Albastrul de metilen (ingrediente active)

 
 

 

 



Albastrul de metilen- de la colorant textil, la colorant terapeutic




1. Ce este albastrul de metilen

Cu ceva timp in urma albastrul de metilen era folosit pe o scara mult mai larga, insa cu timpul a iesit de pe scena medicala pana de curand, cand situatia s-a schimbat si i se acorda atentia cuvenita. Probabil iti mai amintesti de momentele in care copil fiind, scoteai afara limba colorata in albastru dupa ce bunica intervenise pentru durerile de gat cu albastru de metilen. Acest colorant este un compus organic tiazinic ce se prezinta sub forma unui solid cristalin de culoare verde-albastrui, nu prezinta miros si este solubil in alcool, apa, etc. La dizolvarea in apa se obtine o solutie de culoare albastru intens. Initial a fost folosit in industria textila pentru colorarea tesaturilor, dupa ce a fost descoperit de Heinrich Caro din intamplare, in urma unor experimente chimice de laborator. Ulterior Paul Ehrlich a reusit sa evidentieze importanta medicala al clorurii de metiltioniniu asa cum se mai numeste albastrul de metilen. Paul Ehrlich a observat in urma experimentelor biologice de laborator, colorarea neuronilor vii si a plasmodiumului sub actiunea albastrului de metilen. Plasmodiumul este un gen de protozoare parazite responsabil de producerea bolii numite malarie. Si uite asa, clorura de metiltioniniu s-a transformat la vremea aceea in tratatmentul numarul unu impotriva tuturor tipurilor de malarie.


 
2. Care sunt beneficiile albastrului de metilen

Albastrul de metilen este cunoscut astazi pentru efectele sale antivirale, antibacteriene, antifungice si de purificarea a sangelui donatorilor. Modul de actionare a albastrului de metilen este de a reduce flora microbiana de la suprafata tesuturilor prin interventia colorantului asupra membranei celulare. Cu toate ca este un produs cu beneficii terapeutice, el prezinta o toxicitatea usoara, de aceea uzul intern se face numai pe baza evaluarii de catre un medic, a riscului la care se poate supune pacientul.

 

Contribuie la reducerea infectiei urinare - datorita efectului sau antiseptic, albastru de metilen poate fi folosit pentru uzul intern la ameliorarea infectiilor tractului urinar. In aceasta situatie se recomanda consultarea unui medic farmacist pentru prescrierea perioadei de medicamentatie. Este de retinut faptul ca, in urma consumului de albastru de metilen, urina se poate colora in albastru sau verde.

 

♦  Contribuie la sustinerea sistemului imunitatar si sanatatea tractului respirator - datorita proprietatilor sale antibacteriene este folosit in combinatie cu mai multe extracte botanice pentru a sustine imunitatea si pentru a mentine intr-o stare functionala normala intreg tractul respirator. 

Agent de lupta impotriva malariei - Initial a fost utilizat ca agent in lupta malariei, ulterior a fost inlocuit de o serie de produse sintetice care aveau ca substanta activa clorochina. Insa in timp s-a dovedit ca agentul infectios a capatat rezistenta la aceste medicamente iar lumea medicala s-a reintors la albastrul de metilen pentru o noua evaluare. Experimentele pe culturi de celule au evidentiat faptul ca albastru de metilen are un potential remarcabil ca agent antimalarie. Iar experimentele au reliefat faptul ca rezistenta plasmodiumului fata de clorura de metiltioniniu este extrem de scazuta. Insa exista si o parte negativa in toata aceasta poveste, deoarece un anumit procent de oameni prezinta deficienta G6PD (o enzima importanta din celulele rosii ale sangelui) caz in care albastru de metilen are caracter toxic, provocand hemoliza. In Nigeria de exemplu unde sunt inca foarte multe cazuri de malarie, procentul indivizilor cu deficienta G6DP este de 10% raportat la populatia totala.

 

In mod normal hemoglobina din sange contine si un procent foarte mic de methemoglobina. Atunci cand methemoglobina depaseste 1% din hemoglobina normala iar acest procent este de fapt hemoglobina normala convertita, atunci se manifesta methemoglobinemia (unul din efectele malariei). Acest fenomen se manifesta atunci cand fierul din hemoglobina trece din stadiul feros in stadiul feric si se manifesta prin incapacitatea sangelui de a mai transporta oxigen si dioxid de carbon. In aceasta situatie isi intra in rol albastrul de metilen care poate oxida NADPH (un cofactor enzimatic prezent la reactiile anabolice), responsabil de productia de methemoglobina si astfel clorura de metiltioniniu poate fi considerata ca avand un potential benefic in prevenirea acestui tip de afectiune.

Contribuie ca agent neuroprotectiv - Cercetarile efectuate de curand au aratat ca Albastrul de metilen poate fi un neuroprotector impotriva efectelor citotoxicitatii. Faptul ca stimuleaza consumul oxigenului celular, celula produce mai multa energie si imbatraneste mai greu, ceea ce are relevanta in anumite afectiuni ale sistemului nervos. Insa cu toate beneficiile pe care le prezinta, inainte de utilizarea oricarui produs pe baza de albastru de metilen iti recomandam sa apelezi la un medic specialist pentru o evaluare corecta a situatiei si pentru eliminarea oricarui risc.


 
3. Doze recomandate:

Doza optima recomandata se calculeaza in functie de masa corporala si este de 0,5-2 mg/kg corp. Atenție, ingerați doar preparate de uz intern. Reactiile adverse apar la dozele mai mari, și nu la dozele sub 2 mg/kg corp.


 
 
4. Reactii adverse si precautii

Persoanele care au deficit de glucozo 6 fosfat dehidrogenaza trebuie sa stie ca nu este indicat consumul de Albastrul de metilen. Persoanele care sunt sub tratament cu antidepresive serotoninergice nu trebuie sa ia Albastrul de metilen. De asemenea trebuie cunoscut faptul ca acesta substanta crește usor tensiunea arteriala! Copiii sunt mult mai sensibili la reactiile adverse ale albastrului de metilen. Mare atentie, intrucat poate provoca tulburari respiratorii, edeme pulmonare, anemie hemolitica, hiperblilirubinemie, fototoxicitate sau decolorare albastruie a secretiilor traheale si urinare.


 

 

 

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!


 

  • ● Schirmer R.H., et al. (2003). Methylene blue as an antimalarial agent. Redox
  • ● Poteet E., et al. (2012). Neuroprotective actions of methylene blue and its derivatives. PLoS ONE
  • ● Wainwright M and Crossley K.B. (2002). Methylene blue – a therapeutic dye for all seasons? Journal of Chemotherapy.

 


Data ultimei actualizari: 21-02-2023

Produse ce contin Albastrul de metilen

Vezi Politica confidentialitate date personale