Rolul nutritiei in sanatatea pielii (informatii utile)

ce este apa de mare


 

 

 

Rolul nutritiei in sanatatea pielii

 

 

 


Preocuparea pentru ingrijirea si aspectul pielii nu este tocmai o practica moderna, ea datand din timpurile stravechi cand oamenii foloseau tot felul de uleiuri si creme, mirodenii si plante pentru a avea o piele fina si frumos mirositoare.
In ziua de astazi, pielea continua sa fie in atentie noastra, mai ales a femeilor, fiind unul dintre aspectele fizice care ne preocupa cel mai mult.
Cautam constant cea mai buna rutina de ingrijire, ultimele sfaturi in materie de intinerire a pielii, ce seruri, creme si tratamente au mai aparut si aceste lucruri sunt cu adevarat importante si esentiale pentru a ne mentine tenul sanatos, tanar si luminos.
Uneori, poate ajungem sa neglijam usor cateva aspecte ce se afla in stransa legatura cu un ten curat si frumos si anume alimentatia si stilul de viata.



1. Nutritia si imbatranirea pielii

Imbatranirea pielii este un proces natural ce are loc o data cu inaintarea in varsta si imbatranirea intregului organism, insa exista numerosi factori externi care pot accelera acest proces sau il pot incetini. Printre cei care accelereaza procesul de imbatranire al pielii se numara: fumatul, alimentatia nesanatoasa, poluarea si poate cel mai important, expunerea la raze UV. Din punct de vedere fiziopatologic aceste procese duc la cresterea inflamatiei la nivel tegumentar si la cresterea producerii de radicali liberi de oxigen. Actiunea in exces a razelor UV duce la cresterea unor enzime responsabile de degradarea colagenului si elastinei acest lucru avand ca si consecinta modificarea structurii pielii si cresterea rigiditatii. Alimentatia nesanatoasa, in special cea care duce la hiperglicemie, determina accelerarea procesului de glicare (atasarea glucozei de structuri proteice si nu numai). Este un proces ce face parte dintre cele responsabile de imbatranirea corpului, si este intradevar exprimat in exces la persoanele cu diabet. El este prezent insa si in cazul non-diabeticilor si duce la modificari structurale ale colagenului ce presupun cresterea rigiditatii acestuia si repararea mai dificila.

 



2. Sustinerea vitalitatii pielii printr-o alimentatie echilibrata

Imbatranirea pieli presupune afectarea atat e epidermei (stratului extern) cat si a stratului dermic (cel de mijloc). Odata cu inaintarea in varsta la nivelul epidermei se pastreaza mai putina apa, fapt ce duce la uscarea pielii. De asemenea, cu timpul acest strat devine mai subtire. La nivelul dermului scade producerea atat de colagen cat si de elastina si in acelasi timp are loc si o crestere a degradarii colagenului, astfel incat apar ridurile si scad elasticitatea si fermitatea pielii.
Ceea ce noi trebuie sa facem pentru a combate aceste procese mentionate mai sus este sa limitam pierderea de apa prin hidratare optima, sa incetam fumatul, daca acesta este un obicei pe care il avem, si mai departe sa actionam impotriva inflamatiei, proceselor oxidative si de glicare.

 ● Apa
Este necesar sa consumam minim 2 litri de apa pe zi pentru mentinerea unei hirdatari optime a corpului si a pielii. Atunci cand realizam activitate fizica trebuie sa suplimentam apa pierduta cu aproximativ inca 100 ml pentru fiecare 30 min de activitate fizica. De asemenea, bauturile carbogazoase, cafeaua si alcoolul, deshidrateaza, astfel incat din nou ar trebui sa avem in vedere suplimentarea cantitatii de apa mai ales daca aceste bauturi sunt consumate in exces.

Alimentatie antioxidanta si antiinflamatorie
Cea mai antiinflamatorie dieta este cea bazata pe plante. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fim vegani, insa inseamna ca ar fi bine ca mult din aportul de alimente sa fie de origine vegetala, intrucat acestea sunt bogate in substante antioxidante de diverse tipuri (polifenoli, antocianine, carotene, vitamine, etc). Multiple studii au aratat ca o dieta bogata in compusi antioxidanti are efect protector impotriva actiunii razelor UV, efect de reparare a leziunilor ADN si ale matrixului extracelular. Turmericul si ghimbirul sunt bogate in substante antioxidante si antiinflamatorii la fel ca si usturoiul si ceapa. Tot turmericul si ghimbirul dar si nucsoara si scortisoara sunt inhibitoare ale enzimei elastaza (responsabila de degradarea elastinei din derm), contribuind astfel la pastrarea intacta a fibrelor de elastina si impiedicand procesul de remodelare cutanata. In mod similar actioneaza substantele benefice din ceaiul verde si din rodii, cu efect antioxidant, antiiflamator si inhibitor al enzimei colagenaza (responsabila de degradarea colagenului).
Culorile diferite ale alimentelor arata diferitele substante antioxidante si fitocompusii variati din compozitia acestora astfel ca este bine sa avem intotdeauna mese cat mai colorate

