaliment ca poate contribui la reducerea inflamatiei, poate actiona ca un antioxidant, poate sustine sanatatea ficatului,  poate contribui la consolidarea sistemului imunitar, la reducerea stresului si chiar la accelerarea perioadei de covalescenta.


Ce este Polenul de albine

Polenul de albine se prezinta sub forma de granule si se formeaza prin combinarea acestuia cu saliva si nectar sau miere. Albinele transporta aceste granule catre stup in saculetii de pe picioruse si le depoziteaza in fagurele stupului. Ulterior, polenul fermenteaza si devine cunoscut sub denumirea de "paine de albine" (pastura), care serveste drept hrana pentru colonia de albine.
Apicultorii colecteaza polenul de la albine prin plasarea unui pieptene gros la intrarea stupilor. Atunci cand albinele trec prin acesta, ele scutura polenul de pe picioarele lor intr-un cos de colectare situat dedesubt.
Pastura este folosita ca sursa de hrana si vitamine, pentru protejarea coloniei impotriva infectiilor si pentru a hrani larvele de albine. Polenul de albine se considera ca ar avea proprietati antimicotice, bactericide si bacteriostatice, contribuind astfel la mentinerea sanatatii albinelor. Interesant de retinut este faptul ca aceasta colectare a polenului are loc in principal in zilele calduroase, cand temperatura depaseste 20 °C.  Ei bine, plecand de la rolul pe care polenul il joaca in viata albinelor, cercetatorii au avut interesul sa descopere ce contine acest polen si daca este de ajutor organismului uman. Cercetarea stiintifica asupra granulelor de polen a permis o identificare precisa a combinatiilor de metaboliti continute de acestea.

Compozitia polenului de albine:

Metabolitii polenului de albine includ; proteine, aminoacizi, enzime, coenzime, carbohidrati, lipide, acizi grasi, compusi fenolici, bioelemente si vitamine. Procentul mediu de proteine in polen este de 22,7%,  incluzand aminoacizi vitali precum triptofanul, fenilalanina, metionina, leucina, lizina, treonina, histidina, izoleucina si valina. Acesti aminoacizi nu sunt sintetizati in organismul uman si joaca un rol important in sustinerea sanatatii. Acizii nucleici, in special acidul ribonucleic, sunt prezenti in cantitati semnificative. Ca sursa de energie, carbohidratii exista in polenul de albine in proportie de 30,8%, continand zaharuri reduse precum glucoza si fructoza. Aproximativ 5,1% din lipidele din polenul de albine sunt reprezentate de acizi grasi esentiali precum arahidonic, linoleic si γ-linoleic, fosfolipide si fitosteroli (in special β-sitosterol). Compusii fenolici reprezinta in medie 1,6% din continutul de polen, incluzand leucotriene, catechine, acizi fenolici (de exemplu, acidul clorogenic) si flavonoide (de exemplu, kaempferol, isorhamnetin si quercetin).


aromaterapie

Informatiile nutritionale ale Polenului de albine

Polenul de albine in forma sa naturala se prezinta sub forma unor granule mici si crocante. O lingura de polen de albine contine: 
• 16 calorii
• 0,24 grame de grasime
• 1,2 grame de proteine
• 2,18 grame de carbohidrati
• 250 de tipuri de nutrienti, inclusiv vitamine si flavonoide


Cum poti consuma polenul de albine si care sunt dozele recomandate

Doza recomandata
Adulti
: 20-40 de grame sau 3-5 linguri pe zi;
Copii: 15 grame sau 1-2 linguri pe zi.
Daca il iei sub forma de capsule, asigura-te ca citesti eticheta pentru a te asigura ca iei doza potrivita.

Polenul de albine poate fi consumat in mai multe moduri, in functie de preferintele personale si de obiectivele individuale de sanatate. Iata cateva modalitati comune de consum:
Direct: Poate fi consumat direct sub forma de granule sau bucati mici. Luati o lingurita sau o lingura de polen de albine si inghititi-o Este un mod simplu si convenabil de a-l consuma.   Amestecat cu alimente: Polenul de albine poate fi presarat peste alimente sau amestecat in diverse preparate. Puteti adauga polen de albine in iaurt, cereale, salate, smoothie-uri sau chiar in aluatul pentru prajituri si paine.
Sub forma de pulbere: Unele persoane prefera sa macine polenul de albine intr-o pulbere fina si sa-l amestece in diverse bauturi sau mancaruri. Acest lucru poate face mai usor consumul, in special pentru cei care nu apreciaza textura granulelor.
Capsule sau suplimente: Polenul de albine este disponibil si sub forma de capsule sau tablete, ceea ce poate fi convenabil pentru cei care doresc sa-l includa in regimul lor zilnic ca supliment alimentar.
Miere cu polen: Unele marci produc miere care contine polen de albine. Puteti consuma aceasta miere ca atare sau o puteti adauga in ceai sau in alte bauturi.

