Acidul Azelaic (ingrediente active)

Are proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii, cu utilizari in tratarea afectiunilor pielii precum acneea si rozaceea. Acidul azelaic este potrivit pentru toate tipurile de piele si poate ajuta la reducerea sensibilitatii pielii. Asadar, acidul azelaic este un ingredient despre care ar trebui sa vrei sa cunostii mai multe!

 

 

 

 

Acidul azelaic - beneficii si mod de aplicare

 

 

 

 

Acidul azelaic este un acid din grupa acizilor carboxilici care se gaseste in mod natural in cereale precum orzul, graul si secara. Acidul azelaic este un compus chimic care este produs si de o ciuperca numita Malassezia furfur si care traieste la nivelul pielii unde in anumite conditii determina o afectiune numita, varianta alba (hipopigmentara) a Pitiriazisului versicolor. 

 


Ce trebuie sa stii despre Acidul azelaic

Acidul azelaic este formulat astfel incat sa fie usor de aplicat pe piele, fiind disponibil sub forma de gel, spuma si crema.

In farmacii sunt disponibile produse cu continut de cel putin 15% acid azelaic, insa acestea sunt disponibile doar pe baza de prescriptie medicala. (produsele cu concentratii mai scazute sunt disponibile fara reteta).

In cazul tratamentului cu acid azelaic este obligatoriu sa se foloseasca un produs cu protectie solara cu SPF cat mai ridicat, deoarece pielea este mult mai sensibila si mai predispusa la arsuri solare.


Beneficiile Acidului azelaic

Incurajeaza regenerarea celulara, astfel incat pielea sa se vindece mai repede si cicatricile sa fie reduse la minimum.

Exfoliaza delicat tenul si deblocheaza porii incarcati, minimizand astfel imperfectiunile.

Actioneaza prin reducerea acneei, a petelor rosii cauzate de inflamatia tenului si a semnelor de imbatranire prematura, conferind tenului un aspect neted.

Acidul azelaic este utilizat si pentru reducerea hiperpigmentarii.

 Acidul azelaic este util in obtinerea unui aspect radiant al pielii, reducand riscul aparitiei petelor si a zonelor cu nuante diferite de culoare.

 


Mod de aplicare

Acidul azelaic se aplica inainte de crema zilnica, dimineata si/sau seara pe fata, gat si decolteu, dupa demachiere. Se maseaza delicat pana la absorbtia completa.

Insa un serum pe baza de acid azelaic 10% poate fi introdus foarte usor in rutina de ingrijire a pielii. Se aplica delicat pe toata fata sau doar pe zonele afectate, o data sau de doua ori pe zi dupa curatare, tonifiere si exfoliere.

Se poate aplica fie direct pe piele, fie poate fi amestecat cu serul sau crema de zi/ noapte preferata.

Este important sa se utilizeze intotdeauna o crema hidratanta cu SPF 30 sau mai mare in timpul zilei in perioada utilizarii unui produs pe baza de acid azelaic.


Precautii

Acidul azelaic poate provoca reactii adverse, inclusiv:  arsuri sau furnicaturi pe piele, exfolierea pielii la locul aplicarii, uscaciune sau roseata la nivelul pielii.

  Reactiile adverse mai putin frecvente includ: vezicule sau descuamarea pielii, iritatie si umflare, senzatie de strangere sau durere la nivelul articulatiilor, urticarie si mancarime, febra, respiratie dificila.

Daca aveti oricare dintre aceste reactii adverse, opriti utilizarea acidului azelaic si consultati un medic.

  Este intotdeauna important sa purtati protectie solara cand iesiti afara, dar aveti grija mai ales sa purtati produse SPF atunci cand utilizati acid azelaic, deoarece pielea este mai sensibila si mai predispusa la daune solare.

  Acidul azelaic este un acid natural care este mai bland decat unii acizi mai populari folositi pentru tratarea acneei.


Concluzie

Acneea, nuanta neuniforma a pielii, rozaceea si afectiunile inflamatorii ale pielii s-au dovedit a fi tratate eficient cu acidul azelaic. Pentru rezultate evidente si corecte este important sa urmati indeaproape instructiunile de dozare si aplicare oferite de un medic dermatolog.

Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Acid azelaic. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● What to know about azelaic acid skin-webmd.com
  • ● Azelaic acid-healthline.com
  • ● Azelaic acid-mayoclinic.org

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Produse cu continut de Acidul Azelaic

Vezi Politica confidentialitate date personale