De ce este important un sterilizator
1. Rolul sterilizarii
Un bebelus in primele luni de viata prezinta o fragilitate accentuata a sistemului imunitar, fiind extrem de expus multitudinii de microorganisme patogene care ii pot afecta organismul.
De aceea, o prioritate in viata bebelusului o reprezinta crearea unui mediu cat se poate de steril, mai ales cu obiectele cu care el va intra in contact direct, asa cum se intampla cu suzeta sau cu biberonul.
Procesul de sterilizare functioneaza ca o bariera, ce va proteja bebelusul de actiunea agentilor patogeni. Pentru perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni de zile, nivelul de anticorpi ai bebelusului atinge cele mai scazute praguri, intrucat anticorpi maternali incep sa dispara iar productia proprie de anticorpi este inca la inceput.
Astfel, sterilizarea este singura metoda care va ajuta la distrugerea majoritatii virusurilor, bacteriilor, toxinelor si microorganismelor parazite, ce ar putea afecta organismul nepregatit al unui nou-nascut sau bebelus. In conditiile in care nu se efectueaza corect sterilizarea sau lipseste cu desavarsire, atunci se poate intampla ca organismul celui mic sa reactioneze prin: stari febrile, voma, diaree, afte bucale sau prin diferite iritatii cutanate. In astfel de situatii este necesar sa se ajunga la un consult de specialitate pentru stabilirea celui mai bun tratament medical. De aceea este importanta sterilizarea, intrucat previne aparitia unor situatii medicale complicate care de altfel ar fi putut sa nu existe, daca se desfasura acest banal proces de sterilizare.
Sterilizarea recipientelor celui mic poate fi efectuata pana la implinirea varstei de 1 an, desi se poate incepe o rarire a sterilizarilor, odata cu inceperea diversificarii. In aceasta perioada a diversificarii, se presupune deja ca cel mic incepe sa exploreze, sa guste, sa introduca in gurita diferite obiecte iar sistemul imunitar sa inceapa sa invete incet-incet despre microorganismele ce-l inconjoara pe cel mic.
Insa, sterilizarea ramane o masura de protectie extrem de importanta in primele 6 luni de viata a bebelusului si trebuie tratata cu seriozitate. In cazul in care diversificarea se incepe mai devreme de 6 luni, atunci se are in vedere si sterilizarea castronelelor si a ustensilelor de alimentare.
De asemenea, trebuie sa existe un echilibru si in ceea ce priveste sterilizarea si sa nu se treaca in extrema opusa, astfel incat totul sa fie sterilizat o perioda prea lunga de timp. Intrucat sistemul imunitar al celui mic se va forma intotdeauna ca un raspuns la un agent patogen cu care organismul s-a infectat anterior si pentru care si-a insusit lectia de aparare. Altfel spus, cu cat va fi protejat mai mult, cu atat sistemul imunitar va fi mai slab dezvoltat. O atentie deosebita trebuie acordata si spalarii produselor, ce urmeaza a fi sterilizate. Inainte de a fi supuse sterilizarii, recipientele trebuie spalate temeinic, chiar daca sunt noi, cu ajutorul unui detergent prietenos cu mediu si a unei perii de curatare, care te va ajuta la spalarea in interior a biberoanelor.
2. Metode de sterilizare
♦ metoda de sterilizare prin fierbere
Probabil cea mai simpla si cunoscuta metoda de sterilizare este cea prin fierbere. Pentru realizarea sterilizarii in aceasta maniera este nevoie de un vas de inox cu capac pe care sa-l umpli cu apa si sa-l pui pe foc la fiert. Imediat dupa ce se atinge punctul de fierbere, poti introduce produsele care vor fi supuse sterilizarii iar dupa aproximativ 10 minute le poti scoate si aseza pe un prosop curat si sterilizat anterior.
♦ metoda de sterilizare la rece
O alta metoda, ceva mai noua, este de sterilizare la rece si presupune existenta unui agent de sterilizare care poate fi sub forma lichida sau sub forma de comprimate. Modul de folosire depinde foarte mult de substanta activa si de producator, dar de regula instructiunile de utilizare sunt inscrise pe ambalajul produsului.
♦ metoda de sterilizare prin aburi
Cea de-a treia metoda de sterilizare este si cea mai raspandita in momentul de fata printre mamici, si anume de sterilizare prin aburi. Este o metoda moderna, rapida si care te scapa de timpul pe care ar fi trebuit sa-l acorzi unei sterilizari prin fierbere, generandu-se astfel un timp pe care-l poti canaliza in alta directie sau strict celui mic.
Sterilizarea cu ajutorul aburilor se poate face cu ajutorul sterilizatorului electric sau cu ajutoru sterilizatorului pentru cuptorul cu microunde.
Sterilizatorul electric
Acest echipament functioneaza cu energie electrica furnizata de o conexiune la priza si se prezinta sub forma unui recipient cu capac, ce are in interior un stativ cu unul sau mai multe niveluri, ce permit asezarea produselor pentru sterilizare. De regula la baza, cuva accepta adaugarea unui volum de apa, care poate fi variabil in functie de modelul sterilizatorului. Iar prin fierbere, apa genereaza aburi si astfel se obtine sterilizarea. Timpul de sterilizare ajunge undeva in jur de aproximativ 15 min. Unele sterilizatoare sunt prevazute cu timer ( cronometreaza timpul), altele au un timp presetat pentru sterilizare, variatii ce depind foarte mult in functie de modelul echipamentului. Multe aparate de sterilizare sunt prevazute si cu un cleste, ce-ti va permite sa extragi produsele fierbinti din echipament. Dupa racire, produsele sunt sterile si pot fi utlizate.
Sterilizatorul pentru cuptorul cu microunde
Pentru functionare, acest tip de sterilizator mizeaza pe aceleasi principii, cu amendamentul ca apa din sterilizator nu este incalzita in regim autonom, ci cu ajutorul cuptorului cu microunde. In rest procedura de sterilizare este identica.
♦ metoda de sterilizare cu ajutorul ultravioletelor
Acest tip de sterilizare cu ajutorul ledurilor U.V. dureaza numai 3 minute si actioneaza direct asupra ADN-ului microorganismelor, impiedicandu-le astfel proliferarea. Prin aceasta metoda se obtine o sterilizare, cu efect de distrugere a bacteriilor, virusurilor, fungilor de cca. 99,9%, fara temperaturi ridicate si intr-un timp extrem de redus. Ulterior produsele supuse sterilizarii nu au nevoie de clatire, sunt deja uscate si gata de a fi folosite. In consecinta, timpul liber trebuie petrecut alaturi de puiutul tau si transformat in amintiri frumoase, nu trebuie irosit in activitati pe care le poate face un echipament specializat, care in cele mai multe cazuri, nu costa nici foarte multi bani.