Salteaua bebelusului (informatii utile)

 
 

 

 



Cum alegi o saltea potrivita pentru bebelusul tau




1. Care este dimensiunea corecta a saltelei pentru bebelusi

Daca ai trecut de proba numita achizitionarea patutului, acum a sosit momentul sa cauti si o saltea potrivita, asta in cazul in care patutul nu a venit la pachet deja cu una integrata sau salteluta existenta nu corespunde cu ceea ce iti doresti tu pentru bebelusul tau. Avand in vedere faptul, ca cel mic va petrece la inceput foarte mult timp in patut, dormind aproximativ 18 ore pe zi, salteluta trebuie sa fie una potrivita si sanatoasa pentru el.

Somnul este un factor esential in cresterea si dezvoltarea celui mic si de aceea este importanta alegerea facuta. Alegerea va fi mult mai usoara si mai rapida daca vei avea toate informatiile necesare, astfel incat sa deslusesti printre multitudinea de saltelute pentru bebelusi, pe cea potrivita puiutului tau. Pentru ca alegerea saltelutei sa fie un demers cat mai usor, este indicat sa urmaresti de la bun inceput cateva criterii esentiale. In primul rand trebuie sa cunosti dimensiunea corecta a ramei patutului, astfel incat sa alegi varianta potrivita de saltea. Nu trebuie sa existe o diferenta mai mare de un deget intre rama patutului si saltea, altfel se naste pericolul de sufocare si imobilizare a bebelusului. Din fericire astazi, exista o corelare directa intre producatorii de patuturi si cei de saltele, iar pericolul unor diferente notabile, care ar genera nepotriviri majore este destul de redus.


 
2. Cat de ferma si cat de groasa trebuie sa fie salteaua bebelusului
Un alt criteriu important este fermitatea. Salteluta nu trebuie sa fie moale, asa cum ar fi potrivita pentru adulti, ci trebuie sa fie una cat mai ferma. Daca salteaua este prea moale, cel mic se poate intoarce cu fata in jos si astfel apare riscul de sufocare. De asemenea, fermitatea acesteia este raspunzatoare si de sustinerea si pozitionarea corecta a coloanei in timpul somnului. Asadar, trebuie aleasa o saltea care sa fie cat mai tare la presare cu palma si nu una moale, confortabila. Salteaua nu trebuie sa se adanceasca la presiune, ba din contra, chiar sa-si pastreze aproape nemodificata forma.De asemenea, va ajuta foarte mult in perioada in care cel mic va dori sa se ridice in patut, daca salteaua va prezinta o intaritura pe lungimea sa, astfel incat sa previna accidentarile.Grosimea saltelei este un alt criteriu pe care trebuie sa-l urmaresti. O grosime de aproximativ 8cm ar fi un minim pentru o saltea de buna calitate, iar ca si grosime maxima se invarte in jurul valorii de 15cm. Mare atentie la grosime prea ridicata, deoarece nu trebuie sa se piarda din vedere fermitatea saltelutei. Dupa toate aceste criterii pe care o salteluta pentru bebe trebuie sa le indeplineasca trebuie sa alegi un model constitutiv de saltea.

 
3. Caracteristici importante pentru o saltea
Indreapta-ti atentia spre o saltea care sa aibe un grad cat mai ridicat de impermeabilitate. Astfel nu se va permite dezvoltarea bacteriilor, mucegaiului in interiorul saltelutei si se previne aparitia mirosului neplacut. In cazul in care nu ai gasit una potrivita, poti cauta una care sa aibe o husa impermeabila, care va fi usor de spalat si prietenoasa cu pielea delicata a bebelusului. Verifica intotdeauna sa existe o certificare Oeko-tex. Asta inseamna ca materialul corespunde standardului global pentru textile organice, care se traduce printr-o omologare ca produsul este sigur si eficient.  Exceptand saltelele pe baza de fibre naturale, celelalte tipuri existente trebuie sa prezinta orificii laterale pentru aerisire, astfel incat aerul sa patrunda in interior si sa asigure o ventilatie corecta a partile componenete ale saltelei. In acest fel se previne supraincalzirea celui mic si se elimina dioxidul de carbon din jurul copilului. O ventilatie buna previne impregnarea unui miros neplacut in saltea si creste durata de viata a acesteia. Daca nu are husa detasabila care poate fi spalata, atunci materialul ce imbraca salteua trebuie sa fie antiperspirant, antialergic, antibacterian si sa nu se incarce electrostatic. Altfel, in timp salteaua devine taramul bacteriilor si acarienilor cu efecte neplacute asupra pielii sensibile a bebelusului.



