Protectie solara - filtru chimic (informatii utile)

In ultimii ani, pe masura ce oamenii de stiinta au aflat mai multe informatii despre legatura dintre expunerea la radiatiile UV si cancerul de piele, oamenii au inceput sa foloseasca protectie solara cu filtru chimic mai des si in cantitati mai mari. Aceasta situatie a ridicat cateva intrebari cu privire la siguranta ingredientelor chimice existente in produsele de protectie solara care sunt absorbite de organismul uman. Oare sunt sigure aceste produse de protectie solara pentru om?

 

 

 

 

Protectia solara cu filtru chimic - siguranta, beneficii si dezavantaje

 

 

 

 

Majoritatea ingredientelor chimice de protectie solara au fost utilizate pe scara larga de mai bine de 20 de ani si nu au existat dovezi care sa demonstreze ca oricare dintre ingredientele aprobate de FDA sunt daunatoare sau nesigure.



Ce este important de stiut

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), Academia Americana de Dermatologie (AAD) si Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente (FDA) au declarat ca toate cremele pentru protectie solara cu filtru chimic sunt sigure pentru organismul uman. Si se considera ca utilizarea protectiei solare pentru a preveni cancerul de piele, depaseste efectele nedovedite ale toxicitatii sau pericolele la care este expusa sanatatea omului prin folosirea acestor ingrediente chimice.

 



Cum functioneaza protectia solara cu filtru chimic

Protectia solara cu acest tip de filtru se absoarbe in piele pentru a crea o reactie chimica atunci cand este expusa la lumina UV.

Cremele de protectie solara chimice nu stau pe piele si nu blocheaza razele. In schimb, contin ingrediente active care absorb razele UV inainte ca pielea sa le poata absorbi. Aceste filtre chimice UV includ: oxibenzona  avobenzona, octisalate,  octocrilena, homosalat, octinoxat si au rolul de a transforma razele UV in caldura, urmand ca aceasta sa fie eliberata de organism.

In majoritatea cazurilor, cremele chimice de protectie solara nu lasa un strat de pelicula vizibil pe piele, ceea ce le face mai usor de purtat pe diferitele tonuri de culoare ale pielii.

Deoarece sunt concepute pentru absorbtie, cremele chimice de protectie solara tind sa functioneze fara probleme, fara a se simti lipicioase sau grase si nu lasa o culoare alba revelatoare.

 



Beneficii

     O formulare mai fluida ce permite o aplicare mai usoara;

     Nu lasa urme revelatoare pe piele;

     Sunt necesare cantitati mai mici de produs pentru acoperirea unor zone mai mari de piele;

     Deseori contin si alte ingrediente de ingrijire a pielii, cum ar fi peptide de colagen care pot oferi beneficii suplimentare;

     Este mai rezistent la transpiratie sau apa, comparativ cu produsele pentru protectie solara cu filtru mineral.

 

 



Dezavantaje


Incep sa fie eficiente abia dupa 20-30 de minute de la aplicarea pe piele;

Exista probabilitatea sa irite pielea (formulele cu SPF mai ridicate fiind adesea mai iritante).

Sensibilizeaza tipurile de piele predispuse la rozacee;

Poate infunda porii si astfel sa agraveze acneea;

Unele state, inclusiv Hawaii, incep sa interzica utilizarea de produse pentru protectia solara cu filtru chimic, deoarece acestea nu sunt „sigure pentru recif” si pot deteriora ecosistemul oceanic.

SPF-urile mai mari pot irita mult mai usor pielea;

Sub actiunea directa a soarelui, protectia se „epuizeaza”, si sunt necesare reaplicari frecvente.




Concluzie

Cremele pentru protectia solara cu filtru chimic sunt o alegere excelenta pentru persoanele mai active, deoarece tind sa persiste mai mult timp in apa si la transpiratie. Spre deosebire de protectie solara cu filtru fizic care functioneaza instantaneu, cremele cu filtru chimic trebuie aplicate cu 30 de minute inainte de expunerea la soare pentru a patrunde in piele si pentru a oferi protectie deplina. In ultimul timp majoritatea produselor destinate pentru protectia solara a adultilor si nu numai, includ atat filtrul chimic cat si cel mineral.

Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse destinate protectiei solare care includ si filtrul chimic. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

      • ● www.westlakedermatology.com
      • ● www.healthline.com
      • ● www.everydayhealth.com

 

 


Data ultimei actualizari: 20-01-2023

Gama de produse pentru Protectie solara - filtru chimic

Vezi Politica confidentialitate date personale