Supraincalzirea la bebelusi (informatii utile)

 
 

 

 
 



Supraincalzirea la bebelusi: cauze, simptome si preventie 
 
 


 

1. Ce este supraincalzirea la bebelusi

Supraincalzirea este, alaturi de foame, sete, frig, somn, boala, unul dintre motivele care ii fac pe bebelusi sa planga. Supraincalzirea poate duce la socul caloric, pentru ca la copilul sub 2 ani, reglarea termica este slab asigurata. Desi bebelusul nu are glandele sudoripare bine dezvoltate, se pare ca el transpira. Capacitatea lui de reglare a temperaturii este deficitara, pielea este subtire si fragila iar suprafata corporala este mai mare comparativ cu a adultului, astfel ca el se supraincalzeste mult mai usor decat adultul, se deshidrateaza, devine agitat si nu se mai alimenteaza corespunzator.

 



2. Cauzele aparitiei supraincalzirii

Supraincalzirea are drept cauze temperatura crescuta din mediul inconjurator, straturile prea multe de haine, hidratarea insuficienta. Lasarea copiilor in masina, cu geamurile inchise, pentru o anumita perioada, poate duce la supraincalzire si soc caloric. De asemenea pozitionarea patului langa o sursa de caldura, dar si plimbarea (fie tinut in brate, fie in carut) direct in razele puternice ale soarelui fara luarea unor masuri de protectie (palariuta, in timpul sezonului estival) au ca efect, de asemenea, supraincalzirea. Trebuie o atentie sporita la tipul de imbracaminte folosit si la numarul de straturi de haine pe care decizi sa i le dai
celui mic! Bebelusii nu au capacitatea de a-si regla temperatura corpului, iau temperatura mediului exterior, pentru ca sistemul lor de reglare nu este maturizat. Nestiind sa spuna prin cuvinte „Mami, mi-e cald!“, ci se va exprima prin plans. Supraincalzirea este unul dintre motivele de plans cel mai des intalnite la bebelusi.
 
 


3. Cum se poate preveni supraincalzirea

Un prim mijloc de preventie este reglarea temperaturii in camera copilului si, ideal, stabilirea unei temperaturi constante in intreaga casa. Atunci cand, de exemplu, temperatura este intre 22 si 24 de grade C, iar umiditatea mentinuta intre 60 - 65 %, nu ii mai pune caciula (in casa fiind) si nici nu il imbraca prea gros, pentru ca exista deja un confort termic. Vara, este indicat sa folosesti hainute subtiri, deschise la culoare, confectionate din materiale naturale precum bumbacul sau tesatura din bambus ce absoarbe transpiratia si previne iritatiile si infectarea pielii. Cand iesi cu cel mic la plimbare, intotdeauna acopera-i capul bebelusului, cu o palariuta sau cu o bandana din bumbac subtire. Cand doarme este bine sa il acoperi cu o paturica foarte subtire de tipul muselinei. In zilele toride este recomandat sa ii faci chiar una sau doua baite caldute (cu 2 - 3 grade mai rece decat baia normala) pentru a-l racori si a-i mentine pielea curata si sanatoasa. In ceea ce priveste hidratarea, in mod normal bebelusii alaptati la san isi primesc din lapte cantitatea necesara de apa, insa in zilele toride de vara este bine sa suplimentezi cantitatea de lichide cu apa plata sau ceaiuri din plante neindulcite. Pentru cei alimentati cu lapte praf sau cei carora li s-a diversificat alimentatia deja, este recomandat sa le oferi apa plata si ceaiuri in fiecare zi, de cateva ori, in cantitati mici (atat cat cer).


Plimbarile copilului se vor face intotdeauna dimineata inainte de orele 10.00 si dupa-amiaza dupa orele 17.00 - 18.00 pentru a evita expunerea la razele ultraviolete nocive si implicit supraincalzirea
 
 
 
4. Simptomele supraincalzirii

Intr-un prim stadiu, supraincalzirea se manifesta prin: cresterea temperaturii corpului, lipsa poftei de mancare, inrosirea pielii, agitatie, plans, tipete, sete intensa.
In aceasta faza, se indeparteaza cat mai rapid de sursa de caldura, se dezbraca si se hidrateaza. Cu cat copilul este mai mic, cu atat simptomele trec dintr-un stadiu in altul mai rapid, fiind nevoie de interventii de urgenta. De aceea respectarea masurilor de prevenire este importanta; se elimina, astfel, consecintele mai putin placute ale supraincalzirii. In cazul in care simptomele de manifestare a supraincalzirii escaladeaza rapid mai multe faze ingrijoratoare, iti recomandam sa consulti rapid medicul pediatru sau de familie al copilului.

 

Mai jos ti-am pregatit o selectie de produse menite sa te ajute in prevenirea supraincalzirii la bebelusi. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine pentru bebelusul tau!
 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ●Bebelusi-canicula-www.cdt-babes.ro
  • ●Supraincalzirea bebelusului cauze simptome,preventie-Copiisiparinti.ro

 


Data ultimei actualizari: 13-07-2022

Produse ce previn Supraincalzirea la bebelusi

Vezi Politica confidentialitate date personale