Cafeina este un compus organic prezent in mod natural in frunzele, boabele si fructele unor plante, precum Coffea arabica sau Theobroma cacao. Cafeina are multiple utilizari cosmetice iar cum actioneaza si ce beneficii are, poti descoperi din articolul nostru.
Ce este Cafeina si care sunt beneficiile cosmetice ale acesteia
Desi este cunoscuta ca un stimulent al sistemului nervos central, cafeina are si alte efecte asupra organismului uman si anume asupra pielii si parului. Cantitatea medie de cafeina prezenta in mod normal in produsele de ingrijire a pielii disponibile in comert, fara prescriptie medicala, este de aproximativ 3%. In lumea cosmeticelor, cafeina poate fi folosita ca ingredient in produsele care lupta impotriva celulitei datorita capacitatii sale de a preveni depozitarea/acumularea in exces de grasime in celule. De fapt, ca molecula de alcaloid, trimetilxantina ajuta la degradarea grasimilor prin lipoliza prin inhibarea activitatii fosfodiesterazei.
Ce este Cafeina
Cafeina este un alcaloid metilxantin care se gaseste in boabele de cafea si este inrudit structural cu adenozina. Cafeina actioneaza in primul rand ca un antagonist al receptorului de adenozina cu activitati psihotrope si antiinflamatorii.
Beneficii Cafeina
● Cum actioneaza la nivelul pielii
√ Asa cum mentionam mai devreme, cafeina poate ajuta la reducerea inflamatiei si a rosetii pielii, prin reducerea dilatarii vaselor de sange si prin imbunatatirea fluxului sanguin. Cafeina poate ajuta la reducerea aspectului de piele umflata si iritata, precum si la ameliorarea simptomelor unor afectiuni ale pielii, precum dermatita si rozaceea.
√ In plus, cafeina poate fi un antioxidant puternic, ceea ce inseamna ca poate ajuta la protejarea pielii impotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. De asemenea, ajuta la protejarea celulelor impotriva radiatiilor UV, incetinind astfel procesul de fotoimbatranire a pielii. Mai mult, cafeina continuta in produse cosmetice creste microcirculatia sangelui la nivelul pielii.
√ Acidul clorogenic este un polifenol pe carea cafea il contine si care prezinta atat proprietati antiinflamatorii cat si antibacteriene. Combinate cu exfolierea naturala a zatului de cafea, toate aceste beneficii pot ajuta in combaterea acneei.
√ Un alt beneficiu al cafeinei pentru piele este acela ca poate ajuta la reducerea aspectului de ochi umflati si de cearcane. Acest lucru se datoreaza faptului ca acest metilxantin poate ajuta la reducerea acumularii de lichid in zona ochilor, ceea ce poate duce la reducerea aspectului de ochi obositi si umflati.
In general, cafeina poate fi un ingredient util in produsele de ingrijire a pielii, precum creme si serumuri, datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatoare. De asemenea, cafeina poate fi aplicata si local sub forma de masti sau comprese pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor unor afectiuni ale pielii si pentru a protectia acesteia impotriva daunelor provocate de factorii de mediu.
● Cum actioneaza la nivelul parului
√ Cafeina poate ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si la nivelul scalpului, ceea ce poate duce la o mai buna distribuire a nutrientilor si oxigenului la nivelul foliculului pilos. Iar acest aspect poate contribui la imbunatatirea sanatatii firului de par si poate ajuta la stimularea cresterii acestuia.
√ De asemenea, cafeina poate ajuta la reducerea problemelor legate de caderea parului. Se pare ca efectele negative ale hormonului DHT (dihidrotestosteron), care poate duce la subtierea firului si la caderea acestuia, ar putea fi blocate de cafeina. Prin urmare, utilizarea produselor pentru ingrijirea parului care contin cafeina pot ajuta la prevenirea caderii parului si la imbunatatirea aspectului general al acestuia.
√ Cafeina poate ajuta la reducerea aspectului de scalp uscat si cu matreata. Cafeina poate ajuta la reducerea inflamatiei de la nivelul scalpului si la reglarea secretiei de sebum.
Concluzie:
Cafeina sau trimetilxantina din cafea este un ingredient cu proprietati polivalente care poate oferi o varietate de beneficii pentru ingrijirea pielii si parului. Cu toate acestea, este o idee buna sa consulti dermatologul daca nu obtii rezultatele dorite dupa cateva saptamani de tratament.
Asigura-te ca oferi oricarui tratament nou pentru piele sau par cel putin cateva saptamani inainte de a trece la un alt tratament, indiferent daca este pe baza de cafea sau nu.
Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu Cafeina. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!
Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!
- ● health.clevelandclinic.org/benefits-of-caffeine-for-skin-care/
- ● dermatologytimes.com/view/caffeine-s-role-in-skincare
- ● https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Caffeine