Stimularea mintii bebelusului (informatii utile)

 
 

 

 



Stimularea mintii bebelusului prin comunicare si joc




1. Stimularea mintii bebelusului prin comunicare

Daca vei crede ca tot ce stiu sa faca este sa manance, sa doarma si sa planga, s-ar putea sa te inseli. Bebelusii au si alte activitati „preferate“. Marea explorare a lumii din jur incepe din momentul in care deschid ochisorii si se trezesc intr-un mediu nou. Nu vad ei prea bine la inceput, dar simt, fac miscari mici si parca au niste antene invizibile care le atrag atentia spre cuvintele si gesturile mamei. Se va uita din ce in ce mai intens la fata mamei in timpul alaptarii, o va urmari cu interes, iar simtul tactil ii asigura contactul direct cu pielea ei, prin obrajori, manute, prin nas, gura. Se creeaza astfel legatura dintre copil si mama. Ce este de facut? Le vorbesti, esti cat mai tandra cu el; il asiguri ca nu este singur si ca are toata dragostea ta de partea lui. Cand plange, este evident ca bebelusul are nevoie sa i se raspunda, asa ca cel mai bun lucru pe care il poti face este sa-i… raspunzi! In felul acesta, el capata incredere, iar lumea din jur isi mai pierde din mister. Cuvantul cheie? Conexiunea! Stiindu-i nevoile, poti preintampina neplacerile si ii poti da semnale concrete din noul mediu. „Hei, bebe, nu esti singur, mami e aici!“ – iata un mesaj care poate fi transmis tactil, prin reactii prompte, prin incurajari verbale.

 

 

Nou-nascutii au nevoie de culori puternic contrastante pentru a invata sa focalizeze si sa distinga forme si culori

 


 
2. Stimularea mintii bebelusului prin intermediul caruselului de patut

Bebelusii au nevoie, inca de la varste foarte mici, de stimularea mintii, aspect pe care il poate oferi o jucarie de buna calitate, care ii va capta atentia prin lumini, culori si miscare, ba si cu sunete melodioase.
Fiecare moment reprezinta o noua experienta de invatare pentru un nou-nascut. Atunci cand alegi un carusel iti recomandam sa alegi figurine ce intruchipeaza elemente din viata reala, fie ca este vorba despre animalute, forme geometrice, fie despre insecte sau flori etc. Este un prilej minunat de a-i povesti si de a-i face cunostinta cu ele, cu timpul va avea preferatele sale. De asemenea si caruselele cu oglinda reprezinta un punct de interes pentru bebelusi. In schimb sunt de evitat cele care au piese cu margini ascutite, sau care se pot desprinde usor.
Trebuie sa stii ca nou-nascutii au nevoie de culori puternic contrastante pentru a invata sa focalizeze si sa distinga forme si culori. Ele sunt primordiale atat pentru stimularea vederii cat si pentru dezvoltarea creierului. Pentru a-l ajuta sa focalizeze cat mai bine, fara sa existe implicatii nedorite asupra acuitatii vizuale, iti recomandam sa plasezi caruselul la o
distanta de cca. 30 de cm fata de ochi, din pozitia culcata a bebelusului.

Copilul mic are nevoie continua de comunicare pentru a creste sanatos atat fizic cat si emotional, de aceea iti recomandam sa vorbesti si sa te joci cu el cat mai mult timp posibil. Nu trebuie sa te gandesti ca il rasfeti prea mult, deoarece acea parte (zona responsabila de autocontrol) din creierul lor care se ocupa cu controlul impulsurilor si al nevoilor nu este inca foarte dezvoltata.  In consecinta, bebelusul nu isi poate controla nevoile, nu si le poate amana si nici nu isi poate tine sub control frustrarea (sau disperarea) de a nu-i fi indeplinite nevoile.
In concluzie, bucurati-va cat mai mult de aceste momentele unice prin joaca si cat mai multa dragoste.
 
 
Mai jos am pregatit o selectie de jucarii tip carusel dedicate tuturor bebelusilor, cu rol in dezvoltarea mintii si acuitatii vizuale a acestora. Spor la cumparaturi!

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ●Primele luni de viata cum ii antrenam mintea bebelusului-Copiisiparinti.ro
  • ●Psihologpentrucopii.ro

 


Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Carusele recomandate pentru Stimularea mintii bebelusului

Vezi Politica confidentialitate date personale