Primul an cu bebe: diversificarea (primul an cu bebe)

Diversificarea este una dintre etapele esentiale din primul an de viata al unui bebelus. Afla in continuare de ce este important sa asculti doar sfaturile specialistilor in ceea ce priveste diversificarea.  

 

 

 

 

Diversificarea bebelusilor: tot ce trebuie sa stii despre aceasta etapa importanta 

 

 

 

 

Diversificarea bebelusului este una dintre cele mai importante etape din viata acestuia si, probabil, ai multe emotii. In momentul in care cel mic are varsta necesara pentru a consuma si altceva in afara de lapte, e posibil sa fii „asaltata” de informatiile pe care le vei primi de la cei din jurul tau. Persoanele mai in varsta iti vor spune sa ii dai copilului ce mananci si tu, deoarece asa au crescut si ele, alte persoane te vor speria in legatura cu posibilele alergii, iar la finalul zilei, s-ar putea sa nu mai intelegi nimic.

Ce poti face? Sa ignori toate sfaturile primite de la cei din jur si sa ai incredere in medicul pediatru si in specialistul în nutritia copilului. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta cele mai importante informatii de care sa tii cont.
 



1. Varsta la care incepe diversificarea 


Atat Organizatia Mondiala a Sanatatii, cat si alte Asociatii de Pediatrie din intreaga lume recomanda ca, in primele 6 luni de viata ale bebelusului, sa se consume exclusiv lapte matern sau dacă acesta nu este disponibil din diverse motive, lapte formulă. Apoi, in functie de dezvoltarea fiecarui copil si de recomandarile personalizate ale pediatrului sau ale nutritionistului, poti incepe diversificarea. Conform și recomandărilor oficiale, diversificarea ar trebui inceputa în jurul vârstei de 6 luni, ținând cont de ritmul de creștere a fiecărui copil în parte.

Există totuși și foarte puține excepții când diversificarea poate începe mai devreme:
● cand bebelusul nu mai ia in greutate conform curbelor de creștere;
● cand bebelușul are anumite probleme medicale care impun o astfel de măsură.

Este strict interzisa diversificarea mai devreme de 4 luni, deoarece sistemul digestiv nu este dezvoltat pentru a procesa altceva in afara de lapte.
Astfel, bebelușul poate avea probleme digestive grave și de asemenea, pot aparea complicatii.

 



2. Semne ca bebelusul este pregatit de diversificare 

Desi fiecare bebelus se dezvolta in propriul sau ritm, el iti va arata anumite semne prin care sa iti arate ca este pregatit de diversificare:

● sta in sezut fara sprijin si are un control foarte bun asupra capului;
● prezinta un real interes fata de mancare (daca persoanele din jur mananca);
● deschide gura si se apleaca in fata, daca ii este oferit un aliment;
● poate sa inghita alimentele, nu le impinge afara din gura cu limba;
● poate lua un aliment sau lingurita cu mana si sa il bage in gura, fara ajutor;
● imită mișcarea de masticatie;
● poate sa saliveze când vede alte persoane mâncând.

 


 
3. Reguli ale diversificarii 

Indiferent de varsta la care incepi diversificarea si de metoda aleasa (diversificare clasica, autodiversificare sau combinata dintre cele doua), este recomandat sa tii cont de aceste reguli:

● alimentele se introduc pe rand, pentru a observa daca provoaca anumite reactii;
● dupa fiecare aliment nou introdus se asteapta 2-3 zile, pana se poate introduce un altul;
● se incepe cu o cantitate mica, aproximativ 2-3 lingurite, si apoi se creste treptat portia, pe masura ce bebelusul creste;
● in primele patru saptamani de diversificare, este indicat sa se ofere doar o masa de solide pe zi, adică masa de pranz;
● la inceputul diversificării, până când bebelușul se obișnuiește cu acest nou tip de hrană și până când cantitatea de mâncare solidă crește este necesar să îi oferi bebelușului tău și lapte;
● alimentul de bază în primele 12 luni de viață rămâne laptele primit, matern sau formulă;
● odata cu inceperea diversificarii, este absolut necesar sa ii oferi copilului apa, pentru a reuși să digere cu ușurință alimentele solide.
● rutina și programul meselor de solide sunt importante pentru bebelus, aceasta fiind etapa în care învață primele obiceiuri alimentare. De aceea, este important ca masa să fie luată împreună cu alti membrii ai familiei, în același loc în care toată familia mănâncă, păstrând o atmosferă caldă și plăcută, fără certuri sau tensiuni.