Daca salteaua este prea moale, bebelusul se poate intoarce cu fata in jos si apare riscul de sufocare

 

4. Ce tipuri de saltea exista pentru bebelusi
Din punct de vedere al constructiei saltelei, vei intalni cateva materiale de baza si o multitudine de combinatii ale acestor materiale.

Astfel exista modelul de saltea confectionata din spuma poliuretanica simpla sau cu cu latex, varianta de spuma si arcuri, varianta cu fibre naturale pe baza de cocos. Fiecare material in parte, vine si cu o serie de caracteristici de performanta legate de fermitate, ventilatie si confort. Saltea cu latex Cele care contin un strat din latex la suprafata, prezinta proprietati antibacteriene intrinseci, deoarece discutam despre un cauciuc natural. Latexul asigura circulatia buna a aerului si evaporarea rapida a umezelii. Are deosebita proprietate de a permite o buna respiratie materialelor, prezinta o buna elasticitate, este termostabil si evident antibacterian. Saltea cu fibra de cocos Fibra de cocos este un material care devine din ce in ce mai popular datorita faptului ca este un produs natural si pentru faptul ca isi pastreaza forma o perioada destul de lunga de timp. Este asa cum aminteam un material natural, fara elasticitate, ferm la atingere si care va permite o sustinere corecta a coloanei bebelusului. Asigura o buna circulatie a aerului in interiorul saltelei, astfel se pervine supraincalzirea corpului bebelusului. In plus datorita bunei ventilatii se previne mucegaiul, dezvoltarea acarienilor si aparitia mirosurilor neplacute. Saltelutele din cocos sunt fie in strat simplu, fie in dublu strat in combinatii cu poliuretanul, arcurile, latexul sau seminte de hrisca pentru a-i spori proprietatile. Pentru a prelungi durata de viata si forma unei saltele din cocos, este important sa se intoarca de pe-o parte pe cealalta la o anumita perioada de timp. Saltea cu spuma poliuretanica Spuma poliuretanica este foarte populara in randul saltelutelor pentru bebe, au si un cost mai redus si sunt foarte usoare. Astazi saltelele care au la baza spuma poliuretanica au multe imbunatatiri cu privire la elasticitate si aerisire. Cele mai multe dintre ele sunt prevazute cu retele de aerisire, astfel incat sa se previna crearea unui mediu umed in interior, propice dezvoltarii bacteriilor. Unele dintre ele se deformeaza mai usor in timp, insa cu cat are o densitate mai mare reflectata de greutate, este si mai ferma la presiune si mai buna pentru bebelusi. Spuma cu memorie este varianta de material cu care se combina spuma poliuretanica pentru a se obtinute o saltea capabila sa se adapteze formei corpului si sa asigure confortul necesar bebelusului pe tot parcursul somnului. Saltea cu arcuri Saltelele ce contin arcuri se prezinta in mai multe combinatii, fie cu spuma poliuretanica si latex, fie cu fibra de cocos si alte materiale etc. Acest tip de saltea are marele avantaj de a prezenta o durabilitate mai mare in timp. Pe langa tipurile de saltele cu o constructie clasica sunt si cele cu plan inclinat (antiregurgitare) sau cele care se pliaza.


 
5. Ingrijirea saltelutei dupa cumparare
Odata cumparata salteluta va trebui si ingrijita, iar acest lucru presupune respectarea unor minime reguli de baza, astfel incat ea sa-si pastreze proprietatile si sa poata fi exploatata o perioada cat mai lunga de timp.
Este indicat ca rama patutului sa fie de tip somiera (cu vergele) si nu inchisa, deoarece in acest fel salteaua va beneficia de o ventilatie mai buna iar la schimbarea cearceafului este indicat s-o intorci, pentru folosirea celeilate fete, asta in cazul in care proprietile ambelor parti sunt identice. Pentru ca pot exista si mici accidente prin care se poate uda sau murdari cearceaful si implicit salteaua, este indicat sa achizitionezi fie o saltea cu invelis hidrofob, fie sa cumperi o husa impermeabila care va oferi protectie si care va fi mult mai usor de spalat si igienizat. Pentru o alegere corecta trebuie sa stii ca nu exista cea mai buna salteluta pentru bebelusi, dar cu siguranta exista una potrivita pentru puiutul tau! Uite mai jos oferta noastra!

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

 

 

 

  • ●https://www.verywellfamily.com/how-to-pick-a-mattress-for-your-child-5218440/
  • ●https://www.babycentre.co.uk/a559747/buying-a-mattress/
  • ●https://www.lullabytrust.org.uk/safer-sleep-advice/mattresses-and-bedding//

 


Data ultimei actualizari: 14-06-2022

Vezi selectia de produse din categoria Salteaua bebelusului

Vezi Politica confidentialitate date personale