Trotineta (informatii utile)

 
 

 

 



Trotineta pentru copii dezvolta abilitati motorii si creste increderea




1. Ce este o trotineta

Cel mic a devenit de neclinitit din fata calculatorului, tabletei sau telefonului si nu stii cum sa-l scoti afara pentru a face putina miscare, pentru a socializa cu prietenii si pentru a se bucura de parcul din apropiere? Ei bine, inseamna ca are nevoie de o trotineta! Trotineta este acel mijloc de deplasare iubit de marea majoritate a copiilor, prevazut cu un sistem de rulare cu doua sau trei roti unite printr-o punte si manevrabil prin intermediul unui ghidon, care de regula este ajustabil.


 
2. Beneficiile unei trotinete

Folosirea unei trotinete nu reprezinta doar un mod de a se distra, aceasta activitate atrage dupa sine si o serie de beneficii asupra sanatatii si dezvoltarii armonioase a celui mic. Insa pe langa beneficiile pe care le aduce, chiar daca va fi echipat corespunzator sa te astepti ca joaca vine la pachet si cu ceva julituri si plansete. Insa cu toate acestea beneficiile sunt multiple:

 

Dezvoltarea abilitatilor motorii Stapanirea abilitatilor motorii brute și fine ii permite copilului sa capete mai multa independenta. Fie ca este vorba despre deschiderea unei uși, manipularea unui fermoar sau spalatul pe dinti. Trotinetele ajuta la dezvoltarea ambelor tipuri de abilitati.

Cand foloseste o trotineta, copilul trebuie sa isi foloseasca bratele si picioarele in mod independent, astfel cu un picior isi va lua avant prin impingerea trotinetei, iar cu ajutorul mainilor va pastra echilibrul trotinetei prin sustinerea ghidonului. Mai mult de atat, ochii copilului trebuie sa fie mereu atenti catre directia spre care se indreapta si sa aiba grija sa evite obstacolele. Daca va vrea sa se opreasca, copilul va trebui sa puna un picior pe placuta aripii din spate pentru a frana sau sa incetineasca sufiecient de mult, astfel incat sa poata pune un picior jos.

 

Dezvoltarea musculaturii
Echilibrarea unei trotinete implica folosirea muschilor din partea superioara a corpului copilului, in timp ce propulsarea trotinetei necesita puterea muschilor de la nivelul picioarelor. Deoarece utilizarea unei trotinete necesita ca cel mic sa stea in picioare, aceasta pozitie ajuta la intarirea mai multor grupe de muschi principale, cum sunt muschii trunchiului si cei abdominali. Deci trotinetele sunt o optiune fantastica pentru a stimula dezvoltarea musculaturii si a creste forta musculara.

 

Echilibrul si coordonarea
In primii ani, dezvoltarea simtului echilibrului si al coordonarii sunt esentiale pentru orice copil. Este important ca aceste abilitati sa fie dezvoltate cat mai devreme, utilizarea unei trotinete ajutand la indeplinirea acestui lucru. Copilul trebuie sa stea drept si sa se echlibreze pe un picior si, in acelasi timp, sa impinga trotineta cu celalalt picior. Trotinetele cu trei roti au un mecanism numit “lean-to-steer” ce ajuta, de asemenea, la dezvoltarea echilibrului si a coordonarii. Acest mecanism se refera la realizarea virajelor, moment in care copilul va trebui sa se aplece putin si sa isi lase greutatea pe partea spre care doreste sa vireze.

 

  Dezvoltarea procesului decizional
Mersul pe trotineta este o modalitate excelenta de a-ti determina copilul sa se gandeasca la luarea unor decizii si sa isi cantareasca rapid optiunile. Copilul trebuie sa ia decizii rapide, cum ar fi incetinirea trotinetei, oprirea, intoarcerea si cat de mult sa se incline pentru a mentine viteza. Un alt bun exemplu, este acela de alegerea celei mai sigure optiuni in evitarea unui obstacol, atunci cand are de-a face cu asa ceva. El va trebui sa se gandeasca rapid ce forta va trebui sa aplice pentru a opri la timp sau cand si in ce directie va trebui sa vireze pentru a ocoli acel obstacol.

 

Increderea in sine
Cand copilul va intelege cum se conduce o trotineta si isi va imbunatati aceasta abilitate, increderea in sine va creste si va fi o sursa pentru initierea altor activitati. Uneori, cel mic are nevoie doar de o doza de incredere pentru a vedea ca poate sa faca lucruri de “copii mari” si astfel, isi va da seama cat de capabil este. Acest plus de incredere il va ajuta in dezvoltarea altor abilitati si ii va da curajul de a face singur si alte lucruri pe care in mod obisnuit le facea cu ajutor.

 

Dezvoltarea sociala
Copiilor le place sa se joace impreuna iar trotineta este un bun prilej de a relationa cu alti copii care au si ei trotineta si astfel sfera prietenilor va capata noi proportii. Este o buna modalitate pentru a-si dezvolta abilitatile sociale, de a urmari si de a invata noi trucuri in conducerea trotinetei de la alti copii.