 



4. Diversificare clasica, autodiversificare sau combinația dintre cele două? 

Este bine de stiut ca poti alege modul în care introduci alimentele solide în viața bebelușului tău in functie de preferintele tale si particularitatile bebelusului tau: diversificarea clasica, bazata pe piureuri și control complet al procesului de către adult, autodiversificarea, în care copilul aparent are dreptul de a alege ce, cât și cum mănâncă sau de ce nu, o combinație dintre cele două.

● In cazul diversificarii clasice, bazate pe piureuri, mancarea oferita bebelusului este blenduita foarte fin la inceput, iar pe masura ce acesta creste, va fi pasata din ce in ce mai mare, pana cand va putea sa manance bucatele. Este metoda aleasa de majoritatea parintilor, in special din cauza fricilor personale  legate de inec. Insa, vestea buna este ca frica dispare atunci când părintele se informează despre ce are de făcut în caz de inec. 

● Autodiversificarea presupune oferirea de bucatele de diverse alimente, preparate termic foarte bine si taiate in bucati lunguiete, putin mai lungi decat pumnul copilului. Astfel, bebelusul le poate apuca si le poate manca cu usurinta. In cazul autodiversificarii, copilul va simti textura alimentelor, le va mirosi si le va analiza cu atentie.

Indiferent de metoda pe care o vei alege in diversificare, este extrem de important ca bebelusul sa fie lasat sa mănânce singur la fiecare masă atât piure, cât și bucăți pentru a avea o experienta senzoriala deosebita si a invata foarte multe lucruri noi.

 



5. Cu ce incepe diversificarea? 

Cel mai bine este sa asculti recomandarile medicului pediatru si ale specialistului in nutriție, care iti va spune ce alimente sunt potrivite bebelusului tau si cum le poti oferi. Recomandarile generale pentru inceperea diversificarii sunt urmatoarele:

● primele alimente soldie oferite copilului să fie legumele, preferabil rădăcinoase. Ele sunt la baza dietei românești, fiind ușor de găsit în orice anotimp.
● lasa cate 2-3 zile intre fiecare aliment nou introdus, iar dupa ce ai introdus mai multe, poti incepe sa i le oferi combinat, nu mai mult de 2-3 în aceeași combinație;
● după ce s-a stabilizat masa de prânz, poți trece la introducerea frcutelor, oferite de cele mai multe ori crude;
● incepand cu varsta de 7-8 luni, in functie de interesul copilului pentru mancare, dieta întregii familii si de recomandarile pediatrului sau nutriționistului, poti sa ii oferi alături de legume si proteine de origine animală (carne fiarta, ou, lactate fermentate);
● apoi, poti adauga diverse tipuri de cereale gătite împreună cu legume sau lactate sau fructe si, cu fiecare luna ce trece, meniul va deveni mai diversificat.


Foarte important:
nu adauga sare, zahar, miere, alte tipuri de indulcitori, in mancarea copilului pentru a-l face să mănânce. Sistemul digestiv al bebelusului nu este maturizat si, de asemenea, rinichii nu le pot procesa. În schimb, te poți folosi de plante aromatice, usturoi și ceapă (verzi de preferat), condimente pentru a diversifica și gusturile preparatelor. 
 


Eugenia Dobrescu, consultant în lactație certificat - IBCLC, consultant în nutriție certificat PBN (Plant Based Nutrition)
,,Ascultarea miturilor si a sfaturilor persoanelor neavizate poate pune in pericol sanatatea unui bebelus si poate avea consecinte pe termen foarte lung: obezitate, alergii, boli digestive etc.” 

Articolul este dedicat viitoarelor mamici, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.


 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

      • ● nhs.uk/start4life/weaning/what-to-feed-your-baby/around-6-months/ 
      • ● parents.com/baby/feeding/baby-feeding-chart-how-much-and-when-to-feed-infants-the-first-year/

 

 


Data ultimei actualizari: 05-09-2023

Produse indicate in Primul an cu bebe: diversificarea

Vezi Politica confidentialitate date personale