Sisteme de purtare bebe (informatii utile)

 

 

 

Cum alegi sistemul de purtare potrivit pentru bebelusul tau

 

 

 

Sustinerea bebelusului la piept este un proces care vine firesc oricarei mame. Conexiunea mama-bebe este una ce trebuie sa continue si in afara vietii intrauterine, este maniera prin care bebelusul se va simti protejat, iar bataile inimii mamei vor fi intotdeauna cel mai grandios cantec de leagan, ce aduce linistea, astfel incat el sa doarma fericit si in siguranta. Iar aceasta conexiune poate fi stabilita cu ajutorul unui sistem de purtare, in care el va putea sa creasca armonios.

 

 

Ce este un sistem de purtare

Un sistem de purtare face referire la acel echipament realizat de regula din tesaturi simple sau cu diferite tehnologii integrate, ce permite detinatorului sa mentina o legatura stransa si sigura cu bebe si in acelasi timp sa beneficieze si de liberate in miscare.

In acest fel, cel mic va putea sa doarma la pieptul tau, in timp ce tu vei putea face fie treburi gospodaresti, fie sa te plimbi prin parc, fie sa calatoresti, fara a mai fi nevoie sa impingi de un carucior.

 

 

 

 

 


Ghid in alegerea sistemului de purtare

Trebuie sa asigure o pozitie corecta corpului
Sistemele babywearing sunt bune pentru copilul tau doar daca permit o pozitie corecta a picioruselor, respectiv acestea trebuie sa stea sub forma literei M (ca o broscuta). Aceasta pozitie se obtine numai daca zona sezutului ajunge in spatele genunchiului, si astfel acestia vor ocupa o pozitie ascendenta in raport cu funduletul. Este foarte important ca aceasta punte sa fie una ajustabila, pentru a tine pasul cu cresterea bebelusului. Pozitia corecta a soldurilor, previne aparitia in timp a problemelor legate de displazia de sold.

In afara de pozitia picioarelor, trebuie acordata o atentie sporita, mai ales in primele luni de viata, si pozitiei coloanei. Aceasta fiind in formare, nu trebuie supusa niciunei presiuni si trebuie pastrata o pozitie curbata, pozitie obisnuita din viata intrauterina. Insa, se va avea grija sa se corijeze pozitia, odata cu momentul ridicarii capului si mersului de-a buselea, momente in care atat curbura cervicala cat si cea lombara se modifica.

Sistemele de purtare trebuie sa sustina pozitia anatomica a coloanei cat si a gatului si capului. Iti dai seama daca un portbebe nu este tocmai ce trebuie, daca in momentul in care doarme este nevoie sa-i tii capsorul cu mana. Sistemul de purtare trebuie sa fie prevazut cu elemente ferme de sustinere a acestor zone.

Sa permita pozitionarea copilului atat in fata cat si in spate
In primele luni de nastere este recomandata purtarea bebelusului in fata, ulterior dupa ca va invata sa-si tina singur capul si cunoaste pozitia de a sta in fundulet, atunci poate fi purtat si in spate. Iar dupa ce va atinge masa corporala de 9-10 kilograme, iti va fi mult mai usor si mai confortabil sa-l asezi in spate.

Este de evitat sa achizitionezi un portbebe cu sezut tip chilot, care permite expunerea bebelusului cu spatele la tine. In aceasta pozitie zona soldurilor sunt suprasolicitate, deoarece o parte din greutatea lui este sustinuta de zona bazinului, excluzand din start pozitia corecta a literei M, mentionata anterior. In plus, este o pozitie incomoda pentru cel mic, nu va adormi aproape niciodata in aceasta pozitie si va fi expus la tot ceea ce este in jurul lui, fara vreo posibilitate de a se proteja la pieptul parintelui.

Sa fie cat mai adaptabil
O proprietate a sistemelor de purtare este adaptabilitatea. Pe masura ce bebelusul va creste si greutatea va fi mai mare, atunci este nevoie ca sistemul de purtare sa fie prevazut cu elemente de ajustare, astfel incat pozitia copilului sa fie una corecta. Trebuie sa iei in calcul ca uneori purtarea sistemului poate fi facuta de diferiti membri ai familiei, care in mod firesc pot avea  inaltimi diferite iar pozitia sistemului de purtare poate varia. Nu este indicata nicicum pozitia sub talie, deoarece in timp poate genera displazii de sold pentru cel mic.

