Acizii AHA si BHA (ingrediente active)

AHA si BHA sunt doua tipuri de hidroxiacizi cu rol exfoliant. Ambele variante de acizi pot fi gasite intr-o varietate de produse cosmetice: demachiante, tonere, creme hidratante, scruburi sau masti. 

 

 

 

Ce sunt acizii AHA si BHA

 



AHA si BHA sunt ambele cunoscute ca exfolianti, dar fiecare hidroxiacid in parte are alte proprietati care il fac mai potrivit pentru tratarea anumitor afectiuni ale pielii sau imbunatatirea anumitor caracteristici ale pielii.


Beneficii AHA si BHA

AHA si BHA sunt exfolianti pentru piele si pot interveni la nivelul tenului pentru:

● a reduce inflamatia, un marker cheie al acneei, rozaceei si altor probleme ale pielii;

● scade aspectul porilor mari si a ridurilor de suprafata;

● uniformizeaza nuanta pielii;

● imbunatateste textura generala a pielii;

● elimina celulele moarte ale pielii;

● desfunda porii pentru a preveni acneea;


Diferenta intre AHA si BHA

AHA inseamna alfa hidroxiacid iar BHA inseamna beta hidroxiacid.  Acestia sunt utilizati in produsele de ingrijire a pielii pentru a exfolia, curata porii si imbunatati textura si luminozitatea acesteia.

● AHA sunt acizi solubili in apa obtinuti din fructe cu continut de fructoza. Acesti acizi ajuta la indepartarea de la suprafata pielii a celulelor moarte, astfel incat sa permita generarea de celulele noi, mai uniform pigmentate care sa le ia locul.

Pe de alta parte, BHA-urile sunt solubile in ulei. Spre deosebire de AHA, BHA-urile pot patrunde mai profund in pori pentru a indeparta celulele moarte ale pielii si excesul de sebum.

●  In comparatie cu acidul glicolic (AHA), acidul salicilic (BHA) de exemplu, provoaca o reactie de iritare a pielii mult mai redusa.

● O alta diferenta intre AHA si BHA este ca BHA-urile cresc rezistenta pielii la leziunile ultraviolete si au de asemenea, efecte antibacteriene. Beneficiile antibacteriene ale BHA le fac ingrediente adecvate pentru produsele dedicate ameliorarii acneei.

● Pe de alta parte acizii AHA ofera o exfoliere mai “agresiva”, care poate fi mai potrivita pentru repararea pielii deteriorate de soare si pentru imbunatatirea efectelor imbatranirii. De asemenea, au efect si asupra productiei de colagen si procolagen, substante cu rol in imbunatatirea aspectului pielii foto-imbatranite. Deoarece AHA sunt mai “agresive”, utilizarea lor necesita prudenta din cauza potentialului crescut de a genera o sensibilitate sporita a pielii la razele soarelui.

● AHA-urile sunt utilizate in principal pentru:  hiperpigmentare usoara, cum ar fi pete de varsta, melasma si cicatrici, pori dilatati, linii fine si riduri de suprafata, nuanta neuniforma a pielii. Desi AHA sunt adesea comercializate ca fiind sigure pentru toate tipurile de piele, este bine sa existe putina prudenta mai ales daca tenul este extrem de uscat si sensibil.

● BHA-urile, pe de alta parte, sunt utilizate in principal pentru acnee si deteriorari ale pielii produse de soare. Aceste produse patrund profund la nivelul foliculilor de par pentru a reduce excesul de sebum si pentru a desfunda porii. Datorita acestor efecte, BHA-urile sunt mai potrivite pentru tenul mixt pana la gras. Concentratiile mai mici pot fi utilizate pentru a ajuta la calmarea pielii sensibile. De asemenea, este posibil sa ai mai mult succes cu BHA daca doresti sa reduci roseata legata de rozacee.

Daca iti doresti o ameliorare a pielii uscate sau beneficii anti-imbatranire, incearca un AHA. Daca vrei sa abordezi acneea, apeleaza la BHA.


Vespa 125 Lego Icons Creator,

Cum se utilizeaza AHA si BHA

1 Cum se utilizeaza AHA
Toate AHA produc o exfoliere semnificativa. Totusi, efectele si utilizarile pot varia usor intre tipurile de acizi. AHA selectat ar trebui sa aiba o concentratie maxima cuprinsa intre 10 si 15% . La inceput este indicat sa aplici produsul la aproximativ doua zile, pentru ca pielea sa se obisnuiasca cu exfoliantul. Acest masura de precautie va reduce riscul aparitiei efectelor secundare, cum ar fi iritatia.

Indiferent de alegerea facuta, procesul de exfoliere va face pielea mai sensibila la soare. De aceea este important sa se foloseasca o protectie solara in fiecare dimineata pentru a preveni arsurile, petele de batranete si pentru a reduce riscul aparitiei cancerului de piele.


Tipuri de acizi AHA

Acidul Glicolic - este cel mai comun tip de AHA. De asemenea, este obtinut dintr-o planta disponibila pe scara larga: trestia de zahar. Acidul glicolic asigura o exfoliere semnificativa. Aceasta proprietate il califica pentru rezolvarea anumitor probleme ale pielii. Si datorita proprietatilor sale antimicrobiene, poate ajuta chiar si la prevenirea eruptiilor de acnee.

