Scaun auto copii (informatii utile)

 

Cum alegi scaunul auto potrivit pentru copilul tau

 

Scaunul auto devine un accesoriu imperios necesar, daca autovehiculul personal devine mijlocul de transport al bebelusului. Siguranta in transport a celui mic trebuie sa devina un deziderat suprem pentru orice parinte si nu trebuie vazuta situatia ca o constrangere din partea legilor in vigoare. Insa, este bine de stiut ca legea ii protejeaza pe cei mici, cu o inaltime mai mica de 135 cm si constrange participarea lor in trafic la bordul unui autovehicul, prin prezenta unui dispozitiv de fixare in scaun. Nerespectarea articolelor de lege prevazute in regulamentul rutier, cu privire la transportul celor mici, atrage dupa sine sanctiuni.

In acest context, consideram ca nicio lege din lume nu trebuie sa imprime constientizarea pericolului la care poate fi expus un copil, atunci cand se decide sa nu fie asezat intr-un scaun auto omologat in timpul deplasarii cu un autoturism.

De ce este important un scaun auto pentru copilul tau

Scaunul auto salveaza vieti! Este cel mai important aspect pe care un scaun auto omologat (ECE R44/03, R44/04, UN R129) il ofera copilului tau. Trebuie sa stii ca la o viteza legala de deplasare a unui autovehicul, in urma unui impact frontal, un bebelus neasezat intr-un scaun auto, poate suferi accidentari grave. Tinutul celui mic in brate nu ofera protectie nimanui, ba din contra aduce mai multe prejudicii. In schimb, atunci cand exista un scaun auto omologat, trebuie sa stii ca sansele de supravietuire ale celui mic in cazul unui accident rutier sporesc considerabil. Pentru a optimiza la maximum gradul de protectie si confort este important sa se respecte toate specificatiile producatorului corelate cu varsta, inaltimea si greutatea celui mic. Este prioritar sa fii informat si sa faci alegeri corecte. De aceea, ne dorim sa iti oferim un sprijin informational astfel incat sa descoperi cat mai usor scaunul auto potrivit pentru puiutul tau, din marea varietate de modele existente pe piata.

Ce inseamna notiunea rearward-facing si forward-facing (front-facing)

Rearward-facing si forward-facing sunt notiuni care fac referire la pozitia scaunului si implicit a pasagerului care-l ocupa, in timpul deplasarii cu un autovehicul. In cazul rearward-facing pozitia scaunului este cu spatele la sensul de mers, iar in cazul forward-facing pozitia pasagerului este catre directia de deplasare.

 

Repere importante de siguranta ce caracterizeaza un scaun auto

Certificarea omologarii scaunului

In prezent pe piata scaunelor auto exista doua standarde de omologare: ECE R44/04 si EC R129 (I-size). Primul standard, ceva mai vechi face categorisirea scaunelor dupa varsta si greutatea copilului, in timp ce I-size a aparut din anul 2013 si standardizeaza scaunele auto dupa inaltimea pasagerului. Pentru omologare, standardul I-size de certificare in comparatie cu standardul ECE R44, supune scaun auto pe langa testarea la impactul frontal si din spate si la testul impactului lateral. Spre deosebire de standardul de omologare I-size, standardul ECE R44/04 permite montarea scaunului atat prin sistemul Isofix cat si/sau cu ajutorul centurilor prevazute in autovehicul. Standardul I-size nu inlocuieste legislatia actuala in vigoare stabilita de standardizarea ECE R44/04, ci se exercita in paralel cu aceasta.

Daca in cazul standardului I-size scaunele auto sunt clasificate dupa inaltime, respectiv de la 40 pana la 150 de cm, in cazul ECE R44/04 scaunele auto sunt repartizate pe grupe astfel:

 

 

Grupa 0

Grupa 0+

Grupa 1

Grupa 2

Grupa 3

Varsta (luna)

Masa corp. (Kg)

Varsta (luna)

Masa corp. (Kg)

Varsta (luna)

Masa corp. (Kg)

Varsta (an)

Masa corp. (Kg)

Varsta (an)

Masa corp (Kg)

0-9

<10

0-12

0-13

12-36

9-18

3-8

15-25

6-12

22-36

 

Asadar, daca cunosti greutatea celui mic, vei sti mult mai usor in ce grupa se incadreaza. Insa pe piata scaunelor auto, vei gasi si modele care se incadreaza in mai multe grupe combinate, destinate mai multor categorii de varsta. Aceste variante de scaune auto sunt un avantaj din punct de vedere financiar, deoarece pot fi folosite pentru o perioda mai lunga de timp si nu este nevoie sa se mai faca tranzitia catre un alt scaun auto intr-un timp prea scurt. Si in plus, vei scapa de eventualele nemultumiri din parte celui mic, cauzate de schimbarea scaunului.