Sa fie ergonomic si rezistent in exploatare
Sistemele de purtare sunt extrem de variate ca si forme si material, insa toate trebuie sa ofere siguranta si confort in exploatare. Prin confort se intelege, ca sistemul trebuie sa asigure bretele ajustabile, late, cu burete si un suport de sustinere dintr-un material placut la atingere, care sa permita aerisirea si sa previna supraincalzirea (material 3D). Deopotriva este important ca un portbebe sa aiba o greutate redusa si mai multe pozitii optionale de purtare. Referitor la siguranta, trebuie sa urmaresti calitatea materialului si elementele de siguranta. Fiind folosit foarte mult timp, va fi nevoie de un sistem de prindere rezistent (in cat mai multe puncte) care sa nu se slabeasca in timp sau de materiale care sa permita legaturi cu nod rezistent. De asemenea, in ceea ce priveste tipul de materialul este important ca acesta sa aiba o certificare Oeko-tex si o densitate cat mai mare, deoarece va avea o rezistenta mai buna la greutate. Ar fi de preferat sa cauti sisteme care sa nu aibe prea multe cusaturi de legatura, si care sa foloseasca bucati mari de material. Ca un element de siguranta vizibil sunt cusaturile suplimentare, cu rol de sporire a rezistentei produsului. Si nu in ultimul rand este indicat sa verifici vopseaua folosita pentru colorarea tesaturii, care trebuie sa fie una cat mai prietenoasa cu pielea delicata a celui mic.

Greutate si volum redus
Un alt aspect important de care trebuie sa tii seama este greutatea propriu-zisa si capacitatea de a se plia astfel incat sa ocupe un spatiu cat mai redus, atunci cand nu este folosit. Uneori poate este nevoie sa fie introdus intr-o geanta de umar si atunci produsul trebuie sa fie usor de impaturit intr-un volum cat mai mic.


Tipuri de sisteme de purtare

Slingul
Este un sistem de purtare ce se prezinta sub forma unei esarfe mai mari, prevazuta cu inele pentru ajustarea si fixarea prinderii, menit sa ofere o pozitie confortabila bebelusului. Sistemul se poate purta pe un umar si este pretabil de la nastere si pana la varsta de cca. 2 ani. Este recomandat pentru plimbari mai scurte deoarece solicita un singur umar pentru sustinerea greutatii. Slingul are avantajul ca va permite alaptarea la san a celui mic in conditii destul de discrete.

Purtarea unui sling cu inele presupune putina practica si experienta in formarea zonei sezutului si aranjarea corecta pe corp, astfel incat sa nu fie incomod sub greutatea celui mic. Slingul permite pozitionarea atat pe verticala sau intr-o parte, atat in fata, cat si in spate sau pe sold.

Wrapul
Se prezinta sub forma unui esarfe cu tesaturi speciale dar care poate fi utilizat ca sistem de prinderea a bebelusului numai dupa ce se invata o tehnica de legare. Este recomandat copilasilor mici datorita pozitiei stranse fata de pieptul mamei si capacitatii de amortizare a socurilor ce pot surveni in timpul mersului. In wrap bebelusul poate sta atat in pozitie verticala, cat si inclinata. Din punct de vedere al tesaturi se disting 2 categori distincte:

Wrapul elastic care este asa cum ii spune si numele realizat dintr-un material cu proprietati elastice si poate fi folosit pentru sustinerea bebelusului pana la varsta de un an. Aceasta limita este data de rezistenta materialului, insa poti gasi wrapuri din canepa, usor elastice si care permit purtarea bebelusului pana la o masa corporala de 15 kilograme. Este potrivit pentru nou-nascuti intrucat ii mentine intr-o pozitie naturala si destul de aproape de bataile inimii mamei, astfel incat sa fie cat mai linistiti.