Este important de retinut ca, inainte de a incepe sa consumati polen de albine in oricare dintre aceste forme, ar trebui sa discutati cu medicul sau cu un specialist in nutritie, mai ales daca aveti alergii sau probleme de sanatate specifice.  De asemenea, asigura-te ca achizitionezi polen de albine de la surse de incredere pentru a te asigura ca produsul este de calitate si sigur.


Beneficiile polenului de albine

● Contribuie la reducerea inflamatiei
Polenul de albine poate actiona similar cu medicamentele antiinflamatoare, conform cercetatorilor. Cercetarile de laborator au aratat ca polenul de albine poate contribui cu efecte antiinflamatoare.

● Actioneaza ca un antioxidant
Cercetatorii au descoperit ca polenul de albine are proprietati antioxidante foarte ridicate, similare cu cele ale alimentelor fermentate. Antioxidantii sunt substante chimice care exista in mod natural in alimentele de origine vegetala, de obicei in cele rosii sau inchise la culoare, precum si in alimentele fermentate. Antioxidantii contribuie la mentinerea sanatatii oamenilor prin contracararea oxidantilor precum poluarea aerului si fumul de tigara care pot deteriora organismul.

● Sprijinirea sanatatii ficatului
Ficatul este responsabil pentru filtrarea toxinelor din organism. Cercetatorii au descoperit ca polenul de albine poate ajuta la mentinerea sanatatii ficatului.

● Contribuie la fortificarea sistemului imunitar
Un sistem imunitar puternic este necesar pentru combaterea bolilor si mentinerea sanatatii. Un studiu de laborator a aratat ca polenul de albine poate contribui la inhibarea in mod natural a reactiilor alergice. Un alt studiu sugereaza ca polenul de albine are putea avea proprietati antimicrobiene, antifungice si antivirale.

● Actioneaza ca un supliment alimentar
Polenul de albine in urma studiilor de laborator ar putea functiona potential ca un supliment alimentar care poate ajuta in dieta alimentara si in sustinerea sanatatii.

● Reduce stresul
Polenul de albine poate contribui la cresterea fluxul sanguin catre sistemul nervos al corpului, ajutand la reducerea stresului.

● Contribuie la accelerarea vindecarii
Cercetarile recente au aratat ca polenul de albine poate fi utilizat topic pentru a accelera vindecarea, deoarece stimuleaza circulatia sangelui si hidrateaza pielea.

Pentru a intelege mai bine potentialul terapeutic al polenul de albine, trebuie sa stii ca,  compozitia sa poate varia semnificativ in functie de sursa de recoltare, precum si de tipul de plante si conditiile atmosferice. Astfel, polenul colectat din diferite surse poate avea compozitii chimice si profiluri nutritionale distincte. Aceasta variatie poate influenta beneficiile pentru sanatate asociate consumului de polen de albine, deoarece anumite plante pot oferi cantitati mai mari de nutrienti sau compusi specifici. In plus, este important sa tii cont de posibilitatea de reactii alergice, iar daca ai alergii la polen sau produse apicole, ar trebui sa existe precautie si sa ceri sfatul unui alergolog.

 


Efecte secundare

Polenul de albine pare sa fie sigur pentru majoritatea oamenilor, cel putin atunci cand este luat pe termen scurt. Dar daca esti cunoscut cu alergii la polen, s-ar putea sa nu fie indicat consumul de polen. Polenul de albine (ca si ambrozie sau alte plante, in functie de provenienta polenului de albine) poate provoca o reactie alergica grava - inclusiv prurit, roseata, dificultati la respiratie, urticarie, umflaturi si anafilaxie.
Polenul de albine nu este sigur pentru copii sau femei gravide. De asemenea, femeile ar trebui sa evite sa foloseasca polen de albine in timpul alaptarii.
Polenul de albine poate creste sangerarea daca este luat cu anumite medicamente anticoagulante precum warfarina. Consulta un medic inainte de a lua polen de albine!


Concluzie:

Pentru majoritatea oamenilor, polenul de albine pare a fi un supliment alimentar sigur. Desi exista multe afirmatii despre beneficiile sale pentru sanatate, cea mai mare parte a cercetarilor s-au concentrat pe studii in laborator. Desi nu exista garantii ca acest supliment te va ajuta in vreun fel asupra sanatatii, probabil nu iti va provoca niciun rau. Insa nu uita ca este important sa te consulti cu un medic inainte de a incepe o cura cu polen, pentru a evita potentialele efecte adverse.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse pe baza de polen. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.healthline.com/health/bee-pollen-benefits#side-effects
  •  www.webmd.com/balance/bee-pollen-benefits-and-side-effects
  •  www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8230257

Data ultimei actualizari: 22-02-2024

Gama noastra de produse din categoria Polen albine

Vezi Politica confidentialitate date personale