Cum alegi scaunul de masa perfect pentru bebelusul tau
1. De ce este important scaunul de masa pentru bebe
Avand in vedere faptul ca bebelusul va putea ocupa un loc la masa, abia dupa varsta de 6 luni, dupa ce va invata sa stea singur in pozitia sezut, achizitionarea unui scaun de masa ai considera ca nu este o chestiune prioritara, insa lucrurile au evoluat si nu mai stau chiar asa. Asadar, daca nu ai cumparat un scaun transformabil din primele luni de viata, ei bine, odata cu inceperea diversificarii, existenta unuia se impune a fi cumparat, mai ales daca iti doresti ca momentul mesei sa fie o experienta placuta atat pentru bebelus cat si pentru membri familiei. Momentul diversificarii alimentatiei celui mic este un moment de cumpana pentru parinti si reclama multa rabdare si perseverenta. De aceea, un scaun de masa nu va fi doar un loc de luat masa, acesta va fi un loc in care se va putea juca, va putea observa lumea din jurul sau, va putea participa la evenimentele familiei si chiar ar putea avea o sesiune de somn linistit. Pentru ca are un cost apreciabil va trebui de la bun inceput sa iei decizia asupra tipului de scaun de care vei avea nevoie, coreland buget, spatiul disponibil si perioada de exploatare. Pentru ca un scaun de masa pentru bebelusi poate fi transformat in timp, in functie de nevoi, incepand cu prima luna de viata si terminand probabil cu varsta de 3-4 ani, uneori chiar si pana la perioada adolescentei, chiar este o alegere importanta, ce trebuie privita in perspectiva.
2. Criterii in alegerea scaunului de masa
Un scaun de masa pentru a raspunde nevoilor celui mic dar si ale parintilor trebuie sa indeplineasca anumiti parametri de siguranta, ergonomie si calitate.
♦ Siguranta
Pentru ca siguranta bebelusului este prioritara, si nu vrei sa-l pierzi pe cel mic din scaun, intotdeauna trebuie sa optezi pentru un sistem de prindere in 5 puncte. Asta inseamna ca trebuie sa fie prevazut cu doua bretele la umeri, doua la talie si o bareta intre picioare, toate conectate intr-un singur punct la piept. Punctul de blocare-deblocare trebuie sa fie usor de folosit si cat mai intuitiv, astfel incat la nevoie, cel mic sa fie scos rapid din scaun.
♦ Finisaje
Cauta intotdeauna un scaun de masa care sa aiba finisaje bine executate, care sa nu zgarie, sa aibe toate colturi rotunjite, fara prea multe bare inutile, in care ar putea cel mic sa-si prinda manutele. De asemenea si calitatea materialelor trebuie sa fie certificata iar zona in care va fi asezat cel mic, sa fie confortabila si sa-i ofere o experienta placuta, intrucat in acest scaun va petrece mult timp de aici incolo. Avand in vedere ca diversificare implica multa mancare in afara castronelului celui mic, trebuie sa te orientezi catre materiale usor lavabile, huse care se detaseaza si se spala usor. Astazi vei gasi modele de scaun care au zona sezutului realizata din materiale de tipul pielii ecologice, material ce permite un lavaj destul de rapid. Este important ca baza scaunului sa fie cat mai mare pentru o mai buna stabilitate si sa aiba robustete in exploatare.
♦ Adaptabilitatea
Daca te-ai gandit sa achizitionezi un scaun transformabil, care de fapt va se va modela odata cu cel mic, trebuie sa verifici ca scaunului sa aiba mai multe trepte de ajustabilitate astfel incat acesta sa poata fi folosit pentru o perioda mai lunga de timp. Elementele supuse ajustarii si pe care trebuie sa le ai in vedere sunt: spatarul, sezutul, trepta pentru picioruse si tavita pe care se asaza mancarica. Cu cat au mai multe puncte de adaptare la nevoile bebelusului, cu atat inseamna ca scaunului va fi util o perioada mai lunga de timp.
