Protectia solara in sarcina (informatii utile)

Sarcina vine cu multe schimbari, atat la nivel hormonal, cat si in ceea ce priveste activitatile zilnice si produsele folosite. Printre ele se numara si expunerea la soare. Daca pana acum razele soarelui te bucurau nespus, odata cu sarcina trebuie sa ai mai multa grija la felul in care te expui la ele.

 

 

 

Protectia solara in sarcina: sfaturi si recomandari 

 



Pentru a fi pregatita de acest nou episod din viata ta, ti-am pregatit cateva sfaturi si recomandari in ceea ce priveste protectia solara in timpul sarcinii.


Sfaturi pentru a te proteja de soare in timpul sarcinii

Expunerea la soare trebuie facuta constient, nu doar in timpul sarcinii. Insa, cat timp esti insarcinata, e nevoie sa fii mult mai atenta la razele UV si impactul pe care il produc asupra pielii tale.
Iata cateva sfaturi pe care sa le iei in considerare, atat pentru pielea ta, cat si pentru dezvoltarea copilului:


● Evita sa parasesti locuinta in intervalul 11:00 - 16:00, atunci cand razele sunt cele mai puternice;

● Foloseste intotdeauna o palarie mare care sa acopere fata si urechile si ochelari de soare pentru protectia ochilor;

● Foloseste creme de protectie solara adecvate si recomandate pentru utilizarea in timpul sarcinii si reaplica la fiecare doua ore o cantitate suficienta;

● Vorbeste cu medicul care iti monitorizeaza sarcina despre suplimentarea vitaminei D, daca este necesar;

● Poarta haine largi, din materiale naturale si usoare, care sa acopere pielea si burta. 


Cum alegi crema de protectie solara in timpul sarcinii

Crema de protectie solara este esentiala atunci cand te expui la soare si necesara in sarcina. Pielea devine mai sensibila, asa ca protectia solara te ajuta sa elimini riscurile asociate razelor UV. Daca inainte o alegeai in functie de brand si textura, acum trebuie sa fii mai atenta la ingredientele folosite. Alege o crema de protectie solara SPF 30 sau 50, potrivita pentru razele UVA si UVB.
Exista doua tipuri de clasificare a cremelor:
●   creme cu filtru fizic;
●   creme cu filtru chimic.

Cele din prima categorie au ingredientul activ oxidul de zinc si/sau dioxid de titan. Ele sunt alegerea potrivita pentru femeile insarcinate, pentru ca sunt hipoalergenice si raman pe piele, nu se absorb. 

Cele cu filtru chimic nu sunt recomandate femeilor insarcinate pentru ca in compozitia lor se gasesc ingrediente care absorb radiatiile, fata de a le respinge. Unul dintre ele este oxibenzona, care poate provoca alergii fatului.


Este recomandat solarul in sarcina

Solarul este un inamic ascuns al pielii, iar studiile arata ca poate creste riscul de cancer de piele, mai ales daca mergi de mai multe ori intr-un an. Imagineaza-ti ce efecte ar putea avea asupra pielii si a copilului in sarcina. 

Pe durata sarcinii, bronzarea la solar poate creste temperatura corpului, mai ales in primul trimestru. Daca temperatura corpului ajunge la 39 de grade celsius sau chiar peste, apare hipertermia, cu risc de malformatii pentru fat, atat la creier, cat si la maduva spinarii. 

Un efect si mai grav pe care il pot aduce vizitele la salon ar fi riscul de a face melanom, adica cel mai agresiv tip de cancer de piele, care se poate raspandi la nivelul placentei. 

 

Cat timp este recomandat sa stai la soare in timpul sarcinii

Bineinteles ca solarul nu este o optiune pentru tine, femeie insarcinata, pentru ca pui siguranta copilului pe primul loc si eviti variantele daunatoare. Totusi, ti-ai dori o piele bronzata, care sa arate bine, incat sa nu pierzi increderea in tine pe durata sarcinii. 

Astfel, iti ramane sa te bucuri de bronzul natural, insa cu limitari destul de mari. Deoarece pielea unei femei insarcinate este mai sensibila, arsurile solare pot aparea repede. In primele trei luni fatul se dezvolta cel mai mult, iar atunci este indicat sa eviti razele soarelui pe cat posibil. 

Temperaturile de peste 30 de grade celsius pot duce la deshidratare, chiar si pentru 10 minute petrecute la soare. 


Nu exista un timp exact pe care poti sa il petreci la soare. Tot ce trebuie sa faci este sa eviti sa te expui in intervalul 11:00 - 16:00, iar atunci cand vrei sa iesi, sa folosesti crema de protectie solara, imbracamintea adecvata, palarie si ochelari de soare. 


Riscurile asociate expunerii la soare in timpul sarcinii

Probabil pana acum ti-ai dat seama ca soarele nu este tocmai benefic pentru femeile insarcinate. Astfel, in cele noua luni nu vei putea obtine bronzul pe care il obisnuiai, pentru ca expunerea la soare vine cu urmatoarele riscuri:

●    piele si mai sensibila si pete pigmentate;
●    deshidratare;
●    pierderea acidului folic;
●    creșterea temperaturii corporale.

Asa cum ai vazut, soarele si celelalte metode de bronzare artificiale nu sunt cei mai buni prieteni ai unei femei insarcinate. Fiindca siguranta copilului este pe primul loc, urmeaza sfaturile si recomandarile de mai sus, pentru o protectie solara fara riscuri ulterioare. 

Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu Protectie solara utile in sarcina. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● healthline.com/health/pregnancy/sunscreen-pregnancy#A-quick-look-at-the-best-pregnancy-safe-sunscreens
  • ● verywellfamily.com/sunbathing-in-pregnancy-2753106
  • ● nhs.uk/common-health-questions/lifestyle/are-sunbeds-safe/
  • ● nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/are-sunbeds-safe-to-use-during-pregnancy/
  • ● whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/pregnancy-summer-safety-sunscreen-protection/
  •  

 


Data ultimei actualizari: 05-05-2023

Gama noastra de produse utile pentru Protectia solara in sarcina

Vezi Politica confidentialitate date personale