Primul an cu bebe: greutatea bebelusului (primul an cu bebe)

Greutatea bebelusului difera in functie de mai multi factori, insa exista unele valori generale pe care parintii trebuie sa le aiba in vedere pentru o evolutie normala. Descopera cum si cat creste bebelusul in primul an.

 

 

 

 

Greutatea bebelusului: cum si cat creste bebelusul in primul an de viata

 

 

 

 

La fel ca multi alti parinti, te intrebi daca kilogramele pe care le ia bebelusul in fiecare luna sunt cele normale. Dezvoltarea bebelusilor difera pentru fiecare in parte, iar kilogramele acumulate lunar sunt indicatorii starii generale de sanatate. De aceea, trebuie atent monitorizate atat de parinti, cat si de medicul pediatru. Prin urmare, pentru a evita ingrijorarile, descopera mai jos care este evolutia greutatii normale a bebelusului in primul an de viata

 



1. Greutatea bebelusilor la nastere

Greutatea bebelusilor la nastere este in stransa legatura cu varsta sarcinii. Pentru un bebelus nascut la termen, adica in saptamanile 37 - 42, greutatea va fi intre 3 kg si 3,5 kg. Cu toate acestea, greutatea poate varia, astfel incat un bebelus poate cantari si 2,6 kg sau 3,8.


Sunt mai multe cazuri pentru care greutatea bebelusului poate sa fie diferita:

● Femeile care fumeaza pe parcursul sarcinii tind sa aiba bebelusi mai mici;
● Diabetul gestational - mamele care au diabet, in general, dau nastere unor copii cu o greutate mai mare decat media normala;
● Alimentatia mamei in timpul sarcinii - in functie de cum se alimenteaza mama (dieta bazata pe alimente nutritive, evitarare alimentelor daunatoare), va fi si greutatea copilului;
● Istoricul familial - daca exista mai multe cazuri in familie cu bebelusi nascuti mai mici decat media normala sau mai mari, copilul tau poate avea aceeasi greutate;
● Sexul - fetitele au, in general, o greutate mai mica fata de baietei.

 



2. Greutatea bebelusilor in primul an de la nastere

Chiar daca ai citit totul despre greutatea bebelusului in primul an de la nastere, nu inseamna ca aceleasi valori le va avea si copilul tau. Dezvoltarea lor difera, insa sunt cateva cifre dupa care te poti orienta, astfel incat sa-ti dai seama daca totul se incadreaza in parametri normali.

Nu te speria daca in primele zile dupa nastere copilul va pierde putin din greutate. Este normal, chiar daca este alaptat sau nu. Dupa doua saptamani, bebelusul va reveni la greutatea de la nastere.

● In prima luna de viata, bebelusii pot lua in greutate aproximativ 30g pe zi; asta inseamna ca intr-o luna pot lua cu aproximativ 1kg mai mult;
● Dupa doua luni de la nastere, pot cantari in plus, de la doua pana la patru kilograme mai mult fata de greutatea initiala;
● Pana la sase luni, fetitele au in medie 7,3 kg, pe cand baieteii undeva la 8 kg;
● Dupa sase luni, cresterea nu va mai fi atat de accelerata, iar la varsta de un an, copilul ar trebui sa aiba o greutate cuprinsa intre 8 kg si 12 kg.
● Este extrem de important ca parintii sa inteleaga ca fiecare copil are propriul sau ritm de crestere si ca plaja normalului atunci cand vorbim despre crestere, este una foarte larga.
● Pentru a se putea raporta cat mai corect, medicii (neonatologi , pediatri si medicii de familie) trebuie sa incadreze si sa urmareasca un copil, prin intermediul unor grafice special dedicate numite percentile sau curbe de crestere. Atata timp cat un bebelus se afla pe o curba de crestere incadrata in normal, inseamna ca el se dezvolta intr-un mod sanatos.

 


Varsta

Greutate baieti

 Greutate fetite

1 luna 

4,5 kg

4,2 kg

2 luni

5,6 kg

5,1 kg

3 luni

6,4 kg

5,8 kg

4 luni

7,0 kg

6,4 kg

5 luni

7,5 kg

6,9 kg

6 luni

7,9 kg

7,3 kg

7 luni

8,3 kg

7,6 kg

8 luni

8,6 kg

7,9 kg

9 luni

8,9 kg

8,2 kg

10 luni

9,2 kg

8,5 kg

11 luni

9,4 kg

8,7 kg

12 luni

9,6 kg

8,7 kg


 
3. Cand ar trebui sa iti faci griji

Acum cand stii valoarea generala a greutatii copilului in primul an de viata, ar trebui sa fii putin mai linistita si sa iti hranesti copilul asa cum ti-a recomandat medicul pediatru. Cu toate acestea, scenariile pot sa fie putin diferite pe parcurs in ceea ce priveste alimentatia, dar si greutatea.

Cum am mai spus si mai sus, este normal ca bebelusul sa piarda putin din greutate in primele zile dupa nastere. Daca greutatea lui nu revine la normal dupa doua saptamani, atunci trebuie sa discuti cu medicul pediatru pentru a monitoriza dezvoltarea si cresterea. De asemenea, si pentru urmatoarele simptome este bine sa ceri sfatul specialistului:

Nu poate sa se ataseze la san sau sa prinda biberonul;
● Observi o scadere drastica in greutate in doar cateva zile;
● Este apatic, nu isi doreste sa manance.
● Urineaza din ce in ce mai putin.

Pe langa cele prezentate, mai sunt unele cauze care pot impiedica luarea in greutate:

Prematuritatea - copiii nascuti prematur vor lua in greutate mai lent;
● Semnele refluxului gastroesofagian sau a defectelor congenitale;
● Probleme care afecteaza absorbtia alimentelor.



Dr. Alexandra Istrate Birzan - 
medic specialist pediatru
“Greutatea fiecarui bebelus este diferita, in functie de mama, evolutia sarcinii, dar si de factorii genetici. Pentru o crestere fara griji, mama trebuie sa fie in permanenta legatura cu medicul pediatru, in special in primul an al celui mic“ 

Articolul este dedicat viitoarelor mamici, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.


 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

      • ● verywellfamily.com/first-year-infant-growth-431721
      • ● healthline.com/health/baby/baby-weight-gain#insufficient-weight-gain
      • ● www.medicalnewstoday.com/articles/325630#what-affects-baby-weight

 

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2024

Produse utile in Primul an cu bebe: greutatea bebelusului

Iconic Sales Adauga in lista de produse favorite
- 30%
Cantar pentru bebelusi, PS3001, Laica

Cantar pentru bebelusi, PS3001, Laica

LAICA
188,00 LEI 131,60 LEI

Vezi Politica confidentialitate date personale