 
3. Cum alegi trotineta potrivita pentru copilul tau

Alegerea trotinetei potrivite poate fi o incursiune dificila cu atat de multe optiuni pe piata. Insa varsta copilului, inaltimea, abilitatile de conducere a trotinetei sunt cateva din criteriile pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand vrei sa alegi o trotineta potrivita pentru copilul tau. Daca vei lua in considerare toate aceste aspecte, vor creste sansele de ai oferi celui mic o trotineta sigura si cu care sa se distreze de minune.

 

Inaltimea copilului va determina dimensiunea trotinetei. Copilul trebuie sa stea intr-o pozitie confortabila, astfel incat mainile sale sa nu fie prea sus sau prea jos cand tine ghidonul. Ghidonul ar trebui sa se afle undeva in dreptul pieptului sau pana la jumatatea corpului. Multe modele de trotinete au ghidonul reglabil, lucru ce va fi de folos atunci cand copilul va creste.

 

Puntea trotinetei trebuie sa fie destul de mare, astfel incat picioarele copilului tau sa stea confortabil pe ea. Ideal ar fi ca picioarele sa poata sta unul in spatele celuilalt fara probleme. O punte prea mica va fi inconfortabila de condus si va afecta procesul de franare.

 

Greutatea copilului trebuia luata in considerare cand este aleasa o trotineta, in manualul fiecareia fiind specificata greutatea maxima suportata. • Pentru copiii mici, pana la varsta de 4-5 ani, cea mai buna optiune este o trotineta cu trei roti, pentru a-i invata sa dezvolte mai intai abilitati de baza si sa perfectioneze diferite tehnici de conducere a trotinetei. Trotineta cu trei roti este similara cu o tricicleta, ideala fiind cea cu doua roti in fata si una in spate, deoarece ofera o stabilitate mult mai mare. Mecanismul “lean-to-steer” este cel mai potrivit sistem pentru aceasta varsta, intrucat aplecarea pe partea spre care se doreste virajul fiind mult mai sigura decat intoarcerea brusca a ghidonului, cum este la modelele fara acest mecanism.

 

Atunci cand cel mic atinge varsta de 5 ani, iti poti indrepta atentia si catre o trotineta cu doua roti, mai ales daca copilul tau are experienta unui vehicul cu trei roti. La aceasta varsta echilibrul este imbunatatit si increderea in sine este mult mai mare. Orice trotineta care este potrivita inaltimii copilului si nu are o greutate prea mare, poate fi considerata optima pentru desfasurarea acestei activitati. Trotinetele cu maner reglabil sunt potrivite si pentru copiii mai mari, insa pentru cei care isi doresc sa execute diferite sarituri sau trucuri, este nevoie de existenta unui maner fix.

 

Marimea rotilor va influenta viteza cu care se va deplasa cel mic: rotile mari ating o viteza mai mare, dar fac trotineta mai grea, iar cele mai mici vor face deplasarea sa fie putin mai lenta, dar vor asigura o stabilitate mai mare, puntea fiind mai aproape de sol. De asemenea puntea trebuie sa fie dintr-un material antiderapant, mai ales atunci cand vor incepe sa mearga mai des si cu viteza mai mare.

 

Un alt aspect demn de luat in considerare la alegerea unei trotinete este pliabilitatea. Unele modele se pliaza doar apasand un buton, pe cand la alte modele este nevoie sa se intervina pentru detasarea ghidonului, astfel permitandu-se depozitarea in doua piese. Pliabilitatea trotinetei este un criteriu esential mai ales atunci cand vrei sa iei trotineta in vacanta sau vrei sa ocupe mai putin spatiu in casa. Inca de la achizitionarea trotinetei iti recomandam sa iei in calcul si folosirea unui echipament de protectie adecvat, respectiv, casca, cotiere si genunchiere. Doar in acest fel vei putea reduce vanataile si zgarieturile si vei putea crea obiceiuri sanatoase pentru viitor in ceea ce priveste singuranta sa.

Speram ca informatiile oferite de colega noastra Geanina, sa-ti fie de un real ajutor in alegerea trotinetei potrivite pentru copilul tau. Mai jos am pregatit o selectie variata de trotinete, care abia asteapta sa-si gaseasca un partener de joaca! Pentru plimbari active pline de veselie!

 

 

 

Geanina Neicu-consilier jucarii, magazin Bebe Tei (Mall Vivo Constanta)


 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ● https://www.whatson4kids.com.au/health-benefits-of-scooters/

 


Data ultimei actualizari: 05-05-2022

Vezi selectia de produse din categoria Trotineta

Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Casca de protectie pentru copii, Marimea S - M, 3 ani+, Lemon, Scoot & Ride

Casca de protectie pentru copii, Marimea S - M, 3 ani+, Lemon,...

SCOOT & RIDE
218,00 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Casca de protectie pentru copii, Ash, Scoot & Ride

Casca de protectie pentru copii, Ash, Scoot & Ride

SCOOT & RIDE
189,50 LEI
Adauga in lista de produse favorite

Acest produs face parte din campania Elite si beneficiaza de TRANSPORT GRATUIT* la Pachetomat

*vezi detalii
Casca de protectie pentru copii, Rose, Scoot & Ride

Casca de protectie pentru copii, Rose, Scoot & Ride

SCOOT & RIDE
189,50 LEI

Vezi Politica confidentialitate date personale