Primul trimestru de sarcina: primul control prenatal (totul despre sarcina)

Primul control prenatal poate veni cu frici si emotii. Descopera, mai jos, zece subiecte care trebuie discutate cu medicul ginecolog pentru o evolutie fara griji.

 

 

 

 

Primul control prenatal:
10 subiecte de discutat cu medicul ginecolog pentru o sarcina lipsita de griji

 

 

 


Sarcina este o etapa emotionanta si, in acelasi timp, coplesitoare pentru fiecare mamica, indiferent daca este prima sau a doua experienta. Prima etapa, imediat dupa aflarea vestii, o reprezinta controlul prenatal, primul dintre cele pe care urmeaza sa le faci. 
Acesta vine cu o multime de intrebari si, poate, frici despre cum va fi, ce se va intampla, dar si cum sa te pregatesti inainte. In continuare, vom vorbi despre zece subiecte pe care sa le iei in considerare pentru primul control prenatal si ce presupune acesta mai exact. 

 

 



Cand trebuie programat primul control prenatal


Primul control prenatal se efectueaza de la primele semne evidente care atesta ca esti insarcinata. Unul dintre acestea este intarzierea menstruatiei. Daca ai facut deja un test de sarcina si a iesit pozitiv, iti recomandam ca in urmatoarele zile sa te programezi la primul control prenatal. 

Prima consultatie prenatala este esentiala pentru identificarea factorilor de risc (in cazul in care exista) pentru a te lipsi de griji pe toata durata sarcinii. Nu trebuie sa te sperie, deoarece nu vei fi supusa la prea multe eforturi, insa vei primi confirmarea cu exactitate a faptului ca esti insarcinata. 

Controlul va fi cu un disconfort redus si va fi o ecografie de confirmare a sarcinii transvaginala. Medicul ginecolog va analiza imagistic uterul, ovarele si trompele uterine. La toate acestea, se adauga masurarea inaltimii, greutatii si tensiunea arteriala. 

 



Subiecte de discutat la primul consult prenatal cu medicul ginecolog

Cel mai probabil, banuiala ca e posibil sa fii insarcinata va veni cu foarte multe griji. „Oare cum va fi sarcina?” „Ce trebuie sa fac in continuare?”
Stai linistita, astfel de intrebari si preocupari sunt normale. Tocmai de aceea indicat este sa te programezi la medicul ginecolog cat mai curand. Un consult amanuntit iti va mai linisti din micile griji. Inainte de asta, insa, e bine sa ai lectiile invatate, adica sa iti pregatesti o lista cu subiectele care trebuie discutate inca de la primul consult. Din cauza emotiilor, s-ar putea sa nu iti amintesti toate intrebarile pe care le ai, asa ca o solutie buna pentru tine, ca viitoare mamica, este sa te gandesti inainte la ce vrei sa discuti exact cu medicul tau. Zece dintre cele mai importante subiecte le gasesti in randurile urmatoare si te poti inspira din ele.

1.    Istoricul medical personal.
Sintagma „ai grija de doua suflete” nu este deloc cliseica, pentru ca asta faci la propriu. Daca inainte te stiai cu anumite afectiuni, acum este timpul sa le discutii in detaliu, chiar daca pe unele le lasai trecute cu vederea. Este nevoie sa mentionezi si daca ai fost operata in trecut. Toate au un rol esential pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului tau.

2.
   Istoricul medical familial si al partenerului.
Acum ca istoricul tau medical a fost clarificat, este timpul pentru o interogare a tatalui copilului, dar si pentru o observare a  istoricului sau familial. Daca parintii (din ambele parti) sufera sau au suferit de vreo boala, la fel, este bine sa fii constienta de ele si sa le mentionezi medicului ginecolog. 

3.
   Detalii despre ciclul menstrual.
Inainte de a te programa, ai nevoie sa stii cand ai avut ultima menstruatie, dar si istoricul tau obstetrical (adica ultimele teste si analize de specialitate).

4.
   Ai o viata activa?
Daca esti o persoana care alearga la maratoane, face sala de cateva ori pe saptamana si, in general, are un stil de viata activ, atunci trebuie sa discuti toate acestea. Poate la inceput nu va fi o schimbare drastica a stilului de viata, insa, odata ce sarcina avanseaza, s-ar putea sa nu mai faci aceleasi exercitii fizice intense. Sportul este recomandat in sarcina, dar in anumite contexte poate fi si interzis. 

5.
   Unde si cat lucrezi.
O sarcina vine cu multe schimbari, nu doar cele fizice. Daca ai un loc de munca care te solicita sau daca stai in picioare foarte mult, este nevoie sa discuti toate acestea cu medicul tau.  

6.
   Folosirea metodelor contraceptive.
Spune-i medicului ce contraceptive luai, cand si in ce perioade. 

7.
   Administrarea medicamentelor.
Chiar si simplele suplimente alimentare pot dauna in anumite cauze. Asa ca vorbeste deschis cu medicul ginecolog si despre vitaminele zilnice. 

8.
   Produsele cosmetice si de igiena.
Nici de acestea nu scapi. S-ar putea sa nu mai poti folosi toate produsele cu care esti obisnuita. Vezi ce ai folosit, discuta cu medicul si stabileste ce va ramane in continuare in rutina ta. 

9.
   Mediul in care locuiesti.
Locul si mediul in care locuiesti sunt foarte importante pentru dezvoltarea armonioasa pe timpul sarcinii.

10.
  Sarcinile trecute (daca este cazul).
In cazul in care ai mai fost insarcinata, discuta cu medicul tau cum a decurs toata perioada si cat de diferita poate fi sarcina actuala. 

 


 
Dr. Nicoleta Ganamedic specialist obstetrica-ginecologie
,,Primul consult prenatal este esential pentru identificarea factorilor de risc, dar si pentru o siguranta crescuta pentru mama si copil. Daca la inceput totul este in regula, mama va fi relaxata, iar sarcina va evolua firesc.”

Articolul este dedicat viitoarelor mamici, dezvoltat in colaborare cu echipa Clinicii Nativia, experti in obstetrica si ginecologie.


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

      • ● www.mayoclinic.org
      • ● www.nhs.com

 

 


Data ultimei actualizari: 20-12-2022

Articol util pentru viitoarele mamici! Primul trimestru de sarcina: primul control prenatal

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica confidentialitate date personale