Limitarea produsilor de glicare avansata 
Acesti produsi apar in mod normal in timpul reactiilor chimice din organism. Glicemiile crescute, fie ca sunt in limitele normale, fie ca sunt in categoria valorilor de diabet, reprezinta unul dintre factorii care contribuie la imbatranirea organismului. Glicemiile crescute, situate in intervalul normal, apar atunci cand consumam alimente bogate in zaharuri, pe care le consumam independent de alti macronutrienti si atunci cand avem mese foarte bogate in glucide si grasimi, grasimile determinand absorbtia mai greoaie a glucozei ducand astfel la glicemii crescute pe o perioada de mai multe ore dupa masa. In ambele situatii pancreasul sanatos este capabil sa reactioneze prin producerea corespunzatoare de insulina, insa acest tip de ‘’mese’’ pune presiune asupra pancreasului. Mai mult decat atat aceste varfuri glicemice si cresteri mai indelungate ale glicemiei fac ca stresul oxidativ asupra organismului sa creasca si duc la formarea in exces a produsilor finali de glicare avansata care afecteaza multiple structure celulare si imbatranesc organismul. Pentru a limita aceste procese trebuie sa evitam sa mancam cantitati mari de zaharuri si mai degraba sa alegem alimentele cu incarcatura glicemica mai redusa, sa le combinam cu fibre si/sau grasimi sanatoase pe cele cu indice glicemic mai mare si sa fim atenti la portii intrucat chiar si un aliment sanatos atunci cand este consumat in exces devine intr-o oarecare masura nesanatos. 
Acesti produsi finali de glicare avansata se gasesc de asemenea gata formati in alimente precum carnea si branzeturile grase. Un alt aspect important este felul in care gatim alimentele, procesul de prajire fiind unul dintre cele care creste de aproape 100 ori nivelul de astfel de compusi din carne. Evitand consumul in exces de carne si de branzeturi cu un continut ridicat de grasime si metodele de gatit precum prajirea, reducem suplimentar aportul de produsi finali de glicare.

 


ce este nisip kinetic

 

Mentinerea unui intestin sanatos pentru o piele sanatoasa
Sanatatea intestinului se afla in stransa legatura cu cea a pielii prin legatura numita axa intestin-piele. Cele doua au in comun faptul ca reprezinta contactul nostru cu mediul extern si este vorba despre un contact extrem de intins. Atunci cand bacteriile din intestin se afla in imbalanta si are loc o scadere a numarului de bacterii benefice sau atunci cand au loc modificari inflamatorii la nivel intestinal cu alterarea barierei celulare intestinale si patrunderea diverselor toxine in circulatie, pielea este afectata in mod negativ, fiind stimulate procesele inflamatorii la acest nivel. In acelasi timp, diverse boli de piele sunt in legatura cu afectiuni inflamatorii intestinale pe care le agravaza. Dieta protectiva intestinala este in esenta cea sanatoasa, alcatuita din alimente naturale si cat mai putin procesate. Pentru sustinere microbiomului intestinal ar trebui sa consumam cat mai des alimente fermentate si zilnic sa aducem aport suficient de fibre. Prebioticele si probioticele sustin sanatatea intestinului si par sa amelioreze conditii ale pielii precum eczemele si acneea. 

 



3. Elexir pentru o piele sanatoasa

● Microelemente esentiale 
Cuprul, seleniul, zincul sunt cateva dintre microelementele care participa la procese locale la nivelul pielii, avand rolul de a-i mentine integritatea si bunastarea. 
Zincul este implicat in reactiile antiinflamatorii, seleniul pare sa ajute la protejarea pielii impotriva razelor UVB, iar rolul cuprului este legat de mentinerea elasticitatii pielii, sinteza proteinelor si a vaselor de sange de la acest nivel.
Curpul se gaseste in alimente precum: ficat de vita, Migdale, seminte de floarea soarelui, mazare, fasole, spanac, banana, seleniul in nucile de brazilia, ton, ciuperci, sardine, ficat de vita si zincul in carne, fructi de mare, leguminoase, nuci, seminte, oua si lactate.

● Grasimile

Fac parte din alcatuirea pielii fiind o componenta extrem de importanta. Ca parte a procesului de imbatranire cantitatea de grasimi din piele scade o data cu inaintarea in varsta, contribuind la modificarile de structura caracteristice imbatranirii. pielii In ceea ce priveste alimentatia, exista o asociere intre continutul de grasimi nesaturate din dieta si pastrarea fermitatii si aspectului tanar al pielii. Prin continutul lor in astfel de grasimi dar si vitamine si minerale alimentele de tipul avocado, peste, nuci, seminte, uleiuri vegetale cat mai naturale contribuie la mentinerea unui aspect radiant si luminos al pielii. Nu toate grasimile sunt benefice astfel ca dieta bogata in grasimi saturate este asociata cu cresterea inflamatiei la nivelul pielii si chiar promovarea proceselor de tumorigeneza. Acest tip de alimentatie pare sa duca de asemenea la intarzierea vindecarii ranilor prin inhibarea sintezei de proteine si modificari de remodelare. 

