Scortisoara (informatii utile)

scortisoara

Cu siguranta, scortisoara este mult mai mult decat un simplu condiment din dulciuri sau bauturi calde. Este o comoara a naturii, cu un istoric bogat in utilizare si beneficii pentru sanatate.

 

 

 

 Ce este Scortisoara: Beneficii si Efecte Adverse

 

 

 

 

Scortisoara este o mirodenie versatila cu o multitudine de intrebuintari, de la aromatizarea retetelor culinare preferate pana la beneficiile pe care le aduce sanatatii omului. Dar hai sa afli mai exact care sunt toate beneficiile acesteia, care este cea mai buna scortisoara de folosit si daca poate produce efecte adverse in urma consumului. Toate aceste raspunsuri le vei gasi in articolul nostru.


Ce este Scortisoara

Scortisoara este o mirodenie obtinuta din coaja arborilor cunoscuti stiintific sub denumirea de Cinnamomum verum, sinonim cu C. zeylanicumm. A fost utilizata ca ingredient pe parcursul istoriei, datand inca din Egiptul Antic. Odata, era rara si valoroasa si era considerata un dar potrivit doar regilor. Astazi, scortisoara este accesibila si larg disponibila in majoritatea supermarketurilor. De asemenea, se gaseste ca ingredient in diverse alimente si retete.

Exista doua tipuri principale de scortisoara:
•    Scortisoara Ceylon: Acest tip este cunoscut si sub denumirea de "scortisoara adevarata".
•    Scortisoara Cassia: Acesta este tipul cel mai comun astazi si este ceea ce oamenii numesc in general "scortisoara".

Scortisoara este obtinuta prin taierea tulpinilor arborilor de scortisoara. Coaja interioara este apoi extrasa si partile lemnoase sunt inlaturate. Cand se usuca, formeaza benzi care se indoaie sub forma de role, numite batoane de scortisoara. Aceste batoane pot fi macinate pentru a forma scortisoara pudra. Mirosul si gustul distincte ale scortisoarei se datoreaza partii uleioase, care este foarte bogata in compusul cinnamaldehida. Oamenii de stiinta cred ca acest compus este responsabil pentru majoritatea efectelor puternice ale scortisoarei asupra sanatatii si metabolismului.


Beneficii Scortisoara

1. Bogata in antioxidanti

Antioxidantii contribuie la protejarea organismului de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Scortisoara este bogata in antioxidanti puternici, inclusiv polifenoli. Un studiu (Articol de studiu - Impactul Suplimentarii cu Scortisoara asupra Biomarkerilor Cardiometabolici ai Inflamatiei si Stresului Oxidativ: O Revizuire Sistematica si Meta-Analiza a Studiilor Controlate Randomizate) a descoperit ca suplimentarea cu scortisoara poate contribui semnificativ la cresterea nivelurile de antioxidanti din sange, reducand in acelasi timp nivelurile de markeri utilizati pentru masurarea inflamatiei, cum ar fi proteina C-reativa 

2. Poate contribui cu proprietati antiinflamatorii

Inflamatia este extrem de importanta, deoarece ajuta organismul sa raspunda la infectii si sa repare leziunile tisulare. Cu toate acestea, inflamatia poate deveni o problema cand este cronica si indreptata impotriva propriilor tesuturi ale organismului. Studiile arata ca aceasta mirodenie si antioxidantii sai ar putea contribui cu proprietati antiinflamatorii puternice (Articol de studiu - Activitatea antiinflamatorie a extractelor de scortisoara (C. zeylanicum si C. cassia) - identificarea E-cinnamaldehidei si o-metoxicinnamaldehidei ca cei mai puternici compusi bioactivi).

3. Poate contribui la imbunatatirea sensibilitatii la insulina

Insulina este unul dintre hormonii cheie care regleaza metabolismul si utilizarea energiei . Este de asemenea, esentiala pentru transportul zaharului din sange in celulele organismului uman.
Cu toate acestea, unele persoane sunt rezistente la efectele insulinei. Aceasta este cunoscuta sub denumirea de rezistenta la insulina, o caracteristica a afectiunilor precum sindromul metabolic si diabetul de tip 2. Desi sunt necesare mai multe cercetari, unele studii sugereaza ca scortisoara poate contribui la reducerea rezistentei la insulina (Articol de studiu - Imbunatatirea rezistentei la insulina cu ajutorul pudrei de scortisoara in sindromul ovarelor polichistice: Un studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo). Prin cresterea sensibilitatii la insulina, scortisoara poate contribui la reducerea nivelurilor de zahar din sange si sustine un control mai bun al glicemiei.

4. Poate ajuta la reducerea nivelurilor de zahar din sange

Pe langa efectele benefice potentiale asupra rezistentei la insulina, scortisoara poate contribui si la reducerea nivelului de zahar din sange prin mai multe mecanisme. In primul rand, s-a demonstrat ca scortisoara poate contribui la scaderea cantitatii de zahar care intra in fluxul sanguin dupa o masa. Face acest lucru interferand cu numeroase enzime digestive, ceea ce incetineste descompunerea carbohidratilor in tractul digestiv (Studiu - Efectele inhibitorii ale antocianinelor si procianidelor bioaccesibile din mere, struguri rosii si scortisoara asupra α-amilazei, α-glucosidazei si lipazei).