Are marele avantaj ca-l poti scoate pe cel mic din wrap fara sa se modifice legaturile, de cel putin 2-3 ori. Intr-un wrap pozitia picioruselor si a coloanei sunt respectate, iar bebelusul se simte in siguranta si linistit. De asemenea, poate fi hranit foarte bine in pozitia din wrap, fie la san, fie cu biberonul.

Wrapul din material tesut este realizat dintr-un material cu o densitate crescuta, fara elasticitate, insa suprafata materialului in acest caz este mult mare si permite variate legaturi pentru obtinerea celor mai confortabile pozitii atat in fata, in spate, cat si pe sold. Poti adopta pentru cei nou-nascuti varianta de legatura Poppins hip carry unde bebelusul sta pe sold, cu un picior in fata si unul in spate. Legatura pentru aceasta pozitie este in spate iar sustinerea celui mic este pe un umar. Sau poti folosi legatura Robin hips carry unde bebelusul sta pe burtica mamei, piciorusele sunt in pozitia literei M, iar sustinerea greutatii se face pe un singur umar, cu legaturile in fata. Dezavantajul acestui tip de wrap este ca odata scos cel mic din pozitie, trebuie refacute legaturile.  Desi wrapul este foarte redus ca dimensiuni, bebelusul ocupa o pozitie corecta, vei avea nevoie doar de ceva exercitiu si putina indemanare pentru a-ti insusi miscarile.

Mei tai
Este un sistem de purtare a bebelusului practicat in Asia si care presupune existenta unei bucati de material prevazut cu ceva cusaturi speciale si 4 bretele identice: doua bretele pentru talie si doua pentru umeri. Acest portbebe se potriveste de minune pentru bebelusii de 4-6 luni dar functioneza deopotriva si pentru copii de peste 2 ani. Sistemele Mei Tai pot fi purtate cu usurinta in fata, in spate sau pe sold.

Wrap-Tai
Sunt sisteme de purtarea bebelusilor similare cu Mei-Taiul clasic, insa ca si material se foloseste o tesatura specifica wrapurilor iar in acest caz bretele sunt mult mai late si panoul de sustinere imbraca copilul mult mai bine. Acest sistem este practic si poate fi folosit si pentru un bebe in varsta de o luna.

Marsupiul SSC
Este un echipament de purtare a bebelusului realizat din diferite materiale, cu diferite cusaturi si utilitati, astfel incat sa fie un portbebe confortabil atat pentru cel mic cat si pentru parinti. Iti recomandam sa cauti marsupii care prezinta atat sisteme de prindere normala cat si in cruce (sunt practice si pentru persoanele minione) iar prinderea sa se faca in cat mai mute puncte, inclusiv in talie, astfel incat greutatea sa fie canalizata in mai multe directii, aspect ce se va reflecta in confortul purtatorului. De asemenea, un marsupiu bun trebuie sa aiba centura pentru talie, cu sport lombar si care sa permita reglarea pozitiei in functie de inaltimea purtatorului. Deopotriva, la achizitionare trebuie sa verifici daca pozitia bebelusului in marsupiu respecta forma literei M a picioruselor si curbura naturala a coloanei vertebrale. Marele dezavantaj al majoritatii marsupiilor este varsta de la care pot fi utilizate, multe dintre ele nu sunt concepute pentru nou-nascuti. Sunt optime de la 5 kilograme sau de la varsta de 3-4 luni. Insa, in aceasta categorie a marsupiilor, vei gasi si modele care pot fi folosite pentru nou-nascuti, si care ofera posibilitatea adaptarii functiilor de sustinere odata cu cresterea copilului, pana la atingerea unei mase corporale de cca. 20 de kilograme. Marsupiile in general permit pozitia in fata, in spate dar sunt si modele ce permit sustinerea pe sold. In principiu, aceste sisteme de purtare asigura o pozitionare simpla si intuitiva, fiind preferatele taticilor. Copilul se asaza destul de usor in marsupiu, sunt sigure si ofera un confort sporit celui care-l poarta. Daca iti doresti un varf de lance, atunci poti cauta marsupii realizate din materiale 3D, care permit o buna aerisire a marsupiului si astfel se previne supraincalzirea in perioada de vara. Un alt avantaj al marsupiilor este ca prezinta si game de iarna sau accesorii ce se pot adapta in functie de sezon, astfel incat confortul sa se pastreze indiferent de temperatura de afara.

