Primul an cu bebe: crustele de lapte (primul an cu bebe)

Dermatita seboreica, cunoscuta sub denumirea de cruste de lapte, este o afectiune frecventa care apare la nou-nascut, sugarul si copilul mic . Afla de ce nu este un motiv de ingrijorare pentru bebelusul tau. 

 

 

 

 

Crustele de lapte: ce sunt si de ce apar la bebelusi

 

 

 

 

Daca ti s-a intamplat sa observi in zona scalpului bebelusului zone uleioase sau unele care sa aiba cruste, acestea sunt semnele dermatitei seboreice infantile sau crustelor de lapte, asa cum mai este cunoscuta. 

Nu este o afectiune care sa te sperie, insa, odata ce apare, trebuie sa acorzi o atentie sporita ingrijirii pielii bebelusului. Citeste in continuare pentru a intelege mai bine ce inseamna si de ce apare, dar si care sunt optiunile de tratament.   

 



1. Ce sunt crustele de lapte

Crustele de lapte sunt o denumire comuna pentru o afectiune a pielii intalnita in randul multor bebelusi. Este inofensiva si seamana cu dermatita seboreica la adulti.

Crustele de lapte apar in special in primul an de viata al bebelusului, de obicei in primele trei luni. Acestea nu sunt dureroase si nu provoaca nici mancarimi. De aceea, comportamentul celui mic nu va fi neaparat schimbat. Sunt foarte putine cazuri de dermatita seboreica infantila si dupa varsta de un an. Insa, poate reaparea in perioada adolescentina.

Crustele de lapte se pot observa cu usurinta pe scalp, avand un aspect galbui, sub forma de crusta. In mod normal, acestea trec de la sine in decursul catorva saptamani sau chiar luni. Asa ca, nu este un motiv de ingrijorare daca nu trec in cateva zile. Atunci cand apar, ai grija sa speli cu grija si fara sa zgarii crustele formate.

 



2. Cum trebuie ingrijit scalpul bebelusului

Desi este o afectiune inofensiva, fara urmari, este bine sa stii dinainte cateva practici de ingrijire a scalpului bebelusului.

Ce trebuie sa faci: 

  • maseaza usor scalpul bebelusului atunci cand il speli, cu ajutorul unei creme hidratante, pentru a slabi crustele;
  • exista creme sau lotiuni special formulate pentru ingrijirea si inlaturarea crustelor de lapte la bebelusi. Evita utilizarea oricarui alt tip de produs artizanal sau care nu este special destinat pentru aceasta grupa de varsta.
  • foloseste o perie moale (astfel incat sa nu deranjezi crustele) si aplica un sampon pentru copii, dedicat scalpului sensibil. Daca alegi sa aplici un tratament special destinat ingrijirii si inlaturarii crustelor de lapte , el vine de multe ori la pachet cu un pieptan special destinat pentru curatarea crustelor.

Ce este indicat sa nu faci: 

  • nu utiliza uleiuri care irita si mai tare scalpul;
  • nu folosi sampoane sau sapunuri care nu sunt destinate copiilor, cum ar fi cele pentru matreata;
  • nu incerca sa elimini crustele, pentru ca risti sa se infecteze zona.


 
3. Cauzele aparitiei crustelor de lapte

In cazul in care vrei sa afli care sunt motivele pentru care apar crustele de lapte, inca nu s-au stabilit cauzele exacte care sa confirme aparitia lor. Un factor care poate explica intreaga situatie este legat de hormonii mamei care trec la copil, fix inainte de nastere. Sunt acei hormoni care provoaca o secretie mai mare de sebum in foliculii de par.

O alta cauza ar putea fi infectia cu ciuperca malassezia, care se dezvolta in sebum impreuna cu celelalte bacterii, insa nu exista surse clare care sa o ateste. Nu sunt necesare investigatii din punct de vedere infectios la bebelusul cu cruste de lapte .

Retine ca dermatita seboreica infantila nu este o afectiune contagioasa si nu apare din cauza igienei precare. Din contra, poate aparea si atunci cand folosesti toate produsele adecvate de ingrijire. Important este sa ai rabdare atat cu tine, cat si cu bebelusul tau.

 



4. Simptomele care apar la bebelusul tau

Crustele de lapte isi fac aparitia chiar in primele saptamani de viata ale bebelusului tau, in special in a doua si a sasea saptamana. Copilul poate manifesta urmatoarele simptome:

  • culoarea scalpului se modifica;
  • in zonele afectate, parul poate creste mai greu sau chiar deloc, pana cand nu dispar crustele de lapte;
  • roseata;
  • piele uscata si moarta;
  • extinderea petelor catre nas, ureche sau pleoape (in cazuri cu afectarea unei regiuni mai mare de piele).



5. Cand trebuie sa consulti medicul

Desi este o afectiune usoara, care trece de la sine, trebuie sa iti pui cateva semne de intrebare daca observi ca se extind crustele de lapte.

In cazul in care nu trec dupa o anumita perioada de timp sau din contra, se agraveaza, atunci este momentul sa te ingrijorezi. Programeaza-te la un medic dermatolog pediatru pentru a examina sanatatea bebelusului tai si informeaza-l despre produsele folosite atat pe durata aparitiei crustelor de lapte, cat si inainte. Crustele de lapte pot sa reapara, asa ca, foloseste produsele recomandate de medic si consulta-te cu el despre cat de des ar trebui spalat scalpul.

Atunci cand scalpul devine tot mai sensibil si iritabil, s-ar putea sa nu fie dermatita seboreica infantila, ci dermatita atopica. De aceea, este important sa fii intr-o stransa legatura cu medicul specialist pentru orice fel de modificare

Nu exista tratamente exacte pentru crustele de lapte, de aceea nu trebuie sa te sperii de indata de apar. Cauta informatii din surse sigure, iar daca ti se pare ca situatia scapa de sub control, cere sfatul medicului specialist.

 


Dr. Alexandra Istrate Birzan -  medic specialist pediatru
“Dermatita seboreica infantila, cunoscuta adesea drept cruste de lapte, apare adesea la nou-nascuti. Nu este un motiv de ingrijorare pentru mamici, pentru ca nu se cunosc cauzele exacte. Le indemn pe toate sa continue ingrijirea adecvata si sa maseze scalpul usor, astfel incat sa nu riste sa deranjeze crustele formate, iar daca situatia se agraveaza, sa se prezinte la medic.“ 

Articolul este dedicat viitoarelor mamici, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.


 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

      • ● mayoclinic.org/diseases-conditions/cradle-cap/symptoms-causes/syc-20350396
      • nhs.uk/conditions/cradle-cap/
      • ● www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/scalp/treat-cradle-cap

 

 


Data ultimei actualizari: 28-06-2023

Produse indicate in Primul an cu bebe: crustele de lapte

Vezi Politica confidentialitate date personale