 
Colagenul reprezinta aproximativ 80% din totalul proteinelor din piele si joaca un rol crucial in mentinerea elasticitatii, fermitatii si hidratarii acesteia.

 




● Colagenul
Este o proteina structurala completa extrem de abundenta in organism, nu doar in piele ci si in articulatii, ligamente, vase de sange, par, unghii. In ceea ce priveste sursele alimentare ea se gaseste in pielea si cartilajele de pui, pielea si oasele pestilor, organe precum: ficat, inima, rinichi, alimente deci care nu sunt alese si consumate atat de des. Poate cel mai usor mod de a consuma colagen din alimente este prin consumul de pesti care sa mananca cu totul, precum sardinele, sau somonul cu tot cu piele si ficatul de pasare. El este insa preferat sub forma de supliment alimentar fiind extrem de popular mai ales in randul celor preocupati de sanatate pielii si a articulatiilor. El actioneaza la nivelul pielii prin 3 mecanisme: sinteza locala de colagen, efect antioxidant si antiinflamator. Suplimentele de colagen au devenit controversate in ultimii ani datorita faptului ca aceasta proteina este digerata la nivelul tubului digestiv, separata in aminoacizii componenti, care sunt absorbiti si pot intra in alcatuirea altor proteine din organism, nu neaparat a celor din piele si articulatii. Totusi, exista multe studii care demonstreaza beneficiile acestui supplement formele marina si hidrolizata avand  absorbtia si biovalabilitata mai bune.

● Vitamina D
are multiple roluri in organism iar cele care au legatura cu sanatatea pielii sunt legate de mineralizarea osoasa si mentinerea structurii normale a fetei si de asemenea, mentinerea sanatatii parului, una din cauzele frecvente de cadere a parului fiind deficitul de vitamina D. Alimentele ce contin vitamina D nu sunt extrem de bogate in aceasta vitamina astfel ca nu aduc un aport suficient pentru organism. Este o vitamina care trebuie luata tot timpul din suplimente intrucat expunerea la soare care ar duce la formarea ei este un factor de imbatranire prematura a pielii.

● Vitamina C
are efect antioxidant si de mentinere a sanatatii pielii, ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor, la stimularea sintezei de colagen si la impiedicarea aparitiei petelor. Efectele benefice sunt datorate atat administrarii orale cat si a cremelor/serurilor cu vitamina C, multiple studii aratand o netezire usoara a ridurilor fine, cresterea elasticitatii si fermitatii pielii dupa utilizarea cel putin doua luni a vitaminei C topice. Chiar daca efectele topice sunt superioare administrarii orale, deficitul de vitamina C are multiple consecinte negative printre care si afectarea vaselor de sange si a pielii. Cele mai bogate alimente n vitamina C sunt: ardeiul gras, catina, coacazele, patrunjelul, kiwi si citricele.

Vitamina A este un puternic antioxidant si are multiple beneficii printre care si mentinerea sanatatii pielii, estomparea petelor si tratarea acneei. Sursele alimentare de vitamina A sunt: retinozii din alimentele de origine animala si carotenoizi din legume colorate in verde si portocaliu (morcovi, ardei, cartofi dulci, dovleac placintar, broccoli, spanac, grapefruit, pepene galben, caise, mango).

Vitamina E are un puternic efect antiimbatranire, rol antiinflamator si de stabilizare a moleculei de colagen. Se gaseste in uleiuri, nuci, oua, legumele verzi de tip frunze.



Concluzie:

Exista o vorba ca ‘’esti ceea ce mananci’’ si realitatea este ca alimentatia ne influenteaza extrem de mult, de la cum functioneaza digestia si intestinul, starea general de spirit, capacitatea de a performa mental cat si fizic la gradul de imbatranire al organelor printre care si cel mai mare organ al corpului, pielea.  Alimentatia sanatoasa, bogata in antioxidanti, vitamine si minerale alaturi de o rutina potrivita a pielii, somn odihnitor si activitate fizica previn imbatranirea precoce a corpului si permit pastrarea cat mai indelungata a aspectului sanatos si luminos al pielii. 

Articol realizat in colaborarea cu Raluca Georgiana Dinu - medic rezident Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

 

 


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse esentiale pentru o piele sanatoasa. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X21000717?via%3Dihub
  • ● https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31985193/
  • ● https://www.skintherapyletter.com/aging-skin/anti-wrinkle-diet-nutritional-strategies-combat-oxidation-inflammation-glycation/

Data ultimei actualizari: 09-02-2024

Gama noastra de produse din categoria Rolul nutritiei in sanatatea pielii

Vezi Politica confidentialitate date personale