Stimularea auzului la bebelusi (informatii utile)

 
 

 

 
 



Cum iti dai seama ca bebe nu are probleme cu auzul
 
 


 

1. Cand si cum va incepe sa se dezvolte auzul

Auzul este cel mai ascutit simtul al fatului, incepe sa se dezvolte undeva intre saptamana 26 si saptamana 28 de sarcina si in prima faza percepe doar sunete din interior. Mai tarziu, dupa nastere, va incepe sa reactioneze la zgomote prin miscari ale capului sau ale ochilor inspre sursa generatoare. In primele luni el va acorda, de asemenea, o importanta majora sunetelor ce-l inconjoara, si in special celor familiare, precum vocea mamei. Auzul este la fat, simtul cel mai ascutit si asa cum aminteam mai devreme incepand cu saptamana 26 si saptamana 28 de sarcina se initiaza dezvoltarea auzului. Fatul aude in mod constant sunetele care provin din sistemul digestiv, circulator si cardiac al mamei. Spre 5-6 luni, va percepe si sunete din exterior (voci in special intonatii; ritmul muzicii, notele joase si grave). Tonul, modul de adresare al mamei, acuitatea auditiva a nou nascutului conditioneaza perceptia auditiva a celui mic, in sensul ca recunoaste vocea mamei, pe de-o parte, in functie de felul in care i se vorbeste si, pe de cealalta parte, de capacitatea auzului de a o percepe. Atunci cand cea care l-a nascut comunica neutru, detasat, pe scurt, fara afectiune, bebe nu va arata nici un interes.

 


2. Cum iti dai seama ca bebe nu are probleme cu auzul

Este foarte greu ca parinte, sa iti dai seama daca bebelusul are o reala problema de auz, deoarece copiii hipoacuzici, la nastere, se comporta la fel ca si cei auzitori si din acest motiv sunt depistati tardiv (1-2 ani). Insa „in cadrul protocolului de screening la nastere, care se face pentru depistarea unor posibile boli si sindroame, se realizeaza testul de otoemisiuni acustice (OEA)“, explica Dr. Emilia Florescu, medic primar ORL adulti si copii, chirurgie cervicofaciala, cu competenta in ultrasonografie generala si LMG.
Testul se poate face in prima saptamana de la nastere, este neinvaziv (a se intelege nedureros!), obiectiv si dureaza foarte putin daca sugarul este linistit (de preferat sa doarma). Avantajul pentru copil este enorm, daca este depistat de timpuriu cu surditate congenitala (impactul fiind major asupra dezvoltarii in plan emotional, dar si social; de asemenea, ideal este daca se rezolva intr-un fel sau altul problema pana la varsta de 6 luni!). Sunt doua rezultate posibile la testul de OEA, testul evaluand specific functia urechii interne. „Pass“ inseamna ca micutul este normal din punct de vedere auditiv, iar rezultatul „Referr“ ar trebui sa ne ridice un semn de intrebare, insa nu putem pune diagnosticul de surditate congenitala bazandu-ne doar pe un singur rezultat „Referr“. Testarea se va repeta. In completare, pentru screeningul auditiv, pe langa OEA, care se refera strict la functionalitatea urechii interne, se mai poate face, ca si testare, si AABR („potentiale evocate auditive“), test care reflecta functia cailor de conducere auditiva pana la nivelul trunchiului cerebral.
 
 

3. Etapele evolutiei auzului intre 0 si 12 luni si modalitati de sustinere a acesteia

Inca de la nastere, bebe recunoaste vocea mamei, pana la 3 luni, reactioneaza la zgomote tresarind, clipind din ochi, schimbandu-si expresiile fetei, plangand, intinzand mainile si picioarele. De la 3 la 6 luni, incepe sa-si indrepte capul spre locul de unde se aude o voce/ zgomot/ sunet; este atent la jucariile care scot sunete si se entuziasmeaza cand aude o melodie pe care o place. Urmeaza etapa gangurerilor, iar apoi, dupa aproximativ 10 luni, a imitatiei sunetelor.

Modalitati de stimularea auzului

Vorbeste-i si canta-i cat mai des cu putinta. Poti chiar sa pui muzica in surdina, genuri cat mai diferite, dar nu foarte zgomotoase. Achizitioneaza o serie de jucarii care emit tot felul de sunete atragatoare pentru bebelusi. Sunt anumite lampi de veghe care pe langa functia de iluminare difuza, ofera si o serie de melodii linistitoare. Daca in timpul sarcinii i-ai cantat cantecele de alint poti face asta si acum, mai ales in momentele sale de neliniste.
Poti pune in sticlute cu capac diverse tipuri de seminte si lasa-l sa le agite pentru a asculta diferitele tipuri de sunete produse de acestea. De asemenea poti cumpara mici jucarii zornaitoare care scot sunete atunci cand sunt miscate.
Poti incepe sa faci vocalize, in acest fel il vei determina si pe el sa te imite.
 


De la varsta de 3-6 luni, va incepe sa-si indrepte capul spre locul de unde se aude o voce/ zgomot/ sunet
 
 
 
4. Igiena urechilor

Un sistem auditiv sanatos si in plina dezvoltare are o stransa legatura si cu igiena urechii bebelusului. De aceea pentru curatarea pavilionului urechii iti recomandam sa folosesti o compresa umezita cu ser fiziologic, fara sa insisti prea mult asupra zonei. Este bine de stiut ca betisoarele de urechi clasice imping ceara spre timpan, luand cu ele si stratul de ceara cu rol protector, de aceea iti recomandam doar folosirea cu precautie a betisoarele cu opritor pentru curatarea usoara a pavilionului urechii.

In concluzie, sunetele emise de jucarii, cuvintele in tonalitati diferite joaca un rol important in dezvoltarea bebelusului. O asemenea experienta sonora timpurie, conform studiului expus in articolul prezentat de sciencedaily.com – Sounds influence the developing brain earlier than previously thought, lasa o urma in activitatea creierului si ca aceasta expunere la sunet poate fi importanta in procesul de neurodezvoltare a copilului.
 
 
Mai jos ti-am pregatit o selectie dedicata bebelusilor cu rol in stimularea auzului si a mintii. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!
 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ●Auzul bebelusi lucruri important stiut-Copiisiparinti.ro
  • ●www.sciencedaily.com

 


Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse recomandate pentru Stimularea auzului la bebelusi

Vezi Politica confidentialitate date personale