5. Poate contribui in prevenirea infectiilor bacteriene si fungice

Cinnamaldehida, unul dintre principalii compusi activi din scortisoara, poate contribui benefic impotriva diferitelor tipuri de infectii. Studiile de laborator sugereaza ca uleiul de scortisoara poate ajuta la eliminarea anumitor fungi care provoaca infectii ale tractului respirator (Articol de studiu - Produsele naturale derivate din plante ca agenti principali impotriva bolilor respiratorii comune). Poate inhiba, de asemenea, cresterea anumitor bacterii, inclusiv Listeria si Salmonella (Articol studiu - Antimicrobianul natural trans-cinnamaldehida interfera cu biosinteza UDP-N-acetilglucozaminei si homeostazia peretelui celular in Listeria monocytogenes).


Beneficiile Scortisoarei asupra pielii

Intr-un studiu din 2012 efectuat in laborator, extractul de scortisoara de Ceylon a demonstrat ca poate sustine sinteza de colagen. Colagenul este principala proteina structurala din pielea ta, care se deterioreaza odata cu inaintarea in varsta, conducand la ingalbenirea si aparitia ridurilor pielii.  Similar, intr-un studiu din 2008 s-a constatat ca o crema cu extracte de scortisoara Ceylon, aloe vera, rodie, lemn dulce, turmeric si alte plante bogate in antioxidanti a imbunatatit elasticitatea, fermitatea si hidratarea pielii. Cu toate acestea, aceste beneficii nu au putut fi atribuite exclusiv scortisoarei.

1. Cercetatorii au sugerat ca un continut ridicat de cinnamaldehida din scortisoara poate fi responsabil pentru efectele sale de promovare a colagenului, in timp ce proprietatile sale antioxidante pot proteja pielea de radicalii liberi care descompun colagenul (Articol studiu - Imbatranirea Pielii: Arme si Strategii Naturale)

2. Scortisoara poate, de asemenea, sa inhibe activitatea tirozinazei, ceea ce duce la aparitia petelor maronii in produsele alimentare. Unii oameni cred ca acest efect ar putea sa se aplice si petelor maronii care apar pe piele si folosesc scortisoara pentru a trata hiperpigmentarea, desi nu exista cercetari care sa sustina aceasta utilizare.

In ciuda acestor studii, nu exista dovezi din studii clinice umane care sa sustina ideea ca scortisoara este un ingredient eficient in ingrijirea pielii pentru tratarea semnelor imbatranirii, a acneei, a decolorarii pielii si a hiperpigmentarii sau pentru a inchide culoarea pielii. Mai mult, studiile disponibile utilizeaza in mod obisnuit extract de scortisoara, care contine concentratii mai mari de antioxidanti in comparatie cu pudra de scortisoara obisnuita. Prin urmare, este putin probabil ca utilizarea regulata a pudrei de scortisoara in tratamentele pentru ingrijirea pielii sa aiba vreun beneficiu.


Care este cel mai bun tip de Scortisoara

Nu toata scortisoara este la fel. Varietatea Cassia contine cantitati semnificative dintr-un compus numit cumarina, care se crede ca poate fi daunatoare in doze mari. Orice tip de scortisoara ar trebui sa aiba beneficii pentru sanatate, dar scortisoara Cassia poate provoca probleme in doze mari din cauza continutului de cumarina. Scortisoara Ceylon in schimb ("scortisoara adevarata") este mult mai buna in acest sens, iar studiile arata ca are mult mai putina cumarina decat varietatea Cassia (Articol studiu - Cumarinele din Alimente si Metodele lor de Determinare).


Efecte adverse

Scortisoara este un ingredient controversat in ingrijirea pielii datorita efectelor sale secundare cunoscute. De fapt, hipersensibilitatea la scortisoara poate aparea atat in cazul ingerarii, cat si al aplicarii topice.

Reactiile alergice la consumul de scortisoara includ: furnicaturi in interiorul gurii, mancarime, dureri de stomac, dificultati la respiratie.

Reactiile comune la aplicarea scortisoarei pe piele includ: eruptii cutanate, roseata, decolorare, iritatie si arsuri. Daca experimentati oricare dintre aceste simptome, intrerupeti utilizarea si consultati un medic dermatolog.

Daca doriti sa incercati produse comerciale pentru ingrijirea pielii cu scortisoara, este important sa efectuati mai intai un test de proba pe o mica portiune de piele. Plasati pur si simplu o cantitate mica din produs pe partea interna a antebratului si asteptati 24 de ore pentru a vedea daca pielea reactioneaza negativ. In ceea ce priveste solutiile de ingrijire a pielii facute acasa cu scortisoara, poate fi mai bine sa le evitati.


Concluzie:

Scortisoara este mai mult decat un simplu ingredient de bucatarie. Este o adevarata comoara a naturii, care iti poate imbogati stilul de viata in multe feluri. De la adaugarea ei in retetele tale preferate pentru a le imbunatati gustul, pana la beneficiile sale pentru sanatate, scortisoara merita cu siguranta un loc special in rutina ta zilnica. Asadar, nu ezita sa adaugi scortisoara in viata ta de zi cu zi. Fiind atat de versatila si benefica, aceasta mirodenie poate fi un partener de nadejde in calatoria ta spre un stil de viata mai sanatos si mai gustos.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Scortisoara. Cu noi ai Si ce trebuie si ce vrei!
#onestopshop #magazinulfamilieitale

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon
  • ● www.medicalnewstoday.com/articles/318382
  •  

Data ultimei actualizari: 10-10-2023

Gama noastra de produse cu Scortisoara

Vezi Politica confidentialitate date personale