♦ Pliabilitatea
Daca spatiul este o problema pentru tine, atunci trebuie sa cauti un model pliabil compact sau chiar modele ultracompacte, care se strang foarte mult si astfel nu ocupa mult spatiu in casa. De asemenea cele ultracompacte vor putea fi transportate usor dintr-un loc in altul si chiar urcate intr-un automobil pentru o vacanta la bunici. De-a lungul periodei de bebelus, vei putea experimenta pentru puiutul tau si alte tipuri de scaunele, insa ca si modele potrivite varstei de 6 luni ai de ales intre 2 mari categorii de scaune si anume: scaun de masa de tip inaltator si scaunul de masa transformabil.
3. Tipuri de scaune pentru bebelus
♦ Scaunul de masa de tip inaltator
Acest tip de scaun, cunoscut si sub denumirea de booster, este unul apreciat de foarte multi parinti pentru faptul ca nu ocupa foarte mult spatiu si este pretabil pentru orice locuinta. Acest tip de scaun se ataseaza deasupra unui scaun normal prin intermediul unor centuri de siguranta. Dar sunt si modele care permit functionarea atat ca si scaun transformabil dar care admit si detasarea scaunului pentru a deveni un inaltator sau pentru a putea fi luat in vacanta. De asemenea si aceste scaune sunt prevazute cu sisteme de siguranta cu prindere in 5 puncte, sunt confortabile pentru cei mici si au tavita detasabila pentru o curatare rapida. Scaunul de masa de tip inaltator il poti gasi in versiunea din material plastic sau din material textil, ambele modele fiind pliabile.
♦ Scaunul de masa transformabil
Asa cum ii spune si numele el se va transforma odata cu cresterea bebelusului. Este o investitie care trebuie sa merite toti bani si sa poata fi exploatat o perioada cat mai lunga de timp. Unele scaune evolutive vei vedea ca sunt concepute sa functioneze pana la varsta de 6 luni ca si sezlong, balansoar sau leagan dupa care sa se transforme prin doar cateva miscari, in veritabile si robuste scaune de masa. Unele modele vei vedea ca se pot reconfigura rapid intr-un sezlong perfect pentru dormit, permitandu-i celui mic, ca dupa masa, sa poata adormi linistit, in timp ce mami sa-si poate desfasura alte activitati prin bucatarie. Vei observa ca majoritatea modelelor sunt prevazute cu sisteme de siguranta in 5 puncte, cu toate elementele ajustabile, gandite special pentru a fi cat mai usor de manevrat pentru orice persoana adulta si de exploatat o perioada cat mai lunga de timp. Multe modele de scaun au tavita detasabila pentru a fi usor de igienizat si compusa din doua straturi: un strat pentru luat masa iar celalalt pentru jucat. Sunt modele cu design minimalist ce permit folosirea lor de la varsta de 6 luni si pana la varsta adulta, comparativa cu masa corporala de 50 de kilograme. Iar in ceea ce priveste calitatea materialelor, aici vei vedea ca anumite modele au picioarele din materiale anti-zgariere, huse si tapiterii usor lavabile si tratate antialergic. Daca vrei ca masa celui mic sa fie ca o joaca si vrei sa-i muti scaunul din bucatarie in camera de zi sau in gradina de afara, atunci este indicat sa-ti indrepti atentia catre achizitionarea unui scaun care are prevazute sisteme de rulare, deoarece acestea vor fi mai usor de mutat dintr-un loc in altul. Cu un asemenea echipament, atunci cand bebelusul este mai maricel, poti initia mici curse catre locul de luat masa spre deliciul celui mic. Nu trebuie sa-ti faci griji ca s-ar putea deplasa din loc, intrucat asemenea scaune sunt prevazute cu sisteme de blocarea rotilor.
Unele echipamente se transforma in cateva miscari din scaun de masa in balansoar
Siguranta si fiabilitatea unui scaun de masa sunt prioritare atat pentru tine cat si pentru cel mic, de aceea iti recomandam sa studiezi oferta noastra din timp, sa alegi modelul ce corespunde nevoilor tale si sa te pregatesti de achizitie. Nu lasa pe mai tarziu, deoarece sunt sanse mari ca atunci cand te decizi sa cumperi modelul sau culoarea preferata sa nu mai existe in stoc. Spor la cumparaturi si alegeri potrivite!