Ashwagandha este un arbust vesnic verde, care creste in Asia si Africa. Numele sau botanic este Withania somnifera dar este mai cunoscut sub denumirea populara de „ginseng indian” sau „cires de iarna”.
Ashwagandha - beneficii si contraindicatii
Deoarece ashwagandha este folosita in mod traditional ca adaptogen (substante naturale care ajuta organismul sa se adapteze la diversele provocari ale vietii), se crede ca ajuta organismul sa reziste mai bine stresului fizic si mental. Ashwagandha este una dintre cele mai importante plante medicinale din Ayurveda, care este o forma traditionala de medicina alternativa bazata pe principiile indiene de refacere a organismului pe cale naturala.
Ce trebuie sa stii despre Ashwagandha
„Ashwagandha” in sanscrita semnifica „mirosul calului”, care se refera atat la mirosul plantei, cat si la capacitatea ei potentiala de a creste "puterea" organismului uman. In medicina ayurvedica, ashwagandha este considerata un Rasayana, aceasta inseamna ca ajuta la mentinerea "tineretii", atat fizic cat si mental.
De sute de ani, oamenii au folosit radacinile si fructele rosii-portocalii ale ashwagandha deoarece se crede ca aceasta planta contribuie la obtinerea unui efect de tonic general pentru a stimula energia si a reduce stresul si anxietatea.
Beneficiile Ashwagandha
√ Pentru unele persoane administrarea de ashwagandha pe cale orala pare sa contribuie la reducerea starii de anxietate cauzate de stres. De asemenea, ar putea ajuta la reducerea cresterii in greutate asociata stresului. Studiile efectuate indica faptul ca Ashwagandha reduce nivelul cortizolului ( hormonul stresului) din corp.
√ Ashwagandha poate contribui la imbunatatirea performantei fizice la sportivi, asigurand un VO2 max. (rata maxima de consum de oxigen care poate fi atinsa in timpul efortului fizic) si o buna sursa de energie.
√ Ashwagandha poate contribui la fertilitatea masculina. Cu toate acestea, este nevoie de ceva mai multe cercetari in domeniu pentru ca informatia sa devina o certitudine.
√ Suplimentele Ashwagandha contribuie la imbunatatirea memoriei, timpul de reactie si capacitatea de a indeplini sarcini intelectuale.
√ Dovezile recente sugereaza ca ashwagandha poate contribui la imbunatatirea somnului si calitatea acestuia.
Doza recomandata de Ashwagandha
In urma studiile efectuate s-a demonstrat ca administrarea de 250-600 mg pe zi poate genera beneficiile mentionate mai sus.
● Dozele capsulelor contin adesea intre 250 si 1.500 mg de ashwagandha.
● Planta este comercializata fie sub forma de capsule, pulbere sau extract lichid.
● Ashwagandha este considerata un produs relativ sigur pentru marea majoritate a oamenilor.
Cu toate acestea, nu este potrivit pentru toata lumea, asa ca este important sa discuti cu medicul de familie inainte de a adauga ashwagandha la rutina ta zilnica de ingrijire.
● Iar in unele cazuri, administrarea de doze mai mari poate provoca reactii adverse neplacute.
Efecte adverse si Contraindicatii
Oamenii pot tolera de obicei ashwagandha in doze mici pana la medii. Iar in ceea ce priveste efectele secundare, nu exista suficiente studii pe termen lung pentru a examina pe deplin posibilele reactii adverse. In schimb trebuie sa stii ca nu este recomandata:
● persoanelor cu ulcer gastric, copiilor, femeilor insarcinate sau celor care alapteaza.
● persoanelor care folosesc medicatie sedativa, hipoglicemianta, hipotensoare sau hormoni tiroidieni.
Pentru dozele recomandate nu au fost semnalate efecte secundare. Insa administrarea unor cantitati mari de ashwagandha poate duce la tulburari digestive, diaree, greata si varsaturi. Acest lucru se poate datora iritatiei mucoasei intestinale.
Interactiuni posibile cu alte medicamente
Inainte de a incepe sa utilizezi suplimente de ashwagandha este important sa discuti cu medicul de familie.
Ashwagandha ar putea interactiona cu sedativele, medicamentele pentru anxietate, suplimentele tiroidiene, cu medicamentele care suprima sistemul imunitar si cu cele care vizeaza hipertensiunea arteriala si diabetul.
Concluzii
Ashwagandha este o planta importanta din punct de vedere medical si are un impact dovedit asupra sanatatii umane. Cercetarile stiintifice sugereaza ca suplimentarea timp de opt saptamani cu extract de radacina de Ashwagandha a fost asociata cu o reducere semnificativa a nivelului de stres si a imbunatatit calitatea generala a vietii.
De retinut insa, un aspect! Starea de bine o poti obtine si fara administrarea de suplimente alimentare
Incearca astazi:
● sa petreci mai mult timp in aer liber,
● sa dormi suficient,
● sa-ti antrenezi corpul participand la activitati fizice placute,
● sa petreci timp liber cu cei dragi si sa-ti stabilesti limitele care vor proteja si prioritiza sanatatea fizica si mentala.
Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cititi cu atentie prospectul si informatiile de pe ambalajul produsului.
Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de ashwagandha. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● Ashwagandha-ncbi.nlm.nih.gov
- ● ashwagandha-webmd.com
- ● Ashwagandha-healthline.com
- ● Safety of Ashwagandha-medicalnewstoday.com