Biotina (ingrediente active)

Cunoscuta si sub denumirea de vitamina H, biotina este una dintre vitaminele hidrosolubile ale complexului B care contribuie la transformarea alimentelor in energie.

 

 

 

 

Biotina - beneficii si contraindicatii

 

 

 

 

Comparativ cu alte vitamine care isi au sursa in alimente, biotina mai poate fi sintetizata la nivelul intestinului gros de catre flora bacteriana.


Ce trebuie sa stii despre Biotina

Cuvantul „biotina” provine din cuvantul grecesc antic „biotos”, care inseamna „viata” sau „intretinere”. Ca si parte din grupul de vitamine B, biotina ofera o varietate de beneficii pentru sanatate.
Poate contribui la mentinerea sanatatii sistemului nervos, a ficatului, a ochilor, a parului si a pielii.




Beneficiile Biotinei

Biotina ofera mai multe beneficii pentru sanatate si este cruciala pentru functionarea generala a corpului. Biotina joaca un rol important in transformarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor in energie. Si in plus Biotina este un nutrient versatil ce poate contribui la rutina ta de frumusete.

Biotina contribuie la mentinerea multor sisteme majore ale corpului. La fel ca si alte vitamine din grupul B, biotina ajuta organismul sa foloseasca enzimele si sa transporte nutrienti in tot corpul.

Biotina este bine cunoscuta pentru efectele sale pozitive asupra parului. Cercetarile in domeniu au demonstrat ca biotina poate ajuta la imbunatatirea sanatatii parului.

Cercetarile stiintifice au demonstrat, ca biotina poate ajuta si la imbunatatirea hidratarii pielii. In plus, unele studii arata ca biotina poate ajuta si la formarea unghiilor sanatoase.

 



Surse naturale de Biotina

 

Deoarece tehnicile de procesare a alimentelor precum gatitul pot face ca biotina sa devina ineficienta, versiunile crude sau mai putin procesate ale alimentelor contin biotina mult mai activa.

Biotina poate fi gasita in multe alimente, precum: galbenus de ou, ficat, rinichi, nuci, cum ar fi migdalele, arahidele, unturi tartinabile din nuci, soia, cereale integrale, conopida, cartofi dulci, banane, ciuperci. De retinut ca cel mai bun aport de biotina este cel obtinut din surse naturale.

De retinut!
√ 50 grame de ou ofera aproximativ 10 mcg  de biotina;

20 de grame de seminte de floarea soarelui ofera 2.6 mcg de biotina;

125 de g de cartof dulce ofera un supliment 2.4 mcg de biotina;

70 g de ciuperci ofera 5.6 mcg de biotina;

105 g de banane ofera un aport de 0.2 mcg vitamina H;







Doza optima de Biotina

Biotina este o vitamina solubila in apa, ceea ce inseamna ca este aproape imposibil sa se inregistreze o supradozare cu ea, deoarece organismul uman va elimina orice exces prin urina. Cu toate acestea, exista posibiltatea sa apara unele efecte adverse in urma consumului de biotina.

Ca si doza recomandata, adultii au nevoie de aproximativ 30 de micrograme de biotina in fiecare zi pentru a evita o deficienta. Majoritatea oamenilor obtin biotina adecvata prin dieta lor. Femeile insarcinate sau care alapteaza au nevoie de mai multa biotina, de aproximativ 35 de micrograme pe zi. Deficientele de biotina sunt rare. Dar sunt si persoane care se pot confrunta la un moment dat cu o carenta de biotina si experimenteaza simptome  precum: caderea parului sau o eruptie rosie solzoasa etc. Daca se doveste ca aportul de biotina din dieta alimentara este deficitar, se poate apela si la suplimentele alimentare cu continut de biotina.

Este important ca inainte de administrarea suplimentelor sa va consultati intotdeauna cu medicul pentru a va prescrie doza optima de biotina.





Efecte adverse

Suplimentele de biotina au putine efecte secundare daca sunt luate conform instructiunilor. Suplimentele de biotina si in general vitaminele din complexul B sunt sigure pentru majoritatea oamenilor, desi pot provoca o usoara tulburare de stomac. Si in acest caz, mai mult nu este intotdeauna mai bine. Asadar, nu luati mai mult decat doza mentionata pe ambalaj!

Suplimentele cu doze mari de biotina pot interfera cu anumite rezultate ale testelor medicale, asadar este indicat sa comunicati medicului specialist acest consum de suplimente alimentare cu biotina.

Este important de constientizat ca o imbunatatire a sanatatii parului, a pielii si a unghiilor se poate obtine si fara suplimente alimentare. O dieta echilibrata sustinuta de o varietate de fructe, legume si proteine poate asigura necesarul de biotina. In plus, nu uita sa consumi suficienta apa pentru o hidratare optima a organismului.

 



Interactiuni posibile cu alte medicamente

Multe teste de sange comune folosesc ca si parte a procedurii de testare o reactie biotina-streptavidina. Desi cantitatea obisnuita de aport alimentar de biotina nu este de asteptat sa fie semnificativ de mare pentru a afecta aceste teste, suplimentarea cu biotina la doze mai mari de 1 mg pe zi poate provoca rezultate de analize neconculdente.


Suplimentele alimentare nu inlocuiesc un mod de viata sanatos si o dieta echilibrata. Cititi cu atentie prospectul si informatiile de pe ambalajul produsului.


Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de biotina. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 


 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● Biotin-ncbi.nlm.nih.gov
  • ● The benefits of biotin-healthline.com
  • ● Health benefits biotin-webmd.com

 


Data ultimei actualizari: 22-02-2023

Gama noastra de produse cu continut de Biotina

Vezi Politica confidentialitate date personale