Transpiratia (informatii utile)

Cel putin 2 milioane de glande sudoripare se gasesc pe suprafata corpului uman si elimina zilnic prin transpiratie o solutie inodora si incolora. Aceste glande sunt situate in dermul profund si se conectează prin intermediul ductelor sudoripare cu epidermul, inainte de a se deschide la suprafata tegumentului.

 

 

 

5 metode simple de a tine sub control transpiratia

 

 

 

Ce este transpiratia

Procesul de transpiratie reprezinta modalitatea corpului de a-si regla temperatura, pentru a o mentine la un nivel constant. Cand simti ca iti este cald, transpiri! Iar apa pierduta prin transpiratie, se evapora si astfel experimentam senzatia de racorire, proces ce se numeste termoreglare. Trebuie sa stii ca exista doua tipuri de glande sudoripare: glandele sudoripare ecrine si glandele sudoripare apocrine.

Asadar, glandele sudoripare ecrine sunt cele mai raspandite si sunt deschise direct la nivelul pielii, pe cand glandele sudoripare apocrine se gasesc in principal in zonele axilare, genitale, ombilic, mamelon, iar transpiratia se face la nivelul foliculului pilos. Transpiratia este alcatuită in principal din apa si electroliti si are un pH acid.

Desi este un proces fiziologic normal, unii oameni pot considera transpiratia un proces nedorit in anumite situatii sociale, mai ales daca transpiratia lor lasa pete, miros neplacut sau pete umede vizibile. In aceste situatii, exista cateva trucuri usor de urmat care te pot ajuta sa tii sub control transpiratia.

 




5 metode pentru a tine sub control transpiratia

 

1 Antiperspirantul
Produsele antiperspirante functioneaza prin blocarea canalelor sudoripare, astfel incat transpiratia sa nu poata ajunge la suprafata pielii tale. Transpiratia este inca produsa de glanda sudoripara, dar nu poate ajunge la suprafata. Deodorantele nu previn transpiratia, ci in schimb urmaresc sa mascheze mirosul produs de bacterii atunci cand transpiri (bromhidroza). Majoritatea antiperspirantelor sunt alcatuite din saruri metalice numite cloruri de aluminiu.

2 Tesaturile naturale si "respirabile"
Cea mai buna varianta de a interveni asupra diminuarii procesului de transpiratie, are legatura foarte mare cu alegerile vestimentare, atat pentru tine cat si pentru copil. De aceea este important sa alegi haine ale caror tesaturi sunt naturale, usoare, respirabile, cu o buna ventilatie. Culorile mai deschise ajuta la reflectarea razelor solare, comparativ cu nuantele inchise care absorb caldura.

3 Alimente de evitat
Exista cateva optiuni alimentare pe care poate doresti sa le eviti daca daca te vei afla intr-o situatie sociala in care preferi sa nu transpiri. Asadar, evita consumul de mancare picanta, deoarece corpul tau va reactiona la mancarea picanta in acelasi mod in care ar face-o pentru orice alta sursa de caldura–incearca sa “raceasca lucrurile”, ceea ce duce la transpiratie. Nici cofeina nu este recomandabila, deoarece iti stimuleaza glandele suprarenale si provoaca transpiratia palmelor, picioarelor si axilelor.

4 Alege locurile racoroase
Transpiratia este modalitatea corpului tau de a te racori. Asadar, mentinand o temperatura mai rece a corpului, procesul de termoreglare se reduce si astfel transpiri mai putin.

Mananca mai putin dar mai des pe parcursul zilei pentru a mentine o temperatura corporala optima, deoarece organismul foloseste caldura metabolica pentru a descompune alimentele.

Consuma cat mai multe lichide la temperatura camerei in zilele toride si incearca pe cat posibil sa eviti atat pentru tine cat si pentru copii iesitul afara la miezul zilei. De asemenea, poti pastra cremele hidratante, gelul de dus la frigider pentru un efect de racire atunci cand le aplici.