 


Atentie! Este foarte important sa iei o decizie inainte de a naste, daca iti doresti sa folosesti un sistem de purtare pentru bebelus sau nu, deoarece este indicat ca cel mic sa fie obisnuit cu aceasta forma de sustinere inca din prima luna de viata. Mai tarziu, exista posibilitatea ca celui mic sa nu ii surada prea mult ideea de a sta in aceasta pozitie si sa fie nevoie de ceva rabdare si perseverenta din parte ta pentru a reusi.

 

Sistemele de purtare sunt de fapt o forma practica de imbratisare permanenta a celui mic, completata de protectie si confort. Cel mai important aspect in babywearing este sa se gaseasca ritmul in care ambele inimi incep sa rezoneze si sa compuna cea mai frumoasa muzica.
Speram ca informatiile noastre sa-ti fie de un real ajutor in alegerea modelului perfect pentru puiutul tau. Mai jos ti-am pregatit oferta noastra cu sisteme de purtarea bebelusului, astfel incat comparatiile intre produse sa-ti inlesneasca alegerea.

 


 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Baby carrier sling safety-raisingchildren.net.au
  • ● How to choose the right baby carrier-www.guide ergonomic baby carriers.com
  • ● How to choose a baby carrier-www.babylist.com

 


Data ultimei actualizari: 15-07-2022

Produse din categoria Sisteme de purtare bebe

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Marsupiu pentru toddler, Zebra, Wildride

Marsupiu pentru toddler, Zebra, Wildride

WILDRIDE
349,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Marsupiu pentru toddler, Beige, Wildride

Marsupiu pentru toddler, Beige, Wildride

WILDRIDE
314,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Marsupiu pentru Toddler, Army Green, Wildride

Marsupiu pentru Toddler, Army Green, Wildride

WILDRIDE
314,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Marsupiu pentru toddler, Coffee, Wildride

Marsupiu pentru toddler, Coffee, Wildride

WILDRIDE
314,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Marsupiu pentru toddler, Leopard Grey, Wildride

Marsupiu pentru toddler, Leopard Grey, Wildride

WILDRIDE
349,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Marsupiu pentru toddler Black, +9 luni, Wildride

Marsupiu pentru toddler Black, +9 luni, Wildride

(1)
WILDRIDE
314,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Wrap elastic purtare bebe, albastru, Sevi Bebe

Wrap elastic purtare bebe, albastru, Sevi Bebe

SEVIBEBE
157,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Sistem de purtare pentru copii wrap elastic, + 0 luni, Grey, SeviBebe

Sistem de purtare pentru copii wrap elastic, + 0 luni, Grey,...

SEVIBEBE
133,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Produs in Romania
Wrap Elastic First hugs, Navi Blue, Tuxi brands

Wrap Elastic First hugs, Navi Blue, Tuxi brands

TUXI BRANDS
143,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Wrap elastic, Light Grey, Manduca

Wrap elastic, Light Grey, Manduca

MANDUCA
239,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Wrap elastic, Mint, Manduca

Wrap elastic, Mint, Manduca

MANDUCA
239,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Wrap elastic, WildLife Leo Limited, Manduca

Wrap elastic, WildLife Leo Limited, Manduca

MANDUCA
239,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Wrap elastic, Navy, Manduca

Wrap elastic, Navy, Manduca

MANDUCA
239,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Wrap elastic, Teal, Manduca

Wrap elastic, Teal, Manduca

MANDUCA
239,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Wrap elastic, Skyblue, Manduca

Wrap elastic, Skyblue, Manduca

MANDUCA
239,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Wrap elastic, Berry, Manduca

Wrap elastic, Berry, Manduca

MANDUCA
239,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Wrap elastic, Olive, Manduca

Wrap elastic, Olive, Manduca

MANDUCA
239,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Wrap elastic, Powder, Manduca

Wrap elastic, Powder, Manduca

MANDUCA
239,00 LEI

Vezi Politica confidentialitate date personale