Acidul Lactic - este un alt AHA comun. Spre deosebire de alte AHA obtinute din fructe, acidul lactic este obtinut din lactoza. Este de asemenea, cunoscut pentru efectele sale semnificative de exfoliere si anti-imbatranire.

Acidul Citric -dupa cum sugereaza si numele, acidul citric este obtinut din extracte de citrice. Scopul sau principal este de a neutraliza nivelul pH-ului pielii si de a uniformiza zonele aspre ale pielii.

Acidul Malic - este un tip de crossover AHA-BHA. Este obtinut din acizi de mere. In comparatie cu alte AHA, acidul malic nu este la fel de eficient ca ingredient singular. Cu toate acestea, potenteaza beneficiile altor acizi.

Alti acizi AHA: mandelic si tartric


Efecte adverse AHA
- utilizarea AHA poate veni la pachet si cu o serie de efecte secundare. Cel mai adesea, aceste reactii adverse apar in produsele de peeling. Efectele secundare sunt locale, adica afecteaza zona de piele pe care a fost aplicat produsul. Acestea pot include:  senzatie de arsura, eczema, umflatura, modificari ale culorii pielii, vezicule sau urme, peeling al pielii, prurit, iritatie de piele, arsuri chimice, risc crescut de arsuri solare.

Panelul de experti Cosmetic Ingredient Review (CIR) din cadrul FDA -SUA sugereaza ca produsele care contin acid glicolic si acid lactic sunt sigure daca: concentratia de AHA este de 10% sau mai putin si au un pH de peste 3,5.


2 Cum se utilizeaza BHA

BHA-urile sunt, de asemenea, concepute pentru utilizare zilnica, dar poate fi necesar sa fie aplicate de cateva ori pe saptamana la inceput, pana cand pielea se obisnuieste cu ele. Desi BHA-urile nu fac pielea la fel de sensibila la soare precum AHA-urile, tot este recomandat sa se foloseasca protectie solara in fiecare zi. Acest lucru va ajuta la prevenirea daunelor solare suplimentare.


Tipuri de acizi BHA:

Acidul salicilic -este cel mai comun BHA. Concentratiile pot varia intre 0,5 si 5 la suta, in functie de produs. Este cunoscut ca un bun tratament pentru acnee, dar poate ajuta, de asemenea, la calmarea inrosirii generale si a inflamatiei pielii.

Acidul citric -desi sunt clasificate in principal ca AHA, unele formulari de acid citric sunt si BHA. In loc sa uniformizeze nivelul pH-ului pielii, acest tip de acid citric este folosit in principal pentru a reduce excesul de sebum si pentru a curata celulele moarte ale pielii localizate adanc la nivelul porilor.

Alti acizi BHA: acidul beta-hidroxibutanoic, acidul tropical, acidul tretocanic



Cum sa combini produsele AHA si BHA

Conform unei analize din 2009, AHA si BHA aduc mai multe beneficii pielii atunci cand sunt utilizate impreuna. Acest lucru se poate datora productiei crescute de colagen, care poate face atat derma cat si epiderma sa fie vizibil mai ferme. Totusi, nu este de dorit sa stratifici AHA si BHA-uri in acelasi timp. Indicat este sa se alterneze produsele utilizand un tip de acid dimineata si celalalt in timpul rutinei de noapte. De asemenea, puteti utiliza AHA si BHA in zile alternative. O alta strategie este sa se utilizeze acizii exfolianti numai pe anumite parti ale fetei. De exemplu, poti aplica un AHA pe zonele uscate si un BHA pe zonele grase daca exista o piele mixta. AHA si BHA au totusi beneficii similare si puteti obtine un anumit nivel de exfoliere de la fiecare in parte. Sau mai exista posibilitatea de a folosi produse ce le contin pe amandoua si care sunt atent balansate ca si concentratii si proportii astfel incat sa se obtina efectele dorite.



Concluzie

Daca esti in cautarea unui tratament anti-imbatranire "all-inclusive", atunci un AHA poate fi cel mai potrivit. Un BHA poate fi mai potrivit daca doresti sa calmezi o inflamatie si sa scapi de acnee. Pentru a avea un ten uniform si luminos, poti introduce in rutina ta de ingrijire a pielii acizii exfolianti AHA si BHA. Urmand indicatiile noastre, vei putea obtine un ten radiant si ferm. Daca inca nu stii exact ce alegere sa faci, care acid este mai potrivit pentru tenul tau, cel mai bine este sa discuti cu dermatologul tau.

Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de AHA si BHA. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● www.healthline.com/health/aha-vs-bha#takeaway
  • ● www.medicalnewstoday.com/articles/aha-vs-bha#how-to-use-ah-as
  • ● www.webmd.com/beauty/aha-bha-skin-exfoliate
  •  

 


Data ultimei actualizari: 18-05-2023

Gama noastra de produse cu continut de Acizii AHA si BHA

Vezi Politica confidentialitate date personale