5 Tratamente medicale pentru adulti
Daca simti ca transpiri in exces, iti recomandam sa-ti consulti medicul de familie pentru a vedea daca exista o afectiune numita hiperhidroza. Daca te afli in aceasta situatie trebuie sa stii ca ai la dispozitie mai multe optiuni de tratament:
 
Antiperspirantul pe baza de reteta
 Medicul tau iti va putea prescrie un antiperspirant specializat. De asemenea, sunt disponibile pe baza de prescriptie medicala si creme speciale, folositoare in cazul in care transpiratia iti afecteaza zona capului. De retinut, ca produsele antiperspirante sunt recomandate pentru cazurile mai usoare de hiperhidroza.

Medicamente pe cale orala
Exista cateva medicamente anticolinergice care pot fi prescrise de medicul specialist, cu rol in blocarea unor substante chimice, care permit anumitor nervi sa comunice intre ei, ceea ce poate ajuta la reducerea transpiratiei. Exista unele efecte secundare potentiale, asa ca este important sa discuti cu medicul daca beneficiile depasesc sau nu riscurile.

Injectia cu botox
Aceste injectii blocheaza transmiterea semnalelor de la sistemul nervos periferic la glandele sudoripare care provoaca transpiratia. Injectiile au o eficacitate ce dureaza intre 6 si 12 luni, dupa care tratamentul va trebui repetat. Injectiile pot provoca dureri minore, iar unii oameni experimenteaza temporar slabiciune musculara in zona pe care au tratat-o.

Interventia chirurgicala
In cazurile extreme, sunt disponibile cateva optiuni chirurgicale. Acestea includ terapia cu microunde, indepartarea glandelor sudoripare si interventia chirurgicala a nervilor. Operatia trebuie luata in considerare numai atunci cand medicul specialist stabileste ca este necesara o asemenea interventie.


De ce miroase transpiratia

Transpiratia in sine nu miroase, dar atunci cand bacteriile de la nivelul pielii incep sa metabolizeze proteinele din transpiratie, provoaca acel miros neplacut, asa numita bromhidroza. Cantitatea de apa pe care o transpiri, nu afecteaza neaparat mirosul corporal. De aceea, o persoana poate avea un miros corporal neplacut, dar sa nu fie transpirata. In schimb, o persoana poate transpira excesiv, fara sa miroasa neplacut. Acest lucru se datoreaza faptului ca mirosul corporal este un rezultat al tipului de bacterii de pe piele si al modului in care bacteriile interactioneaza cu transpiratia, nu transpiratia in sine.

 


Cand trebuie sa consulti medicul

Oricine experimenteaza o transpiratie excesiva ar trebui sa faca o programare la medicul de familie. Medicul va poate trimite la un specialist dermatolog care va face cateva teste de diagnostic pentru a determina cauza transpiratiei excesive. Unii oameni pot avea o transpiratie excesiva ca efect secundar al unor medicamente. In acest caz, este recomandat ca persoana in cauza sa discute cu medicul sau curant despre schimbarea medicamentului sau a dozei prescrise. In cazul copiilor cu transpiratie excesiva si urat mirositoare, nedeterminata de o igiena precara sau de conditiile de somn improprii, indica o afectiune ce trebuie analizata de medicul pediatru.

Nota!
Copiii mai mici transpira destul de des in timpul somnului, ca urmare a intensificarii proceselor metabolice. Acest aspect determina cresterea temperaturii corpului, iar prin transpiratie se face termoreglarea.


Transpiratia este un proces fiziologic normal si are un scop clar determinat, acela de reglare a temperaturii corpului. Insa, atunci cand simti ca transpiri excesiv, cea mai importanta masura pe care o poti lua este sa consulti de indata un medic specialist.

In urmatoarea sectiune, ti-am pregatit o selectie de produse care sa te ajute in diminuarea procesului de transpiratie. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.healthline.com
  • ● www.medicalnewstoday.com
  • ● www.medicalnewstoday.com

 


Data ultimei actualizari: 27-07-2022

Produse ce ajuta sa reduci Transpiratia

Vezi Politica confidentialitate date personale