Canepa (ingrediente active)

Canepa este o planta extrem de versatila, care poate fi utilizata in diverse domenii, insa printre cele mai populare si valoroase produse se numara uleiul si semintele de canepa, care sunt bogate in nutrienti si care pot aduce beneficii semnificative pentru sanatatea omului.

 

 

 

Care sunt beneficiile consumului de canepa

 

 

 

 

Desi canepa si planta de canabis (marijuana) apartin aceleiasi familii de plante, sunt de fapt doua plante diferite si care au compozitii diferite. Cea mai notabila diferenta este cantitatea de tetrahidrocannabinol (THC) prezenta in fiecare planta. THC este portiunea psihoactiva a plantei de canabis.

In timp ce planta de canabis are niveluri ridicate de THC (pana la 28%), concentratia de THC a plantei de canepa nu depaseste 0,3%. Semintele si uleiul de canepa sunt bogate in proteine, acizi grasi esentiali si vitamine, facandu-le o sursa valoroasa de nutrienti pentru organismul uman.

 


Beneficii consumului de Canepa

Numeroasele beneficii pentru sanatate ale uleiului din seminte de canepa provin din continutul sau ridicat de acizi grasi polinesaturati: acid linoleic, acid alfa-linolenic si acid gamma-linolenic. In plus, raportul dintre acizii grasi omega-6 (acid linoleic) si omega-3 (acid alfa-linolenic) este de 3:1.

Se pare ca un consumul oral al uleiului provenit din semintele de canepa, poate contribui la ameliorarea diferitelor afectiuni ale pielii. GLA ( acid gamma linolenic) pare sa imbunatateasca functia de bariera a pielii in afectiuni precum, dermatita atopica usoara.

Semintele de canepa sunt si o sursa excelenta de proteine, fiind compuse din 25% proteine uscate. Acestea contin toti aminoacizii esentiali necesari organismului uman, facandu-le o alternativa excelenta la alte surse de proteine.

De asemenea, acizii grasi Omega-3 se regasesc din abundenta in uleiul de seminte de canepa si se pare ca poate contribui la reglarea tensiunii arteriale.

Acesti acizi grasi esentiali de care aminteam mai devreme, se pare ca pot contribui si la buna functionare a creierului si a sistemului nervos central.

Semintele de canepa sunt o sursa importanta de fibre - trei linguri de seminte de canepa contin aproximativ 1,2 g sursa de fibre. 

Uleiul din seminte de canepa este bogat in acid linoleic. Se pare ca acest acid linoleic contribuie la reglarea colesterolul total si lipoproteinele cu densitate joasa (LDL) sau colesterolul „rau”.

Semintele si uleiul de canepa contin o serie de vitamine importante pentru organism, printre care se numara vitamina E, vitamina B si vitamina D. Aceste vitamine contribuie la mentinerea sanatatii pielii, la imbunatatirea sistemului imunitar si la mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor.

Semintele si uleiul de canepa sunt bogate in antioxidanti, care pot contribui la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a daunelor provocate de radicalii liberi.

 


Doza de administrare:

Desi Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA nu ofera o doza zilnica recomandata (RDA) pentru uleiul din seminte de canepa, este posibil sa doriti sa consumati acest ulei din seminte de canepa pentru a obtine efectele sale benefice asupra sanatatii.

Pentru o dieta de 2.000 de calorii, se recomanda aproximativ 2 linguri de ulei pe zi.  Puteti bea in mod direct uleiul din seminte de canepa sau il puteti amesteca in sosuri pentru salate sau in alte alimente. Puteti folosi uleiul din seminte de canepa in loc de ulei de masline pentru gatit.

O lingura (15 mililitri) de ulei de seminte de canepa contine:
Calorii: 125, Grasime totala: 14, grame, Acizi grasi saturati: 1 gram, Acizi grasi mononesaturati: 2 grame, Acizi grasi polinesaturati: 11 grame



Contraindicatii

Desi semintele si uleiul de canepa sunt bogate in nutrienti si au o serie de beneficii pentru organismul uman, exista si anumite contraindicatii care trebuie luate in considerare.

● Daca iei medicamente pentru subtierea sangelui, ar trebui sa fii precaut cu consumul de seminte de canepa decojite, deoarece acestea pot interactiona cu efectul medicamentelor.

● Chiar daca semintele de canepa decojite sunt sanatoase, trebuie sa le consumi cu moderatie. O cantitate prea mare de seminte de canepa decojite poate provoca probleme digestive, cum ar fi balonare sau diareea.

● Deoarece nu exista suficiente studii pentru a evalua siguranta semintelor de canepa decojite in timpul sarcinii sau alaptarii, femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa consulte medicul inainte de a le consuma.


Concluzie

Semintele de canepa au un profil nutritional bogat. Contin niveluri ridicate de antioxidanti, acizi grasi, minerale si vitamine. Invelisul semintelor adauga fibre in dieta, iar semintele macinate ajuta organismul sa absoarba mai mult din ceilalti nutrienti oferiti de canepa. Unele cercetari au sugerat legaturi intre semintele de canepa si beneficiile pentru sanatate, dar aceste studii tind sa foloseasca extracte cu concentratii mari. De aceea, cea mai sanatoasa alegere o reprezinta alimentatia variata si echilibrata, care sa contina o gama larga de nutrienti.

Mai jos ti-am pregatit gama noastra de produse cu continut de Canepa. Pentru alegeri potrivite si griji mai putine!

 

Ne dorim ca informatiile scrise, imaginile si elementele grafice prezentate in articolul nostru sa-ti fie de folos. Acestea vor fi considerate doar o informare generala, ele nu substituie in niciun caz o recomandare specializata. Iti recomandam ca inainte de a actiona sub orice forma, ca urmare a unei informatii prezentate in articolul nostru, sa apelezi prioritar la recomandarile unui specialist din domeniul vizat de textul redactat!

 

  • ● webmd.com/diet/health-benefits-hemp-seed-oil
  • ● medicalnewstoday.com/articles/323037#takeaway

     

     

 


Data ultimei actualizari: 13-04-2023

Gama noastra de produse cu continut de Canepa

Vezi Politica confidentialitate date personale