Recomandarea noastra este sa apelezi la ambele sisteme, iar daca le vei combina, te vor ajuta sa-l incadrezi mai usor pe cel mic in categoria potrivita si sa alegi scaunul perfect pentru el. De retinut, ca aceste doua tipuri de certificate de omologare le vei gasi pe spatele scaunului sub forma unei etichete portocalii.

Sistemul de prindere si centura de siguranta

Inainte de achizitionarea unui scaun auto, trebuie sa te interesezi ce sistem de fixare permite autovehiculul personal, pentru a stii daca admite o prindere cu centura de siguranta sau una cu un sistem de fixare isofix.

Sistemul de fixare Isofix inseamna International Standard Organization Fix, adica o standardizarea internationala pentru fixarea scaunului auto. Pana in momentul actual, acest tip de ancorare a scaunului auto reprezinta cea mai sigura modalitatea de fixare a acestuia in interiorul unui autovehicul.

Montarea unui scaun auto cu sistem de prindere Isofix, presupune ca anumite parti componente de natura metalica cu care scaunul este prevazut, sa vina in contact pentru cuplare cu barile metalice cu care masina este echipata si care va permite blocarea scaunului pe sasiul autovehicolului. Acest sistem de fixare permite atat montarea cat si demontarea rapida a oricarui tip de scaun prevazut cu sistem isofix. Cu un asemenea sistem de fixare nu ai cum sa realizezi o montare gresita, intrucat vei avea mereu o confirmare atat vizuala cat si sonora cu privire la cuplarea corecta a scaunului la baza Isofix.  

Incepand cu anul 2008 producatorii de autoturisme au crescut considerabil procentul autovehiculelor cu sistemul de fixare ISOFIX introdus inca din standard. Aceasta masura a fost introdusa in 2011, dar legea avea cateva minusuri prin care permitea producatorilor de autovehicule sa implementeze acest sistem de prindere optional sau in functie de pachetul de dotari al masinii (daca se specifica in scris acest detaliu). Odata cu anul 2021, sistemul de fixare ISOFIX este montat obligatoriu din standard pentru toate autoturismele ce sunt produse in Europa.

Este important de stiut, ca scaunele auto cu sistem de prindere Isofix vor ocupa mai mult spatiu in autoturism decat cele care permit prinderea cu centuri de siguranta.

Sistemul de prindere al centurilor in cazul “scoicilor” se face in 3 sau 5 puncte, respectiv bretelele se unesc cu centura unica din zona bazinului, in timp ce in cazul scaunelor auto, prinderea se realizeaza numai in 5 puncte. Asta inseamna 5 zone esentiale de prindere, care asigura protectie celor mici, prin fixarea umerilor si soldurilor. O astfel de prindere multipla transfera socul impactului de la centura spre punctele rigide ale corpului, respectiv catre scaunul auto. In afara de modul de prindere, centurile trebuie sa fie reglabile in functie de inaltimea bebelusului si sa aiba o serie de protectii la nivelul umerilor si soldurilor celui mic.

 

Siguranta prin teste A.D.A.C.

Un reper important, demn de luat in calcul la achizitionarea unui scaun auto este nota A.D.A.C. 

A.D.A.C. inseamna Allgemeiner Deutscher Automobil-Club si este o organizatie automobilistica ce se ocupa cu testarea scaunelor auto, carora le acorda un punctaj in functie de rezultatele obtinute. Iar nota finala pe care o primeste un scaun este o medie a notelor primite pentru: siguranta, usurinta in exploatare, ergonomie, substante chimice poluante si calitatea executiei.

Este de notat faptul, ca scaunul luat in studiu este unul ales in mod aleatoriu de pe piata de profil si este supus unor simulari de accident cu impact frontal (64 km/h), lateral (50 km/h) si uneori chiar din spate. Trebuie sa stii ca notarea incepe de la 0.5-1.5, ceea ce inseamna excelent, 1.6-2.5 un calificativ bun, 2.6-3.5 este satisfacator, 3.6-4.5 suficient, 4.6-5.5 nesatisfacator

 

Caracteristici de confort si siguranta pe care trebuie sa le urmaresti la un scaun auto.

Alegerea scaunului auto reprezinta o incursiune destul de dificila si solicitanta, mai ales daca ai inceput sa te informezi despre ele si ai simtit cum esti bombardat de multitudinea de termeni si tehnici care de altfel nu iti sunt deloc familiare. Iata de ce, venim in intampinarea ta prin prezentarea facila a unor aspecte esentiale pentru un scaun auto, astfel incat el sa devina acel dispozitivul de protectie de care copilul tau are nevoie.

