Primul an cu bebe: somnul bebelusului (primul an cu bebe)

Somnul bebelusului este extrem de important pentru sanatatea generala. Descopera cum ii asiguri odihna necesara celui mic. 

 

 

 

 

Somnul bebelusului: cum ii asiguri odihna necesara copilului

 

 

 

 

Calitatea somnului bebelusului este o grija constanta pe care fiecare parinte o are de indata ce ajunge acasa. Inca din primele zile poti sa ii asiguri un somn odihnitor, care sa il ajute sa se dezvolte puternic si sanatos. Daca si tu te intrebi cum si ce trebuie sa faci pentru a-i asigura celui mic odihna necesara, in acest articol vei descoperi raspunsurile

 



1. Ce inseamna un somn bun la bebelusi 

Inainte de toate, trebuie sa intelegi ca la fel cum fiecare bebelus este diferit, la fel va fi si somnul. Nu exista o regula general valabila despre orele fixe pe care trebuie sa le doarma si la ce interval. Unii dorm mai bine noaptea, in schimb, altii se odihnesc mai bine pe timpul zilei. Isi creeaza, astfel, propriul lor ritm care poate sa fie diferit fata de ce ai auzit de la alte mamici. 

Creierul bebelusului nu este suficient de matur incat sa faca distinctia dintre zi si noapte, iar pentru ca ritmul biologic de somn nu s-a reglat inca, trebuie sa faci, frecvent, treziri nocturne. Pentru tine, ca adult, este coplesitor sa te trezesti din trei in trei ore. Insa, pentru bebelusi, este ceva firesc. 

Daca alaptezi, s-ar putea ca bebelusul sa adoarma chiar in acel moment, fara sa fie planificat. Continua sa il alaptezi pana adoarme complet, iar mai apoi asigura-te ca ori il tii in aceeasi pozitie in care a adormit, ori il asezi in patut cu grija. 

Este important sa iti inveti copilul din primele luni sa faca diferenta dintre zi si noapte, prin cateva metode la indemana:

●    ziua incearca sa te joci cu el, sa tii draperiile trase pentru a intra lumina, dar si sa il obisnuiesti cu zgomotul;
●    seara lumineaza slab incaperile, vorbeste incet cu cei din jur si nu il schimba pana cand intr-adevar are nevoie. 



2. Greutatea bebelusilor in primul an de la nastere

Chiar daca ai citit totul despre greutatea bebelusului in primul an de la nastere, nu inseamna ca aceleasi valori le va avea si copilul tau. Dezvoltarea lor difera, insa sunt cateva cifre dupa care te poti orienta, astfel incat sa-ti dai seama daca totul se incadreaza in parametri normali.

Nu te speria daca in primele zile dupa nastere copilul va pierde putin din greutate. Este normal, chiar daca este alaptat sau nu. Dupa doua saptamani, bebelusul va reveni la greutatea de la nastere.

● In prima luna de viata, bebelusii pot lua in greutate aproximativ 30g pe zi; asta inseamna ca intr-o luna pot lua cu aproximativ 1kg mai mult;
● Dupa doua luni de la nastere, pot cantari in plus, de la doua pana la patru kilograme mai mult fata de greutatea initiala;
● Pana la sase luni, fetitele au in medie 7,3 kg, pe cand baieteii undeva la 8 kg;
● Dupa sase luni, cresterea nu va mai fi atat de accelerata, iar la varsta de un an, copilul ar trebui sa aiba o greutate cuprinsa intre 8 kg si 12 kg.
● Este extrem de important ca parintii sa inteleaga ca fiecare copil are propriul sau ritm de crestere si ca plaja normalului atunci cand vorbim despre crestere, este una foarte larga.
● Pentru a se putea raporta cat mai corect, medicii (neonatologi , pediatri si medicii de familie) trebuie sa incadreze si sa urmareasca un copil, prin intermediul unor grafice special dedicate numite percentile sau curbe de crestere. Atata timp cat un bebelus se afla pe o curba de crestere incadrata in normal, inseamna ca el se dezvolta intr-un mod sanatos.


 
3. Cat trebuie sa doarma bebelusul

Somnul bebelusilor este la fel de diferit ca cel al adultilor. Inca de la nastere, unii au nevoie de mai multe ore de somn fata de altii. Exista un interval pe care trebuie sa il urmeze, totusi, in functie de varsta. 
Nou-nascutii
Somnul nou-nascutilor variaza, dar, in general, bebelusul trebuie sa doarma de la 16 pana la 18 ore: 8 sau 9 ore ziua si tot atatea seara. In aceasta perioada odihna este realizata in reprize, din cauza trezirilor frecvente pentru hranire si schimbat. Episoadele de somn nocturne se incadreaza intre 30 de minute si patru ore. Somnul de zi se poate incadra in trei reprize, pe durata celor 16-18 ore. Daca bebelusul reuseste sa doarma cel Putin 30 de minute per repriza de somn, atunci se considera un obicei normal si santos. Nou-nascutii nu trebuiesc lasati sa doarma mai mult de 3 ore legate fara a li se oferii o masa de lapte.
Intre trei si sase luni
Pe masura ce bebelusul creste, va avea nevoie de mai putine hraniri pe noapte. Prin urmare, trezirile nocturne vor fi mai putine si somnul mai lung. Somnul de noapte poate ajunge pana la zece ore, in timp ce somnul de zi, pana la cinci ore. In aceasta perioada numarul total al orelor dormite este in jur de 15. 
Intre sase si douaprezece luni 
De la sase luni si pana intr-un an, hrana din timpul noptii nu mai este necesara pentru unii dintre ei. Somnul este impartit intre zece ore noaptea, pana la noua luni, si patru ore ziua, iar somnul de zi se imparte in doua reprize. Dupa noua luni, se scurteaza somnul de zi, iar copiii pot dormi 14 ore, dintre care 11 noaptea si trei ziua. 

Majoritatea bebelusilor isi formeaza o oarecare rutina de somn dupa primele sase luni, de aceea unii bebelusi pot dormi si sase ore legate. 



4. Unde trebuie sa doarma copilul

Probabil te intrebi unde ar trebui sa doarma cel mic, daca in aceeasi camera cu tine sau direct in camera lui. In primele luni de viata este de dorit ca cel mic sa doarma cat mai aproape de parinti, ca masura de precautie si  pentru a putea invata un model de atasament securizant . 

In primele saptamani, s-ar putea sa doarma doar in bratele tale sau ale partenerului, fara a fi nevoie sa ii gasesti un loc anume



5. Cum ii asiguri un somn bun bebelusului

Pentru ca somnul bebelusului sa fie odihnitor si benefic pentru el, este important sa stabilesti o rutina de seara inainte de somn, cat mai timpuriu. Este si o oportunitate de conexiune intre parinti si bebelusul lor, dar si o solutie pentru a-l ajuta sa doarma mai bine.

  • schimba-i hainele inainte de somnul de noapte;
  • stabileste o ora de baita;
  • chiar daca nu intelege, citeste-i inainte de culcare;
  • asigura-te ca lumina si temperatura din camera sunt benefice pentru el;
  • joaca-te cu el si imbratiseaza-l.

Somnul calitativ este foarte important pentru sanatatea generala a copilului, inca din primele zile. Asigura-te ca faci tot ce este necesar pentru a-i oferi o odihna de calitate si nu uita sa te odihnesti si tu, pentru a fi puternica in perioada lui de crestere.

 


Dr. Alexandra Istrate Birzan -  medic specialist pediatru
“Fiecare copil este diferit, asa cum si orele de somn sunt diferite. Nu exista un interval fix sau ore exacte care ii vor asigura copilului somnul benefic pentru dezvoltare. Ce trebuie sa stie mamicile este ca bebelusul va dormi in reprize, dar, cu timpul, cel mic va dezvolta o rutina de somn. Obiceiurile sanatoase se nasc si se cultiva in familie.”“ 

Articolul este dedicat viitoarelor mamici, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.


 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

      • ● www.nhs.uk/conditions/baby/caring-for-a-newborn/helping-your-baby-to-sleep
      • ● kidshealth.org/en/parents/sleepnewborn.html
      • www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/baby-sleep/art-20045014

 

 


Data ultimei actualizari: 28-06-2023

Produse utile in Primul an cu bebe: somnul bebelusului

Vezi Politica confidentialitate date personale