Este important daca ai ajuns intr-un magazin de profil sa apelezi intotdeauna la sfatul specialistilor, pentru a obtine cat mai multe informatii, esentiale in alegerea celui mai bun scaun auto, potrivit nevoilor celui mic.

 

In primul rand te indrumam spre scaunele cu sistem de prindere isofix, intrucat pana in acest moment, studiile existente confirma ca este unul dintre cele mai sigure sisteme de fixare a unui scaun auto.

Scaunul auto este recomandabil sa fie prevazut la baza de prindere, cu un picior de sprijin care se tensioneaza si care are rolul de preluare a impactului frontal si cu un anti-rebound bar pentru preluarea socului survenit in urma ciocnirilor din spate.

Este de preferat ca scaunul auto sa beneficieze si de un cadru din otel ranforsat pentru a-i spori astfel stabilitatea.

Materialele folosite la echiparea scaunului trebuie sa permita o buna ventilarea a aerului, astfel incat sa se previna supraincalzirea.

Sa beneficieze de pernite suplimentare pentru sporirea confortului, dar care sa fie detasabile si usor de spalat.

Materialele folosite pentru confectionarea scaunului auto este recomandabil sa fie lavabile si usor de intretinut.

Tetiera sa fie confectionata din spuma cu memorie, in cat mai multe straturi pentru a spori gradul de protectie la impact.

Scaunul sa se roteasca 360° intr-o maniera destul de facila fara se fie o precedura anevoiasa, mai ales daca este nevoie ca dupa varsta de 2 ani sa il pozitionezi in postura forward-facing

Piciorul de sustinere al sistemului isofix sa fie reglabil in cat mai multe pozitii pentru o stabilitate cat mai buna si adapatabila pentru diferite autoturisme.

  Spatarul si sezutul anatomic sa aiba capacitatea de inclinarea in cat mai multe pozitii, pentru a fi adapatabil in functie de nevoi: somn, relaxare etc.

Este indicat sa beneficieze si de un suport pentru biberon sau saculeti pentru depozitarea hainutelor, acestea fiind aspecte esentiale din punct de vedere practic.

Cauta si produse care beneficiaza de sistemul de constructie in fagure, deoarece este un sistem ce permite obtinerea unei protectii laterale sporite, prin reducerea fortei de impact.

De asemenea sa ai in vedere ca sistemul cu centuri de siguranta sa fie cu prindere in 5 puncte iar inchidere-deschiderea sa fie cat mai intuitiva si usor de realizat.

Este deopotriva important sa cauti un scaun auto care sa fie prevazut si cu un sistem de protectie a gatului in cazul unui impact frontal in pozitie forward-facing.

 

Este sigur un scaun S.H.

Inainte sa achizitionezi un scaun auto secon-hand de pe site-urile de profil sau de la cunoscuti trebuie sa stii ca un asemenea dispozitiv imbatraneste din punct de vedere fizic. Materialele folosite la confectionarea scaunului sunt supuse modificarilor fizice cauzate de schimbarea anotimpurilor, iar acest aspect se reflecta asupra capacitatii produsului de a mai respecta conditiile de siguranta specificate de producator. De asemenea uzura centurilor si a materialelor folosite pot fi un mare dezavantaj in exploatarea corecta a acestuia.

In consecinta, scaunul auto este un dispozitiv care trebuie ales cu multa grija si trebuie cunoscut faptul ca pe masura ce se face tranzitia catre sisteme mai simple precum scaunele booster, inaltatoarele auto, se pierde o parte din gradul de protectie a copilului impotriva accidentelor auto.

Iti reamintim ca modul de instalare si de exploatare a unui scaun auto trebuie sa fie intocmai cu cerintele specificate de producator in instructiunile de utilizare. In speranta ca informatiile oferite de noi te vor ajuta sa faci alegerea potrivita pentru puiutul tau, ti-am pregatit mai jos o selectie variata de modele de scaune auto.

 

 

 

 

  • ● https://www.besafe.com/6-things-to-concider-when-choosing-a-car-seat/
  • ●https://www.nhs.uk/conditions/baby/first-aid-and-safety/safety/choosing-a-baby-car-seat/
  • ●https://www.parents.com/baby/gear/car-seats/7-tips-for-buying-a-car-seat-0/

 


Data ultimei actualizari: 14-06-2022

Vezi selectia de produse din categoria Scaun auto copii

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Scaun auto booster Bursa IV, 125-150 cm, Green, BabyGo

Scaun auto booster Bursa IV, 125-150 cm, Green, BabyGo

BABY GO
226,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Scaun auto Primoviaggio Lounge, 0-13 kg, Astral, Peg Perego

Scaun auto Primoviaggio Lounge, 0-13 kg, Astral, Peg Perego

Vezi Politica confidentialitate date personale